Meny

Ser lysning i hyttemarkedet

HYTTETUN: Dette flotte hyttetunet ligger på øya Lille Lyktene i Lyngørfjorden i Aust-Agder. Prisantydningen er nesten 6,8 millioner kroner. (FOTO: zOvenfra / PRIVATmegleren)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lise Martens solgte hytta si raskt og fikk godt over takst. Meglere tror hyttemarkedet er på vei oppover, men konkurransen fra utlandet er stor.

Taksten på den lille hytta på Hvaler i Østfold var på 2,1 millioner kroner. Den ble lagt ut for salg i midten av mai, og etter noen dager var den solgt.

Lise Martens fikk en god del mer enn takst og prisantydning, men vil ikke fortelle nøyaktig hvor mye den gikk for.

– Det gikk raskere å selge hytta enn jeg hadde forventet, innrømmer hun.

Venter på fint sommervær

Ifølge meglerne er det langt fra krisestemning i hyttemarkedet. Henning Hesselberg, eiendomsmegler hos Stavlund i Fredrikstad, forteller at de har solgt flere fritidsboliger etter første visningsrunde.

– Hyttene har blitt solgt til rundt takst. Slik har det også vært de siste årene. Nå ser vi imidlertid at de fleste fritidsboligene vi har lagt ut for salg, har blitt solgt raskt. Jeg tror hyttemarkedet er på vei oppover. Her i Østfold er det i hvert fall bedre enn i fjor og året før, sier Hesselberg.

I Vestfold er Tore Solberg, eiendomsmegler i Z-Eiendom i Tønsberg, optimist med tanke på årets salg av fritidshytter.

– Jeg tror det blir bra, men vi trenger nok litt hjelp fra værgudene. Det hadde vært fint med enda flere deilige sommerdager. Folk trenger bekreftelse på at det kan være fint i Norge også, sier han.

Sen start på vårsalget

Siden finanskriseåret 2008 har det knapt vært bevegelse i prisene på hytter, og salget har gått trått mange steder. I løpet av samme periode har boligprisene steget kraftig, og de fortsetter å stige i år.

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendomsforetakenes forening (Eff), forteller at hans medlemmer har opplevd at det de siste ukene har vært flere potensielle kjøpere på visning.

– Det ser ut til å være litt mer aktivitet, men folk er fortsatt avventende med å kjøpe. Samtidig er det jo sånn at hytteeiere sjelden har behov for å selge. De som vurderer å selge, ønsker det de anser som riktig pris. Det er med på å forklare hvorfor det har vært litt stillstand i markedet, sier Dreyer.

Les også: Denne hytta kan du ta med på tur

Spesielt for 2013 er en sen start på salget av sommerhytter.

– Det skyldes at våren kom sent i år. Vanligvis er salget av sjøhytter og andre typiske sommerhytter i gang i starten av april, men i år begynte det ikke ordentlig før et stykke ut i mai, forteller Dreyer.

Kjøper bolig i utlandet

Nå er det om lag 4600 fritidsboliger og nesten 1200 fritidstomter til salgs på Finn.no.

Tall for de siste årene viser at det selges og kjøpes mellom 23.000 og 24.000 fritidsboliger i året, og det bygges cirka 5000 nye hytter årlig, opplyser Bjørn-Erik Øye, analytiker og partner i Prognosesenteret.

– Dette viser at det fortsatt omsettes ganske mange hytter i Norge, men prisene holder seg stabile. Hyttemarkedet er fortsatt litt tregt, og det er særlig de dyre hyttene, fra fire-fem millioner kroner og oppover, som ligger lengst før de blir solgt, forteller Øye.

Han mener én av to forklaringer på de stabile hytteprisene og det relativt trege markedet, er at stadig flere nordmenn kjøper fritidsbolig utenfor landets grenser.

– Mange velger å kjøpe seg hus eller leilighet i varmere strøk, og da særlig i Spania, istedenfor hytte hjemme i Norge. Tyrkia, Frankrike og Sverige er også ganske store marked for nordmenn som vil ha en feriebolig, sier analytikeren.På Finn.no ligger det cirka 15.000 utenlandske ferieboliger for salg.

Les også:  Ny hytte for 62.000 kroner

Færre stedfaste, flere på farten

Folks ønske om å være med på mange aktiviteter er Bjørn-Erik Øyes andre forklaring på at hyttemarkedet ikke vokser.

– Rundt 100.000 nordmenn drømmer om å eie hytte. Samtidig ser vi at flere nordmenn enn før vil gjøre andre ting i ferien enn bare å være på hytta. Det legger en demper på markedet for fritidsboliger, sier Øye.

Les også:  Moderne bygg dreper mobildekningen

Lise Martens solgte hytta nettopp fordi hun og mannen ikke ønsker å være stedfaste. Barna er dessuten voksne, og ikke lenger så interesserte i dra på hytta.

– Vi tenkte på det i to år før vi bestemte oss for å selge den. Det var litt vemodig å gjøre det, men nå skal vi heller bruke tiden på å reise rundt. Jeg og mannen min elsker å sykle, og vi har planer om å sykle flere steder i Europa. I tillegg har vi en seilbåt som vi nå kommer til å bruke mer enn vi har gjort før. Vi vil ikke være bundet til ett sted. Derfor solgte vi hytta, til tross for at den har en fantastisk beliggenhet i solfylte Hvaler, sier Martens.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus