Pass på signaturen din

NØYE: Disse to signaturene er ikke gode nok i forhold til passet hennes. Elisabeth Dalseg måtte derfor signere tre ganger før Posten ga tommel opp. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke)
NØYE: Disse to signaturene er ikke gode nok i forhold til passet hennes. Elisabeth Dalseg måtte derfor signere tre ganger før Posten ga tommel opp. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Underskriften må være lik signaturen i identifikasjonen. Det fikk Elisabeth Dalseg erfare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På én måte er det betryggende. Men det var kanskje litt "overkill", sier DinSides boligredaktør Elisabeth Dalseg.

Hun skulle nylig hente et kredittkort på Posten, gjennom deres tjeneste Personlig utlevering med mottakingsbevis (PUM), liknende et rekommandert brev. Men det gikk ikke helt som planlagt, da signaturen ikke var "helt på G".

Tre forsøk

Dalseg viste først passet sitt og signerte for utleveringen. Men signaturen var ikke lik nok signaturen i passet. Helt konkret: G-en i "Dalseg" var annerledes enn G-en på signaturen i passet. – Det har jeg aldri opplevd før, sier Dalseg.

Få med deg: Går passet i stykker, kan du være heldig å få nytt helt gratis

FEIL, FEIL, RETT: Posten ringet rundt G-ene Elisabeth Dalseg skrev, for å vise henne hvorfor de ikke godkjente signaturen. Den nederste er fra passet, og det var først når G-en var akkurat slik at signaturen ble godkjent. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke)FEIL, FEIL, RETT: Posten ringet rundt G-ene Elisabeth Dalseg skrev, for å vise henne hvorfor de ikke godkjente signaturen. Den nederste er fra passet, og det var først når G-en var akkurat slik at signaturen ble godkjent. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Først signerte hun med en V-aktig G, og måtte prøve igjen. På forsøk nummer to hadde G-en en løkke som ikke liknet nok på passets signatur. Først på forsøk nummer tre ble signaturen godkjent, etter at enda en Posten-ansatt hadde blitt involvert og alle "skrivefeilene" ringet rundt.

– Det er forsåvidt trygt å vite at de sjekker signaturene. Men jeg har hatt passet siden 2007, og skriver lite for hånd, så håndskriften blir nok mer og mer knotete, forteller boligredaktøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strengt for trygghet

DinSide har tidligere fortalt hvordan vi fikk det samme problemet da vi skulle hente en pakke og brukte bankkortet vårt som identifikasjon. Da ble det ekstra vanskelig å likne underskriften på ID-en, da vi signerte på en elektronisk plate og bankkortets signatur var hele 13 år gammel.

Les saken: – Jeg er ikke sikker på om jeg kan godta dette!

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I noen svært få tilfeller kan kunden oppleve at signaturen blir avvist fordi den er for ulik signaturen på legitimasjonen, fortalte informasjonssjef Pål Jakobsen i Posten til DinSide.

– Den som leverer ut sendingen skal være trygg på at det er riktig mottaker.

Men de ansatte skal være trent for å se forskjellen på en variasjon av en signatur, og en falsk signatur. Som Jakobsen sier: Ingen signatur er lik hver gang.

Mange med gammel ID

I en avstemning i forbindelse med vår forrige artikkel om temaet, har til nå 3.200 DinSide-lesere oppgitt hvor gammel informasjonen på deres bankkort er. Halvparten oppgir at informasjonen er over ti år gammelt, og hver fjerde at den er eldre enn 15 år.

Les også: Er passbildet ditt for gammelt, kan passet ditt være ugyldig! For å unngå problemer, er det tre ting du bør huske på:

  1. Forny identifikasjonene dine for å få tidsriktig informasjon. Både bildet og underskriften bør være så oppdatert som mulig, og speile ditt utseende og underskriften din slik de fremstår i dag.
  2. Vær nøye når du lager underskriften til nye bankkort eller pass, for det er dette som fra da av blir din offisielle underskrift.
  3. Se på underskriften på identifikasjonen du bruker, og prøv å matche den så godt som mulig.