Blødninger

Disse blødningene må sjekkes av lege

BLØDNINGER: Uregelmessige blødninger midtveis i det som regnes som en kvinnes fruktbare alder, bør tas alvorlig. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
BLØDNINGER: Uregelmessige blødninger midtveis i det som regnes som en kvinnes fruktbare alder, bør tas alvorlig. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Uregelmessige blødninger kan være tegn på kreft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste kvinner opplever uregelmessige blødninger noen ganger i løpet av livet. At du blør utenom perioden din trenger ikke bety at det er noe farlig.

Men i verste fall kan uregelmessige blødninger være et tegn på kreft.

Viktig å utelukke kreft

- Uregelmessige blødninger kan skyldes kreft i livmorslimhinnen eller i livmorhalsen. Det er alltid viktig å utelukke at dette er grunnen til at man blør, sier spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, Britt-Ingjerd Nesheim.

Men hvor mange uregelmessige blødninger skal det til, før det er riktig å oppsøke lege?

- Det er det umulig å svare generelt på. Det avhenger helt av kvinnens alder og av hvordan blødningene arter seg. Skjønner man at blødningene man har er menstruasjon, men at den ikke kommer helt regelmessig, er det aldri farlig, sier Nesheim.

Kjennetegn på uregelmessige, farlige blødninger

Det som kjennetegner uregelmessige blødninger som kan være farlige, er nettopp at de kommer helt uregelmessig, eller i "hytt og vær", som Nesheim karakteriserer det.

Den vanlige tiden mellom hver menstruasjonsblødning, er som regel med fire ukers mellomrom eller 28 dager. Men kortere eller lengre tid mellom blødningene enn 28 dager er ikke uvanlig, ifølge Store norske leksikon.

Særlig gjelder dette hos kvinner som nylig har fått sin første menstruasjon, og hos kvinner som nærmer seg den siste menstruasjonen, menopausen.

Uregelmessig eggløsning

Nesheim bekrefter at det i de aller første årene etter den første menstruasjonen, er vanlig at blødningene er uregelmessige.

- Det skyldes at eggløsningen er uregelmessig, og er det er helt ufarlig. Når man nærmer seg overgangsalderen, er det igjen vanlig at eggløsningen er uregelmessig. Dermed blir menstruasjonene også uregelmessige. Dette er helt ufarlig, sier hun.

De fleste jenter får sin første menstruasjonen fra 11 til 16-års alder. I disse årene må man altså påregne noe uregelmessighet.

Symptomer på livmorhalskreft

Uregelmessige blødninger midtveis i det som regnes som en kvinnes fruktbare alder, bør tas alvorlig.

På et tidlig stadium gir livmorhalskreft ofte ingen symptomer. Kreftforeningen anbefaler derfor kvinner om å ta rutinemessig celleprøver fra livmorhalsen. Slike prøver gjør at kreftformen hos noen oppdages tidlig, og i slike tilfeller er muligheten for helbredelse god.

Symtomene på livmorhalskreft er: Blødningsforstyrrelser og blødning etter samleie, blodig, illeluktende utflod, blødning etter at du har passert overgangsalderen og menstruasjonen har stanset, underlivssmerter/magesmerter og allmennsymptomer

– En enkelt blødning "utenom tur" kan man som regel ignorere. Hvis blødningen skyldes noe alvorlig, vil den komme igjen. Og da skal man oppsøke lege, sier hun.

Samleie og prevensjon

Noen kvinner kan blø litt etter et samleie. Når bør i så fall lege oppsøkes?

– Blødning etter samleie kan være et tegn på kreft i livmorhalsen, og bør sjekkes, i hvert fall hvis det er en stund siden det ble tatt celleprøve, sier Nesheim.

Dersom en kvinne bruker spiral som prevensjon, kan dette også forårsake blødninger.

– Spiral, både kobberspiralen og hormonspiralen kan gi blødninger. All hormonprevensjon kan også gi småblødninger, sier Nesheim.

- Blodfortynnende midler kan også gi blødninger, men disse er det er jo ikke så vanlig å bruke hos kvinner som er før menopausen, sier hun.

blødninger

BLØDNINGER I SVANGERSKAPET: Dersom en gravid kvinne begynner å blø, skal hun som en hovedregel alltid undersøke hvorfor. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Gravide med blødninger

Dersom en gravid kvinne begynner å blø, skal hun som en hovedregel alltid undersøke hvorfor. Årsakene kan være mange. Det kan være en liten, ufarlig blødning, eller det kan være noe langt mer alvorlig som kreft i livmorhalsen, abort, svangerskap utenfor livmoren eller foranliggende morkake.

