Siste stikk
* Myggspiral: Tennes på, og røyken jager og dreper mygg. Kan virke lokalt, men det kommer blant annet an på vindforholdene. Noen mennesker synes røyken er plagsom.
* Myggjager: Det finner ulike myggjagere på markedet. Enkelte myggjagere skiller ut et insektavvisende middel, som vil kunne holde myggen på avstand. Det finnes også myggjagere som hevder å frastøte myggen ved hjelp av lyd. Men lydmaskinene hjelper ikke, ifølge Reidar Mehl.
* Zapper: Zappere kommer i ulike størrelser og fasonger. Et UV-lys får insektene til å vise interesse, og et elektrisk ladet nett gir insektene et dødelig støt. Men zappere fungerer dårlig i norske sommere utendørs, fordi det er så lyst. De kan imidlertid ta knekken på flere nyttedyr, og er forbudt i noen land.
– Den støvsuger denne her, altså.
Harald Lid åpner lokket på den lille maskinen som står i utkanten av hustomta. Nå har myggfella stått på i to dager, og beholderen er halvfull av blodsugende plageånder. Rundt maskinen svermer myggen ivrig.
– Vi er flere naboer som har myggfelle, og vi har ett mål: Å få bort myggen. Forskjellen er kjempestor. Nå kan vi sitte ute, og myggnettingen på verandaen bruker vi bare av og til, sier Lid.
Han investerte i maskinen for omkring sju år siden, etter å ha saumfart internett på leting etter noe som kunne hjelpe mot myggen i hagen på Lillestrøm.
Les også: Vil erstatte skruer og spiker med supertape
Lukt-lureri
Blodsugerne har dårlig syn, men navigerer etter ånde og kroppslukt fra mennesker og dyr. Det er dette myggfeller som Mosquito Magnet utnytter.
Ved hjelp av propan produserer fella C02, som er det vi puster ut. I tillegg slipper maskinen ut luktstoffer som minner om det vi lukter. Insektene snuser seg derfor fram til fella, der de suges opp, dehydrerer og dør.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Men det er en utgift. Du skal ha en reell utfordring med mygg før du kjøper en slik myggfelle, påpeker Lid.
Maskinen kommer i ulike størrelser og koster fra omkring 6000 til over 12.000 kroner. I tillegg kommer utgiftene til propangass, luktstoff og C02-patroner.
Selv setter Lid på fella så fort han merker at myggen har kommet. Etter dette durer og går den i et par uker før han ser seg fornøyd.
Les også: Derfor er det lett å like dette badet
Effektiv?
Men fungerer fella virkelig så godt som produsent og flere forbrukere gir inntrykk av? Spørsmålet er kanskje om myggfangsten monner, eller om det som havner i beholderen, bare er toppen av isfjellet.
– Maskinen fanger enormt med mygg. Noen lar den stå på hele sommeren, selv om de ikke er så ofte ute. Da går det et par dunker med propan, men det kan være verdt det, mener Arne C. Nilssen, professor i zoologi ved Universitetet i Tromsø.
Artikkelen fortsetter under annonsenInsektforsker Reidar Mehl tar sine forbehold når det gjelder effekten. Selv om maskinen godt på vei løser myggproblemet for noen, finnes det ingen vanntette metoder.
– Maskinen kan fange mye mygg, men det avhenger av plassen den står på. Effekten henger sammen med oppvekstmulighetene for mygg i nærheten, sier Mehl.
Til nå er det solgt omkring 15.000 slike feller i Norge, og svært få har klaget på effekten, ifølge importøren Noragent.
– Det handler ikke om å fjerne all mygg, men om å gjøre det bedre i hagen. Det er trist hvis du ikke kan sitte ute og grille, men må grille inne og se ut på sommerkveldene, sier Fredie Helgesen, daglig leder i Noragent.
Det mangler ikke på utenlandske firmaer som ønsker å få produktene sine inn på det norske markedet gjennom selskapet, forteller han.
– Men vi selger ikke noe uten at vi tester det og vet at det fungerer.
Les også: – Du må gå mer på taket
Flommygg
Og på Østlandet ligger det an til å bli ekstra mye mygg i sommer, ifølge insektforsker Mehl. Dette skyldes at mange smådammer for mygglarvene har gitt både skogsmyggene og flommyggene ekstra gode oppvekstbetingelser.
Artikkelen fortsetter under annonsenSkogsmygglarvene utvikler seg i snøsmeltingsdammer i skogen og liker kaldt vann. Flommygglarvene må ha varmere vann og finnes i midlertidige dammer som skapes ved store vassdrag når flommen trekker seg tilbake. Myggeggene kan ligge i flere år og vente på flomvannet de trenger for å klekke.
Sommeren kan imidlertid bli mindre myggbefengt enn normalt i Nord-Norge, som har hatt en varm og tørr vår og forsommer.
Alle som har opplevd blodtørste mygg, vet at stikkene kan klø skrekkelig. Nattetid kan mygg som har forvillet seg inn på soverommet, også bli et stort irritasjonsmoment.
– Blodsugende insekter kan være en plage. I motsetning til kleggen, som er mest aktiv i varmt vær og solskinn, er myggen verst når det er lummert, varmt og vindstille på kvelden. Da må man ha noen midler, slår zoologiprofessor Nilssen fast.
Les også: Kapp kostnadene!