Advarer mot sterke smertestillende til barn

Flere medikamenter på det norske markedet inneholder ivrkestoffet kodein, som det nå advares mot i Storbritannia. (Foto: NTB Scanpix)
Flere medikamenter på det norske markedet inneholder ivrkestoffet kodein, som det nå advares mot i Storbritannia. (Foto: NTB Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Britiske leger og apotekansatte advares nå mot å gi barn under 12 år legemidler som inneholder virkestoffet kodein. Det kan også bli aktuelt i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Norske medikamenter med kodein

Codaxol (Ratiopharm) For lindring av moderate til sterke smerter.

Kodein (Takedal Nycomed) Tablett mot tørrhoste og annen uproduktiv hoste. Smertestillende ved middels sterke smerter.

Paralgin Forte (Weifa) For moderate til sterke smerter. Finnes både i stikkpille- og tablettform.

Paralgin Major (Weifa) Stikkpiller til bruk ved moderate til sterke smerter.

Paralgin Minor (Weifa) Stikkpiller til bruk ved moderate til sterke smerter.

Paramax Comp (Vitabalans) Brukes ved moderate til sterke smerter.

Pinex Forte (Actavis) Brukes ved moderate til sterke smerter. Finnes både som brusetabletter og stikkpiller.

Pinex Major (Actavis) Stikkpiller som brukes ved moderate til sterke smerter.

Advarselen kommer som en konsekvens av at European Medicines Agency (EMA) har gjennomført en studie som viser at barn er i risiko for å ta opp stoffet for raskt, skriver The Times.

Studien viser til en rekke barnedødsfall som kan ha en sammenheng med bruk av virkestoffet kodein, som finnes i også norske medikamenter. Medikamenter med kodein kan gi pusteproblemer til barn, ifølge studien.

Farligst for opererte

I de nye retningslinjene fra det britiske legemiddelverket heter det at dersom man må bruke kodein på barn, så bør det brukes lavest mulig dose over kortest mulig periode.

Barn som har størst risiko å utvikle pusteproblemer av kodein er de som har gjennomgått nese- eller halsoperasjoner. I de britiske retningslinjene står det at barn under 18 år som har operert bort mandler eller polypper ikke bør gis kodein i det hele tatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kodein brukes i flere norske medikamenter, og tall fra Reseptregisteret viser at stadig flere barn fra 0-14 år gis dette, skriver VG.

Kan bli aktuelt i Norge

Medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, sier til VG at han kjenner til studien, men sier at man i Norge foreløpig avventer en eventuell advarsel.

Videre sier Madsen at det i Norge dreier seg om sterke sterke smertestillende når det er snakk om kodein, og at det ikke er mange slike legemidler som er godkjent for barn under 12 år, men at de er fullt inne i prosessen og arbeider med råd.