– Blødning under svangerskap kan, som ellers, skyldes kreft i livmorhalsen, men dette er svært sjelden. Tidlig i svangerskapet kan det være et tegn på abort, sier Nesheim.

Hun sier at det i de første ukene av svangerskapet ikke er helt uvanlig å ha en liten blødning, uten at det er noe farlig.

Svangerskap utenfor livmoren

En blødning tidlig i svangerskapet kan imidlertid også være tegn på at fosteret har festet seg utenfor livmoren.

– Svangerskap utenfor livmoren ytrer seg som blødninger og magesmerter, sier Nesheim.

Er det mistanke om et slikt svangerskap, fører det alltid til sykehusinnleggelse eller henvisning til spesialist. Svangerskapet vil vanligvis bli avsluttet ved operasjon, men alterativet til operasjon, er cellegiften metotreksak. Denne behandlingen brukes i økende grad.

Dersom svangerskap utenfor livmoren ikke behandles, og egglederen sprekker, kan resultatet bli livtsruende indre blødninger, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Foranliggende morkake

Mot slutten av svangerskapet kan en smertefri blødning være tegn på foranliggende morkake.

– I våre dager, når alle har vært til ultralyd i uke 17-18, vil det være kjent om morkaken eventuelt skulle være foranliggende. En blødning sammen med magesmerter kan skyldes løsning av morkaken, og da må man komme seg til nærmeste fødeavdeling fortere enn svint, sier Nesheim.

Blødninger i overgangsalderen

Mens en gravid kvinne bør konsultere fagpersoner dersom hun begynner å blø, er situasjonen annerledes for en kvinne som nærmer seg overgangsalderen.

– Dersom en kvinne selv skjønner at det er uregelmessige menstruasjoner hun har, og ikke irregulære mellomblødninger, er det ingen grunn til å oppsøke lege. Det er bare å la naturen gå sin gang, sier Nesheim.

Men det er ingen eksakt fasit for akkurat når overgangsalderen inntrer.

– Gjennomsnittsalderen er 52 år for ikke-røykere og 50 år for røykere, sier Nesheim.

Overgangsalderen kjennetegnes nettopp av uregelmessige blødninger. Men lengden på perioden hvor disse blødningene inntreffer, varierer fra kvinne til kvinne.

Blødninger etter overgangsalder

Ifølge spesialist i gynekologi og overlege ved Regionsykehuset i Trondheim, Mette Moen, bør blødninger som oppstår mer enn ett år etter menopausen (som er siste menstruasjon), utredes.

- Et gammelt ordtak sier at blødning etter overgangsalderen 'er kreft til det motsatte er bevist', men det er kun hos 15% man kan påvise kreft i livmoren (livmorkroppen eller livmorhalsen), sier Moen, som svarer på gynekologiske spørsmål på nettstedet Doktor Online.

Andre årsaker er ifølge gynekologen polypper i livmorhalsen eller livmorkroppen. Blødning fra slimhinner i skjeden er også en mulighet, spesielt hos de noe eldre kvinner hvor langvarig østrogenmangel har medført tynne slimhinner som lett sprekker, for eksempel ved samleie.

- En meget, meget sjelden årsak er at det foreligger en svulst på eggstokken som produserer østrogen som igjen stimulerer livmorslimhinnen som derfor blør. Kvinner som bruker østrogen for klimakterielle plager kan også få uventede blødninger. Endelig må det utelukkes at blødningen ikke kommer fra f.eks. hemoroider eller fra urinrøret, utyper Moen.

Må sjekkes hos lege

Gynekolog Mette Moen understreker at blødning etter overgangsalderen er et symptom som bør tas alvorlig.

- Hvis det foreligger kreft i livmoren er det viktig å få det behandlet i et tidlig stadium hvor det er meget god mulighet for helbredelse.

- En allmennpraktiserende lege kan foreta den første undersøkelse, evt med prøvetaking fra livmoren hvor man med et tynt 'sugerør' kan få ut vev til undersøkelse. Gynekologer har i tillegg mulighet for med ultralyd å få et godt bilde av livmoren og eggstokker. Før i tiden var utskrapning i narkose den vanligste undersøkelsesmetode ved slike blødninger, men det er sjelden nødvendig i dag med nye og enklere metoder, sier Moen.

Les også:

Forum: - Jeg har begynt å bruke tøybind, og er svært fornøyd!

Forum : - Jeg vil ikke undersøkes av min mannlige fastlege

Her er årsakene til smerter ved samleie

Dette kan avsløre brystkreft

8 tegn på at du har et helseproblem

Personvernpolicy