Vi har testet øl fra Nord-KoreaIngen Kim - men øl-kos fra Nord-Korea
Arne Lindbach er ølentusiast fra Vadsø, øl-blogger og lidenskapelig hjemmebrygger. Arne skriver om øl for ABC Nyheter.
Her er hans tidligere artikler:
Politimann brygget seg fra kjøkkenbenken til vinmonopolet
Gjenoppliver verdens eldste øl
Møt våren med Mack-øl og fylte egg
India Pale Ale - himmelsk humlesnurr
Det vakte oppsikt da det engelske bryggeriet Ushers Brewery ble solgt til Nord-Korea i 2000. Nord-koreanske inginører og arbeidere kom til den lille byen Trowbridge og startet med demonteringen av hele anlegget som ble fraktet og rekonstruert i Pyongyan.
Det statseide bryggeriet Taedonggang, som altså var et vassekte engelsk bryggeri tidligere, er oppkalt etter Taedong-elven som flyter gjennom hovedstaden Pyongyang. Bryggeriet produserer i dag 7 ølsorter som spenner fra helt lyse lagerøl til mørke og fyldige øl.
Ved bryggeriet produseres det også Soju (Koreansk alkoholholdig drikke), eddik og andre fermenterende drikker.
Øl fra Nord-Korea har vært vanskelig å få tak i utenfor landets grenser. I en liten periode var det en begrenset eksport til Sør-Korea, men dette ble det slutt på relativt raskt.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenØl fra Taedonggang er dermed meget eksklusivt ettersom man må reise til Nord Korea for å få smakt på det.
Les også: Drømmer om å skåle i eget øl for en Palestinsk stat
Ølreklame på TV i Nord-Korea
Da Nord-koreansk TV i 2009 viste en ølreklame, vakte det også oppsikt. Videoen havnet raskt på Youtube.
Etter å ha sett denne reklamen, satt jeg med en følelse av at dette var et øl som jeg aldri kom til å få smake på - og det er jo en deprimerende tanke når man er ekstremt opptatt av å smake på uvanlige øl. Etter dette har jeg flere ganger vurdert hvordan man skulle få tak i Taedonggang-øl.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenEttersom det er svært vanskelig å komme i kontakt med bryggeriet, eller få importert noe fra Nord Korea, ble det til at jeg gang på gang måtte gi opp.
Les også: Stemmer det at vin og øl blir krøll?
Kunstnerisk hjelp til ølutveksling
Morten Traavik er en kunster og regissør litt utenom det vanlige. Han har over tid drevet med kulturutvekslingsprosjekter med Nord-Korea. Han har blant annet satt opp et 17. mai festspill i Pyongyang, hatt kulturarrangementer med nordkoreanske kunstnere i Kirkenes og skapt den utrolige youtube-hiten hvor nordkoreanske musikere fremfører Take On Me av A-ha.
Artikkelen fortsetter under annonsenØl er jo kultur - og Traavik jobber jo med kulturutveksling - så vi sendte ham en liten e-post og spurte pent om det var mulig å få dette til. Det raske svaret vi fikk tilbake var at dette skulle han hjelpe oss med. Det viste seg at Traavik skulle til Nord-Korea i mai, og han lovet å forsøke å få med seg øl fra Taedonggang når han kom hjem igjen.
Mer om Morten Traavik finner du på www.traavik.info
Nord-Korea omtales ofte som “Verdens mest lukkede land”. Men det meste er mulig når man legger litt innsats i det. Morten Traavik skaffet ikke bare øl fra Taedonggang, han intervjuet produksjonssjefen - og skaffet bilder fra bryggeriet.
Så nå kan vi endelig gi resten av verden et lite innblikk i hvordan øl brygges i Nord Korea.
Les også: Derfor skal flaskeøl stå
Størst på øl i Nord-Korea
Taedonggong er det største bryggeriet i landet og produserer som nevnt 7 ulike sorter øl.
Artikkelen fortsetter under annonsenI tillegg til dette finnes det flere bryggerier rundt om i landet. Produksjonen til Taedonggong oppgis til å være 5 millioner flasker og 4000 tonn fatøl pr måned, i følge produksjonssjefen. Ølet modnes i en måned før det sendes ut på markedet. Foreløpig er det kun innenlands ølet selges, men det er planer om eksport i liten skala. Avtaler skal, i henhold til produksjonssjefen, allerede være gjort med partnere i Russland, Tyskland og Tsjekkia.
Bryggeriet lager øl basert på bygg, ris og humle - og det brygges etter kvalitetstyringskravene ISO9001.
Hvordan smaker så øl fra Nord Korea? De to flaskene som Traavik skaffet fra bryggeriet i Pyongyang er utviltsomt en sjelden vare i Norge. Det blir nok ikke så mange ganger i nær fremtid at dette ølet kan nytes under midnattsolen ved Varangerfjorden. Hvis det da ikke skulle skje en betydelig endring i det politiske klimaet på koreahalvøya, noe som dessverre virker nokså utopisk for øyeblikket. Men, er øl fra Nord Korea drikkelig? De fleste forventer vel at dette skal være øl uten særpreg som er masseprodusert uten noe særlig fokus på smak og kvalitet.
Artikkelen fortsetter under annonsenTaedonggang no 3 - lys lager
Dette er en lys lager som er gylden i fargen. Ølet har et fint hvitt skum som faller litt raskt sammen. Ølet er helt krystallklart og uten noe sedimentering i flasken. Dette ølet har vært igjennom en filtreringsprosess og er ikke ettergjæret på flaske.
Artikkelen fortsetter under annonsenDufter karakteristisk av lagergjær, med litt havduft og en fin gressaktig humlenyanse.
Smaken er relativt søtlig og minner noe om andre asiatiske lagerøl, men humlepreget er mer markant her. Ølet har blomsterpreg, nærmest litt parfymert, og en fin bitterhet i avslutningen. Smaker noe eple og honning.
Et leskende øl, med en sødme som blir litt for pågående på slutten.
Ølet er på 6 % og selges i 0,64 l flaske.
Taedonggang no 6 - mørk lager
No 6 fra Taedonggang er et mørkt og rødlig øl med et lyst og litt brunlig skum. Skummet på dette ølet har bedre hold. Ølet har vært igjennom en filtreringsprosess og er ikke ettergjæret på flaske.
Artikkelen fortsetter under annonsenDuften er sterkt preget av melasse, et hint av sjokolade og humlen dufter friskt av gress og litt pepper. Når man smaker denne, er det tydelig at det er en øl i munchnerstilen. Mye melasse og karamell, et streif av bitter sjokolade.
Det er en behagelig bitterhet i avslutningen. Litt vandig i midten og noe smak av røde bær. Faktisk er dette ølet veldig likt norske bayerøl!
Taedonggang no 6 er et godt øl som jeg gjerne kunne smakt igjen.
Alkoholinnholdet er 6 % og flaskestørrelsen er 0,64 l.
Les også: - Øl kan gi kvinner bedre utholdenhet
Blandings 50/50
I følge produksjonssjefen på bryggeriet er det vanlig å blande disse to typene 50/50. Dette skal være særlig populært blant japanske besøkende i Nord-Korea.
Både Taedonggang no 3 og no 6 kunne like godt ha blitt produsert av et norskt bryggeri. Det er ingen utpregede feil i smaken, og dette er øl som er laget for å treffe smaksløkene til flertallet. Det er ikke noen håndtverksøl - men helt greie og gode industriøl.