Prøv disse knepene mot katter i hagen

Skyldig? Her er rådene som kanskje kan beskytte bedene dine mot katteavføring. Foto: Colourbox.com
Skyldig? Her er rådene som kanskje kan beskytte bedene dine mot katteavføring. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pusene er fine, men det passer dårlig at de velger bedet ditt til toalett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stram odør av hannkatt på trammen? Katteavføring i blomsterbedet? Kaffegrut er et av knepene som kan virke mot katter som bruker hagen din som revir og toalett. Her er flere tips.

Se også hvordan du kan bekjempe skadedyr billig og enkelt

Kjerringråd i fleng

Etter å ha trålet diverse forum på nett, synes fasiten klar. Det som virker for noen, har ingen effekt for andre. Det kan se ut til at det komme litt an på katten(e). Er blomsterløkene verdt å kjempe for, bør du prøve noen av disse metodene, som vi har sett anbefalt av flere.

Kaffegrut

Mange skryter av kaffegrut mot katter. Bivirkningen er at det også kan virke mot snegler. Foto: Per ErvlandMange skryter av kaffegrut mot katter. Bivirkningen er at det også kan virke mot snegler. Foto: Per Ervland

Flere skryter av kaffegrutens effekt, og det er både miljøvennlig, kan virke mot snegler og kan dessuten virke jordforbedrende. Men gruten egner seg dårlig på trappen, selv om den kan fungere godt i bed. Noen mener det burde være forbudt, men i små mengder til privat bruk er det bare å strø om seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er flere ting du kan bruke kaffegruten til.

Hvitløk

Lukt er opplagt en nøkkel her. Og hvitløsduft er ikke nødvendigvis spesielt attraktivt blant katter heller, hevder enkelte. Strø hvitløksbåter der du ikke vil ha besøk, og sjekk om det kan virke.

Liker ikke du lukten heller? Melk kan hjelpe på hvitløksånden.

Pepper

Ikke bare lukter det sterkt, pepper svir også i snusende neser. Det er teorien bak at pepper kan skremme kattene bort. Det egner seg også til å strø på trapper og stier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ferdig peppersaus - hvilken smaker best?

Appelsinskall

Appelsinskall. Ikke så vakkert når de har ligget en stund, men kan det virke mot kattenes hang til å bruke hagen din som toalett? Foto: Colourbox.comAppelsinskall. Ikke så vakkert når de har ligget en stund, men kan det virke mot kattenes hang til å bruke hagen din som toalett? Foto: Colourbox.com

Ok, synet av råtnende appelsinskall er vel ikke akkurat en pryd for hagen, men flere hevder det er effektivt mot katter en stund. Noen har også forsøkt seg med sitronduft/sitronspray.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik gjør du sitronen til en sprayflaske.

Rosmarin

Denne sterkt aromatiske krydderurten skal ha en viss effekt mot katter, og kan plantes ute i store deler av Norge sommerstid. Det er en staude, men den overvintrer kun i de sydlige og vestlige strøkene av landet om vinteren er mild. Den kan imidlertid overvintre i krukker inne. De koster ikke mange kronene hos hagesenteret, og ser dessuten fine ut i bedet.

Les også: Slik får du krydderurtene til å vare lenger

Kakaoflis

Noen har også forsøkt å dekke bedet med kakaoflis (for eksempel i stedet for bark). 490 kroner for 150 liter hos Hageland.

Les også: Slik holder du plenen i sjakk

Spesialprodukter

Det finnes også flere midler i handelen som lover å skremme bort katter fra hage og trapp. Tilbakemeldingene vi har sett er blandet også for disse knepene, i likhet med kjerringrådene ovenfor.

Her er noen produkter:

  • Luktstoff mot katter, skal dekke over lukten av revirmerking, og fungere i tre til fire uker avhengig av vær. Ikke giftig. Koster eksempelvis 199 kroner hos Plantasjen.
  • Hos dyrebutikker har vi sett middelet Get Off, som skal fungere mot revirmarkering både inne og ute. 139 for spray, 149 for krystaller som egner seg i sandkasser, bed og lignende (priser fra Tropehagen Zoo). Finnes også som Wash and Get Off (139 kroner), som skal bidra til å fjerne lukt, samt dekke til med sitronlukt som dyrene ikke er så glade i.
  • Beautiful Garden er et granulat som blant annet skal virke mot katter. Giftfritt, og skal virke i inntil fire uker. Koster 69,90 hos Petworld.