Åpen for alle - alltid

Vi har testet øl fra Nord-KoreaIngen Kim - men øl-kos fra Nord-Korea

På bryggeriet er det en egen bar hvor gjester kan smake på ølet. I bakgrunnen er Taedonggang sine ølsorter og man kan også skimte Heineken, Beck’s og Carlsberg i hyllen til venstre.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Viste du at det produseres øl i Nord Korea? Vi har testet nordkoreansk øl og kan gi et innblikk i hvordan øl brygges hos Kim Jong-un i verdens mest lukkede land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vakte oppsikt da det engelske bryggeriet Ushers Brewery ble solgt til Nord-Korea i 2000. Nord-koreanske inginører og arbeidere kom til den lille byen Trowbridge og startet med demonteringen av hele anlegget som ble fraktet og rekonstruert i Pyongyan.

Det statseide bryggeriet Taedonggang, som altså var et vassekte engelsk bryggeri tidligere, er oppkalt etter Taedong-elven som flyter gjennom hovedstaden Pyongyang. Bryggeriet produserer i dag 7 ølsorter som spenner fra helt lyse lagerøl til mørke og fyldige øl.

Ved bryggeriet produseres det også Soju (Koreansk alkoholholdig drikke), eddik og andre fermenterende drikker.

Øl fra Nord-Korea har vært vanskelig å få tak i utenfor landets grenser. I en liten periode var det en begrenset eksport til Sør-Korea, men dette ble det slutt på relativt raskt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Øl fra Taedonggang er dermed meget eksklusivt ettersom man må reise til Nord Korea for å få smakt på det.

Les også: Drømmer om å skåle i eget øl for en Palestinsk stat

Ølreklame på TV i Nord-Korea

Da Nord-koreansk TV i 2009 viste en ølreklame, vakte det også oppsikt. Videoen havnet raskt på Youtube.

Etter å ha sett denne reklamen, satt jeg med en følelse av at dette var et øl som jeg aldri kom til å få smake på - og det er jo en deprimerende tanke når man er ekstremt opptatt av å smake på uvanlige øl. Etter dette har jeg flere ganger vurdert hvordan man skulle få tak i Taedonggang-øl.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ettersom det er svært vanskelig å komme i kontakt med bryggeriet, eller få importert noe fra Nord Korea, ble det til at jeg gang på gang måtte gi opp.

Les også: Stemmer det at vin og øl blir krøll?

Kunstnerisk hjelp til ølutveksling

Morten Traavik er en kunster og regissør litt utenom det vanlige. Han har over tid drevet med kulturutvekslingsprosjekter med Nord-Korea. Han har blant annet satt opp et 17. mai festspill i Pyongyang, hatt kulturarrangementer med nordkoreanske kunstnere i Kirkenes og skapt den utrolige youtube-hiten hvor nordkoreanske musikere fremfører Take On Me av A-ha.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øl er jo kultur - og Traavik jobber jo med kulturutveksling - så vi sendte ham en liten e-post og spurte pent om det var mulig å få dette til. Det raske svaret vi fikk tilbake var at dette skulle han hjelpe oss med. Det viste seg at Traavik skulle til Nord-Korea i mai, og han lovet å forsøke å få med seg øl fra Taedonggang når han kom hjem igjen.

Mer om Morten Traavik finner du på www.traavik.info

Nord-Korea omtales ofte som “Verdens mest lukkede land”. Men det meste er mulig når man legger litt innsats i det. Morten Traavik skaffet ikke bare øl fra Taedonggang, han intervjuet produksjonssjefen - og skaffet bilder fra bryggeriet.

Så nå kan vi endelig gi resten av verden et lite innblikk i hvordan øl brygges i Nord Korea.

Les også: Derfor skal flaskeøl stå

Størst på øl i Nord-Korea

Taedonggong er det største bryggeriet i landet og produserer som nevnt 7 ulike sorter øl.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til dette finnes det flere bryggerier rundt om i landet. Produksjonen til Taedonggong oppgis til å være 5 millioner flasker og 4000 tonn fatøl pr måned, i følge produksjonssjefen. Ølet modnes i en måned før det sendes ut på markedet. Foreløpig er det kun innenlands ølet selges, men det er planer om eksport i liten skala. Avtaler skal, i henhold til produksjonssjefen, allerede være gjort med partnere i Russland, Tyskland og Tsjekkia.

Bryggeriet lager øl basert på bygg, ris og humle - og det brygges etter kvalitetstyringskravene ISO9001.

Hvordan smaker så øl fra Nord Korea? De to flaskene som Traavik skaffet fra bryggeriet i Pyongyang er utviltsomt en sjelden vare i Norge. Det blir nok ikke så mange ganger i nær fremtid at dette ølet kan nytes under midnattsolen ved Varangerfjorden. Hvis det da ikke skulle skje en betydelig endring i det politiske klimaet på koreahalvøya, noe som dessverre virker nokså utopisk for øyeblikket. Men, er øl fra Nord Korea drikkelig? De fleste forventer vel at dette skal være øl uten særpreg som er masseprodusert uten noe særlig fokus på smak og kvalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Taedonggang no 3 - lys lager

Dette er en lys lager som er gylden i fargen. Ølet har et fint hvitt skum som faller litt raskt sammen. Ølet er helt krystallklart og uten noe sedimentering i flasken. Dette ølet har vært igjennom en filtreringsprosess og er ikke ettergjæret på flaske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dufter karakteristisk av lagergjær, med litt havduft og en fin gressaktig humlenyanse.

Smaken er relativt søtlig og minner noe om andre asiatiske lagerøl, men humlepreget er mer markant her. Ølet har blomsterpreg, nærmest litt parfymert, og en fin bitterhet i avslutningen. Smaker noe eple og honning.

Et leskende øl, med en sødme som blir litt for pågående på slutten.

Ølet er på 6 % og selges i 0,64 l flaske.

Taedonggang no 6 - mørk lager

No 6 fra Taedonggang er et mørkt og rødlig øl med et lyst og litt brunlig skum. Skummet på dette ølet har bedre hold. Ølet har vært igjennom en filtreringsprosess og er ikke ettergjæret på flaske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Duften er sterkt preget av melasse, et hint av sjokolade og humlen dufter friskt av gress og litt pepper. Når man smaker denne, er det tydelig at det er en øl i munchnerstilen. Mye melasse og karamell, et streif av bitter sjokolade.

Det er en behagelig bitterhet i avslutningen. Litt vandig i midten og noe smak av røde bær. Faktisk er dette ølet veldig likt norske bayerøl!

Taedonggang no 6 er et godt øl som jeg gjerne kunne smakt igjen.

Alkoholinnholdet er 6 % og flaskestørrelsen er 0,64 l.

Les også: - Øl kan gi kvinner bedre utholdenhet

Blandings 50/50

I følge produksjonssjefen på bryggeriet er det vanlig å blande disse to typene 50/50. Dette skal være særlig populært blant japanske besøkende i Nord-Korea.

Både Taedonggang no 3 og no 6 kunne like godt ha blitt produsert av et norskt bryggeri. Det er ingen utpregede feil i smaken, og dette er øl som er laget for å treffe smaksløkene til flertallet. Det er ikke noen håndtverksøl - men helt greie og gode industriøl.