Urter for de late

STORE POTTER: Nina Berge gir butikkurtene et langt liv ved å plante dem om i romslige potter, der de kan vokse seg store og sterke. (FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du trenger ikke så frø selv for å få en bugnende urtehage. Det går an å gjøre det enkelt og plante om urtepotter fra butikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Enkle urter:

* Gressløk, timian, salvie, oregano, sitronmelisse og peppermynte er greie urter å begynne med hvis du har lite erfaring. De er lette og få til og svært anvendelige.

* Gressløk vokser best i næringsrik jord. Den vil ha masse vann og delvis skygge.

* Timian, salvie og oregano ønsker seg næringsfattig jord, lite vann og gjødsel og mye sol – men ikke helt ørken!

* Sitronmelisse vokser best i fuktig jord og vil ha skygge midt på dagen.

* Mynte bør få en stor potte med næringsrik jord og den trives delvis i skyggen.

– Urtene fra butikken er helt greie, men problemet er at de er plantet altfor tett. Se her! De får ikke lys i det hele tatt, og de slåss om næringen. Gi dem litt mer jord, så er mye gjort, sier Nina Berge.

Hun viser fram en potte basilikum som nettopp er kjøpt i en matbutikk. Mens de andre pottene i butikkhyllen blir pesto eller visner i vinduskarmen, har denne en solfylt sommer i vente. Med riktig behandling kan nemlig butikkurter få et langt og godt liv.

Berge har grønne fingrer og jord under neglene. Nå om sommeren jobber hun lange dager i Oslo kommunale skolehage på Geitmyra. I tillegg holder hun urtekurs for Majobo (Mat og jord, der du bor). Hun har sådd mange frø i løpet av sitt liv. Men selv hun velger den enkle løsningen iblant.

– Det er helt lov å kjøpe ferdige urtepotter og plante dem ut. Resultatet kan bli veldig bra, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Solbrent salvie

Velger man å kjøpe ferdige planter, har man valget mellom å gå i en matbutikk og på et hagesenter.

– Planter som kjøpes på hagesenter er stort sett ferdig herdet, mens de du kjøper i matbutikken må du herde selv. Å herde dem vil si å la dem bli vant til å stå ute. De trenger tilvenning både til sol, regn og vind. Dersom du kjøper urtepotter i matbutikken og planter dem rett ut, kan de bli solbrente og i verste fall dø, sier Berge.

Om du ønsker å herde plantene selv, anbefaler hun å sette dem i skyggen de første dagene og gradvis flytte dem over i sola. Etter et par dager bør de være klare for å få sol på bladene sine.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dyrk din egen helse

Gi plass

Før du i det hele tatt kan tenke på å sette urtene ut i hagen eller på balkongen, må du gi dem mer plass å boltre seg på.

– Butikkurtene er laget for konsum. De vokser for fort og står for tett, sånn at de får for lite næring. Det første du må gjøre, er å finne en større potte, forklarer Berge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen ganger tar hun urtene forsiktig fra hverandre, og plasserer ikke mer enn et par urtestilker i hver potte. Andre ganger planter hun om hele planten, men gir den en større potte og vesentlig mer jord, slik at den kan vokse, spre seg og bli stor.

Hun er varsom når hun tar på urtene.

– Vær forsiktig med stilken, ta heller på bladene eller røttene, de er ikke så sårbare.

Les også: Krydder i hverdagen

Unngå topptunge planter

Et annet viktig prinsipp når du planter ut urtepotter, er balanse. Planten må ikke bli for topptung.

– Sånn, da løste vi det problemet, sier Berge. Hun gjør kort prosess og klipper over myntens fem øverste centimeter med en saks.

– Det er viktig at planten ikke er for høy i forhold til røttene. Da klarer ikke røttene å gi den nok næring, forklarer hun.

Mynten ser ganske stusslig ut der den står, men Berge forteller at nye skudd vil komme nedenfra, og at planten snart vil være sunn og frisk igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mynte er en av de urtene som er lettest å få til. Men den breier seg, så du kan gjerne ha den i en egen potte, sier Berge.

Få regler

I tillegg til at urtene nå få nok plass, skal potta ha hull i bunnen slik at overflødig vann kan renne ut. Et lag med lecakuler nederst i potta forbedrer dreneringen ytterligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan lønne seg å unngå at urtene blomstrer.

– Blomstene er viktige for bier, humler og sommerfugler, men dersom du vil beholde urtenes gode smak, er det best å klippe toppen ofte, slik at planten ikke blomstrer. Hvis urtene blomstrer, forsvinner aromaen fra bladene, sier Berge.

Hun har vært urtefrelst så lenge hun kan huske.

– Et av mine tidligste barndomsminner er at mamma pekte på noe kjerringrokk som sto i grøftekanten og forklarte at de plantene kunne man lage te av. I tenårene slukte jeg gamle urtebøker. Og siden har jeg holdt på med dette, forteller hun.

Berge synes aspirerende hobbygartnere bare skal prøve seg fram. Å dyrke urter på balkongen eller i hagen er ikke noe hokus-pokus.

– Det alle planter trenger, er jord, vann, lys, luft, næring og kjærlighet. Vanskeligere er det egentlig ikke!