Pirater må passe seg

Stortinget har vedtatt ny piratlov. Foto: Tony Johansson (tek.no)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortinget har vedtatt ny piratlov, PlayStation 4 går i svart og nytt om neste iPhone og neste smarttelefon fra Samsung. Her er ukas teknotiser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortinget har vedtatt den kontroversielle piratloven, og fra og med 1. juli vil loven tre i kraft. Men siden IP-adresser må slettes etter 21 dager, kan den nye loven også ramme forhold som ligger før 1. juli. Private aktører kan nå loggføre IP-adressene til mistenkte pirater og kreve identiteten til abonnentene bak adressene utlevert – hvis de har sendt melding til Datatilsynet.

Den nye loven gjør det mye lettere for rettighetshavere å få innsyn i hva som foregår av piratvirksomhet. Et lite brev til Datatilsynet er nok, og så fort man har funnet håndfast bevis på at ting blir delt eller lastet ned på en IP-adresse, kan rettighetshaverne be om å få utlevert identiteten bak adressen.

Les også: Svensk tv-pirat dømt til rekorderstatning

(Kilde: tek.no)

PlayStation 4 går i svart

Utseendet på Sonys nye konsollflaggskip, PlayStation 4, er omsider avslørt. PlayStation 4 er nesten helt svart, kun delt av en vannrett purpurstripe på øvre halvdel av kabinettet. Mens forgjengeren PlayStation 3 hadde en avrundet, nesten brødboksaktig design, framstår PS4 som mer firkantet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sony frister med 4K-støtte på PS4, og skal ha tjenesten «Video Unlimited» klar fra første dag. Her får man en samling på 150.000 filmer og TV-serier tilgjengelig for leie. Musikktjenesten Music Unlimited vil by på 20 millioner låter – i likhet med de andre store strømmetjenestene. Tredjepartsapper som Netflix dukker også opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også:

TEST: Playstation Vita

(Kilde: tek.no)

Ny kameratelefon fra Samsung

Smarttelefonen møter det digitale kompaktkameraet med Samsungs nye hybrid Galaxy S4 Zoom. Er det en mobiltelefon? Er det et kamera? Ja, begge deler. Ønsker du deg en smarttelefon, men gidder ikke å drasse med deg et kamera i tillegg for å ta gode bilder, kan med andre ord denne hybriden være noe for deg. Man får opptil 10x optisk zoom med det innebygde objektivet, og kan ta bilder samtidig som man snakker i telefonen. Galaxy S4 Zoom kjører på Android 4.2 Jelly Bean, og kommer i både 3G- og 4G-versjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kameratelefonen dukker opp i august og får en veiledende pris på 4100 kroner (3G-utgaven). 4G-versjonen er ventet i september, og vil koste fra 4500 kroner.

Les også: De beste kameramobilene

(Kilde: tek.no)

Neste iPhone kan få gigantskjerm

Apple vurderer å lansere iPhoner med større skjermer i tillegg til en egen billigversjon av iPhone i flere farger. Det mener i hvert fall det anerkjente nyhetsbyrået Reuters, som har vært i kontakt med personer som står Apple nær.

Ifølge Reuter-kildene skal Apple lansere i hvert fall to større iPhone-modeller med skjermer på 4,7- og 5,7 tommer. Dermed kan Apple være i ferd med å slippe en såkalt «phablet», selv om kildene ikke tror den vil komme før til neste år.

Les også: Ti nyttige tips til iPhone og iOS

(Kilde: tek.no)

OLED holder seg i pris

Analysebyrået DisplaySearch ga nylig ut sin kvartalsrapport om tilstanden i OLED-verden, og her kommer det fram at du fremdeles må se langt etter rimelige OLED-TV-er. Kostnaden ved å produsere OLED-paneler holder seg nemlig like høy som snødekte tinder. Antallet modeller som må forkastes, materialkostnader og ansatte gjør at de få TV-ene som kommer gjennom nåløyet, koster flesk.

For mannen i gata betyr dette at OLED-TV-er forblir svindyre i flere år framover, såframt ikke produsenter som LG og Samsung oppnår et gjennombrudd. LGs første 55 tommer store OLED-TV i Norge koster for eksempel 90.000 kroner.

Les også: Nå kommer OLED-TV-ene

(Kilde: tek.no)