Meny

Drømmer om å skåle i eget øl for en Palestinsk stat

Bryggeriet produserer også et alkoholfritt alternativ som er populært blant de som ikke kan nyte alkohol. Foto: Privat

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva i all verden får en familie til å satse formuen på starte opp et mikrobryggeri i en liten Palestinsk by?

Det skjer i et land hvor størsteparten av befolkningen er muslimer og ikke drikker alkohol, hvor det har vært konstant konflikt siden 1948 og hvor fremtidsutsiktene er mildt sagt dårlige.

I 1993 ble Osloavtalen signert og mange øynet et håp om en bedre fremtid i Palestina. Et viktig punkt i avtalen var at det i løpet av en femårsperiode skulle opprettes en egen stat.

Hos enkelte var fremtidstroen stor, og brødrene David og Nadim Khoury forlot USA for å starte opp det som skulle bli det første mikrobryggeriet i midtøsten, Taybeh Beer.

Les også: Prøv en glutenfri øl

20 år siden Oslo-avtalen

Det har gått 20 år siden Oslo-avtalen og den palestinske staten er fremdeles langt unna en realisering. I stedet er det kommet murer, blokader og en rekke nye vanskeligheter for de som bor i dette området.

Men, bryggeriet eksisterer fremdeles og kan til neste år feire 20 årsjubileum.

Bryggeriet ligger i den lille byen Taybeh, rett utenfor Ramallah og 20 kilometer fra Jerusalem. Det er i dag den eneste byen i Palestina som er bosatt av bare kristne.

Her forsøker litt over 1000 mennesker å leve vanlige liv på tross av konflikten med Israel. Etter at bryggeriet ble startet opp har det gitt positive ringvirkninger i samfunnet og skapt viktige arbeidsplasser.

Les også: Slik fungerer øl-briller

Midt-Østens første kvinnelige ølbrygger

Madees Khoury er Midt-Østens første kvinnelige brygger, og sannsynligvis også den eneste.Madees Khoury er Midt-Østens første kvinnelige brygger, og sannsynligvis også den eneste.

At det finnes et mikrobryggeri i Palestina er oppsiktsvekkende, men det er mer som ikke passer helt med vår vanlige oppfatning av Midt-Østen.

I dag er det datteren til Nadim, Madees Khoury, som står for det meste i bryggeriet.

Hun er den første kvinnelige ølbrygger i Midt-Østen, og sannsynligvis den eneste.

Fra 2005 har de også hatt en egen oktoberfest i Taybeh hvor muslimer, kristne og jøder har møttes for å smake øl, delta i kulturopplevelser og handle lokale varer. For innbyggerne har oktoberfesten fått stor betydning. De selger faktisk mer av håndtverket sitt på denne dagen enn de gjør i løpet av et helt år.

Les også: Sunnere med lite-øl?

Oktoberfest i Palestina

Årets festival går av stabelen 5. oktober. I fjor var det et band fra Bayern som stilte opp og bryggeriet håper at de tar turen tilbake i år også. Det har også kommet band fra Brasil for å spille på denne svært unike ølfestivalen.

I tillegg er det en rekke lokale band og kunstere som bidrar på festivalen. Bryggeriet ser selv på dette som en ikke-voldelig og fredelig motstand mot okkupasjonen. Et forsøk på å leve normale liv i en vanskelig virkelighet.

Les også: Litt øl gir ingen ølmage

Populær i Norge

For mange som har besøkt Palestina har Taybeh fått en spesiell status. Leder for Fellesutvalget for Palestina, Anna Lund Bjørnsen, har selv et lidenskapelig forhold til bryggeriets øl.

- Enhver person som har vært i Palestina har et svært lidenskapelig forhold til Taybeh. Når man reiser ned, opplever man mye som er vanskelig å relatere seg til. Både fordi landet er annerledes med tanke på historie og kultur, men først og fremst på grunn av okkupasjonen som preger folks liv og hverdag, skriver Bjørnsen i en e-post til ABCnyheter.

- Muren gjør at du ikke har tilgang til din egen eiendom eller mulighet til å besøke slektninger, checkpoint som gjør at du blir behandlet og kontrollert som om du var et dyr, frihetsfrarøvelsen, diskrimineringen og manglende fremtidsmuligheter. Det er mange inntrykk å fordøye på en dag, forteller hun.

Les også:   Lager øl med okse-baller

- Lite er så godt som en Taybeh

- Derfor er det lite som er så godt som å sette seg ned og ta en Taybeh når dagen er omme. Både for å fordøye inntrykk, men også fordi dette er noe alle kan relatere seg til.  Det er så flott å se at palestinerne har noe å glede seg over. Det er mye stolthet i å drikke sitt eget øl. Mange varer må de importere fra Israel,det hadde vært synd om også ølet måtte være fra okkupanten på andre siden av muren, avslutter Anna Lund Bjørnsen.

Og det finnes flere som setter pris på ølet fra Taybeh i Norge. Det eksisterer faktisk en egen facebookside for de som ønsker dette palestinske ølet på Vinmonopolet.

Frihetsskål med eget øl?

Osloavtalen fra 1994 ligger med brukket rygg og drømmen om en egen stat, om fred og forsoning, kan nesten virke utopisk. Maria Khoury, som er gift med grunnleggeren og tidligere ordfører David Khoury, håper fremdeles på en bedre fremtid.

Hun har doktorgrad i pedagogikk, er forfatter, jobber som frivillig i den Gresk Ortodokse kirken i Taybeh, jobber med et boligprosjekt i byen - og er med i familiebedriften Taybeh Beer.

- Vi holder håpet oppe. Det er et lys i enden av tunnelen. Vi håper på frihet for Palestina og at vi en dag kan skåle for friheten med vårt eget øl, sier hun. 

Å få tak i smaksprøver på dette Palestinske ølet er ikke så enkelt. Det importeres til Sverige, men på systembolagetes hjemmeside opplyses det  at det er utsolgt fra importør. Vi forsøkte å kontakte importøren direkte, men fikk ingen svar der.

Les også:  Populært med mikrobrygg

Ute etter øl

Ølet eksporteres også til Japan, men det ble litt langt unna. Å få øl tilsendt fra bryggeriet viste seg å være svært kostbart og byråkratisk, selv om bryggeriet var svært samarbeidsvillig. Løsningen ble å henvende seg til Palestinautvalget. Etter et par uker fikk vi smaksprøver på to øl via noen som var på reise i Palestina. Så dermed kan vi avsløre hvordan dette ølet smaker!

Taybeh Beer brygger øl etter den tyske renhetsloven. Her er det bare korn, humle, gjær og vann som benyttes i prosessen. De har fire øl i sortimentet: Taybeh Golden, Taybeh Amber, Taybeh Dark og Taybeh Non Alcoholic Brew. Humlen de benytter er importert fra bayern og Tsjekkia. Alt i alt fremstår bryggeriets øl som europeiske i stilen og burde egne seg godt på det europeiske markedet.

Taybeh Golden

Taybeh GoldenTaybeh Golden

Dette er en lys, gylden øl som har et flott hvitt skum. Skummet som holder godt. Dufter friskt av appelsin, blomster og litt honning. Smaken er lett søtlig og forfriskende med litt appelsinsmak og et balansert karamellpreg.

Ølet har en fin og markant bitterhet. Taybeh Golden fremstår som et meget behagelig og leskende øl med god balanse. Ølet har et alkoholinnhold på 5 %.

Taybeh Dark

Taybe DarkTaybe Dark

Denne er rødlig/mørk i fargen med et hvitt skum som faller noe raskt.Dufter av gress, melasse og salt lakris. Ikke så mye humlepreg i duften, men mye fine malttoner. Smaken er også preget av malt.

Her er det lakris, melasse, karamell og et hint av kaffe. Litt vandig i midten og en fin bitterhet i avslutningen gjør denne veldig forfriskende. Et behagelig øl i muncnerstilen. Ølet har et alkoholinnhold på 6 %.

Bryggeriets eiere er ukuelige optimister, på tross av alle vanskeligheter de møter. Familien Khoury ser fremdeles frem til den dagen da de kan skåle for egen Palestinsk stat - med Taybeh øl. Taybeh betyr forøvrig deilig!

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus