Meny

Jobb deg gjennom sommeren

IDYLL: Bonde Kåre Nordbye har gjerne både to og ti frivillige på gården Arstun i Akershus. Som betaling får de kost, losji, hyggelige bekjentskaper og kontakt med søte lamunger. (FOTO: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 70-tallet har folk møtt fe på økologiske gårder over hele verden gjennom organisasjonen WWOOF. Nå har den endelig fått norsk avdeling.

På Arstun gård i Akershus står franske Eva Dawa og tyske Anja Meier og graver dreneringsrenner for hånd i våt, tung jord. Gratis, og helt frivillig.

– Det er ikke så altfor slitsomt. Og mye bedre enn å sitte på et ungdomsherberge og drikke øl, hevder Eva, som har lang erfaring som wwoofer. WWOOF står for World Wide Opportunities on Organic Farms, og er en organisasjon hvor økologiske gårder tilbyr kost og losji mot arbeidskraft. Hensikten er ikke bare at bonden skal få hjelp, like viktig er det at folk får kunnskap om jordbruk, bærekraft og hvordan det føles å ha møkk under neglene.

– Jeg lærer utrolig mye. Og kommer tett på livet til dere nordmenn, sier Eva, som har wwoofet over store deler av verden, nesten uten å bruke penger.

– Jeg haiker, og jobber for kost og losji. Det er jo en av fordelene med å wwoofe, jeg har et veldig lavt reisebudsjett, sier hun.

Les også: Hva bør du kjøpe økologisk?

Flere norske gårder

WWOOF har underorganisasjoner i rundt seksti land. Først i mars i år ble Norge ett av dem.

– Enkelte gårder i Norge har tidligere vært tilknyttet det som heter WWOOF Independents, en samleside for gårder uten en nasjonal organisasjon. Vi håper både flere gårder og frivillige får øynene opp for oss nå som vi har fått en norsk organisasjon og nettside, sier koordinator i WWOOF Norge, Mette Pauline Strand.

Nå er 70 norske gårder tilknyttet WWOOF. Det er fullt mulig for deg å tilby din hjelp på ett av dem, men det vanligste er å reise lenger av gårde.

– Mange ønsker nok å oppleve et annet land i tillegg til å lære om jordbruk, sier Strand. Selv bodde hun et år på en gård med hester og grønnsaksåkre i Montana i USA.

– Om du vil arbeide for en kort eller lengre periode, er opp til deg. Noen gårder vil ha folk over lengre tid, andre tar imot frivillige for en uke eller kortere, forklarer hun.

Les også: Liten interesse for økologisk drift hos bønder

Populært sted

I norsk sammenheng er bonden på Arstun gård, Kåre Nordbye, for WWOOF-veteran å regne.

– Jeg har hatt frivillige siden 2005. På det meste var det 17 stykker her samtidig, da gikk det litt over stokk og stein, forteller han.

Mangel på frivillige er ikke noe problem på Arstun, snarere tvert imot. Én av de frivillige ble halvannet år. En annen har tilbrakt fire lengre perioder på gården. Og når en fornøyd wwoofer kommer hjem, havner gjerne en anbefaling på nettet. Da ønsker andre å følge i samme støvelspor.

– Jeg vil anslå at jeg sier nei til 90 prosent av dem som ønsker å komme, sier Nordbye, som stort sett er svært fornøyd med arbeidskraften.

– Jeg hadde ikke hatt så mange prosjekter her uten wwooferne. Bikubene, for eksempel, var det en frivillig som tok initiativ til. Nå har jeg akkurat hatt en gartner her, og endelig ble alle buskene perfekt klippet. Jeg har hatt besøk av både mekanikere og sveisere, som har satt i gang med ting jeg ikke ville klart, forteller han.

Til gjengjeld får wwooferne bo gratis på et sted mang en norgesturist drømmer om: Med høner trippende på tunet, lamunder lekende bak låven, kuer beitende på jordet og en shetlandsponni som mer enn gjerne lar seg klø bak ørene av frivillige fra alle verdenshjørner.

Les også: Heller GMO enn økologisk

Finn din drømmegård

* WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms): Gjennom WWOOF kan du finne deg jobb som frivillig på en økologisk gård i hundre ulike land. Gårdene som trenger hjelp, finnes ikke på én og samme liste, du må først finne ut hvilket land du vil reise til, og så finne WWOOF-hjemmesiden for det aktuelle landet.

* APØG (Arbeid på Økologisk Gård): APØG er et samarbeidsprosjekt mellom Biologisk-dynamisk Forening og Oikos – Økologisk Norge. Ved å bli medlem i organisasjonen får man tilgang til en liste over økologiske gårder som tilbyr kost og losji mot arbeid. Enkelte tilbyr også lønn.

* Growfood.org: Knytter sammen gårdbrukere som ønsker å lære bort, og frivillige som ønsker mer kunnskap om jordbruk. Her kan du finne gårder over hele verden der du kan jobbe alt fra et par dager til lengre perioder.

* AgriVenture: AgriVenture er utvekslingsprogrammet til International Agriculture Exchange Assosiation. De tilbyr unge mellom 18 og 30 år å bo og arbeide i Australia, New Zealand, Canada, USA og Japan.

* Internasjonal Dugnad: Internasjonal Dugnad er den norske avdelingen av Service Civil International. Her kan du bidra med kort eller langvarig hjelp på tusenvis av prosjekter verden over, deriblant innen økologisk landbruk.

* HelpX (Help Exchange): HelpX er en online database over steder som tilbyr kost og losji mot din arbeidskraft, deriblant både gårder i alle størrelser og varianter.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus