Hagens ballerina

SHOWBLOMSTER: Raymond Evison legger siste hånd på sin klematis-installasjon før åpningen av årets Philadelphia Flower Show. (FOTO: Matt Rourke / AP / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som en myk ballerina svinger hun lianene sine opp mot himmelen. Klematis er en av sommerhagens store skjønnheter, rik på både mangfold og blomsterprakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Klematiskuriosa
* Man begynte å dyrke klematis som nyttevekst allerede på 1100-tallet. Planten ble brukt til å framstille rep, på grunn av de seige rankene.


* Skogsklemtis C.vitalba vokser vilt i store deler av Europa, og finnes også sør i Skandinavia.

* Klematisslekten har et stort spekter av planter – fra de små som bare er noen desimeter høye, til sorter med 20 meter lange ranker.

* Også blomstene varierer mye i størrelse. De minste er bare cirka 2 cm i diameter – mens de største kan være 25 centimeter fra kronbladspiss til kronbladspiss.

Ikke bare svinger klematisen seg elegant oppover overalt hvor hun finner noe å gripe tak i. Hun snurrer også hageeieren rundt lillefingeren med sine vakre blomster. De fleste av oss faller kanskje først og fremst for de storblomstrede sortene, og går ofte rett forbi klematisene med små, nikkende blomster på hagesenteret.

Det er ikke så lurt, skal vi tro Krister Cedergren, som er gartner og hagesentereier i tredje generasjon.

– Storblomstret klematis betyr store bekymringer. De småblomstrede er det mindre trøbbel med. Det blir som med store og små barn, smiler Cedergren.

Les også: Vil erstatte skruer og spiker med supertape

Småblomstret

– Selv om det burde være motsatt, begynner nesten alle hagefolk med de storblomstrede sortene. Først etter noen år blir de interessert i de småblomstrede, fortsetter Cedergren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Steller er enklere, og overlevelsesprosenten høyere, for småblomstret klematis. Alpeklematis er en av de lettstelte småblomstrede, men det er mange flere enn denne kjendisen å velge mellom – to eksempler er gullklematis og tysk klematis.

Les også: Derfor er det lett å like dette badet

Storblomstret

Den kanskje aller mest populære klematissorten er den storblomstrede 'Jackmanii', som ble skapt allerede i 1862 i ved det britiske gartneriet George Jackman & Son. Der hadde gartneren Georg Jackman i noen år eksperimentert med ulike klematiskrysninger, men det var denne ene sorten som skulle gjøre ham udødelig – samt bety gjennombruddet for klematisdyrking i europeiske prydhager. Med villige blomstring tok 'Jackmanii' hageverdenen med storm på det sene 1800-tallet.

Etter suksessen med 'Jackmanii' kom nye, storblomstrede sorter kjapt ut på markedet. Fra Frankrike kom skjønnheter som 'Nelly Moser' (1897) og 'Ville de Lyon' (1899). Begge har vært veldig populære i Europa i de over hundre årene som er gått siden fødselen.