Meny

Kalorier i grillmat:

Det er én pølse du blir feit av

VENTEPØLSA: Spiser du grillpølser nesten hver dag, er det fare for at du må slite med noen ekstra «pølser» på magen når høsten kommer. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis sommeren blir en eneste stor pølsefest, vil det påvirke både helse og vekt.
Tips:

Therese F. Mathisens gode og dårlige valg

Meny 1:

 • 2 grillpølser med pølsebrød, ketchup og sennep
 • 1 stk kotelett (ca. 160 gram)
 • 6 spiseskjeer potetsalat
 • 0,33 l. Brus

Totalt 1542 kcal.

 


 

Meny 2:

 • 3 stk babygulrot
 • 5 cherrytomater
 • 6 sukkererter
 • 1 stk laksefilet (150 gram)
 • 1 stk grillspyd med kylling og grønt
 • 1 spiseskje tzatziki av kesam
 • 2-3 dl. salatmix
 • 1 bakt potet med ½ ss margarin
 • 0,33 l. Farris

Totalt 582 kcal

 


 

Grete Roedes gode og dårlige valg

Meny 1:

 • 200 gram flintstek
 • 150 gram pommes frites
 • 150 gram grønn salat
 • 2 spiseskjeer creme fraiche dressing

Totalt 720 kcal

 


 

Meny 2:
 • 200 gram svin ytrefulet
 • 150 gram bakt potet
 • 150 gram grønn salat
 • 2 spiseskjeer italiensk dressing

Totalt 400 kcal

Vi nordmenn elsker å grille. Når solen endelig titter frem, fyrer vi opp grillen og fyller den med grillribbe, pølser og annet snadder.

– Det gjør ikke så mye om man en gang i blant griller pølser, men blir det mye grilling, kan det også bli litt for mye pølsemat, sier ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen ved Thema Nutrition.

Mye pølsemat

Hun understreker at alt er sunt så lenge man gjør det med måte, og det er vel her mange av oss feiler litt.

For mens maten godgjør seg på grillen, vanker det kanskje en ventepølse eller to. og innen maten kommer på bordet er man nesten litt småsulten igjen.

Da er det fort gjort å spise mye mer enn man bør.

– For mange blir sommeren en eneste lang grillseanse, og velger man mye pølsemat vil summen faktisk gi effekt på helse og vekt, sier hun.

Les også: Grillmat med lite karbohydrater og mye kjærlighet

Flere kilo opp

Er du ekstra ivrig med grillingen, og gjerne unner deg en ventepølse eller fett tilbehør hver dag, kan det faktisk utgjøre flere kilo i løpet av grillsesongen.

– Dersom du daglig inntar 500 kcal mer til middag enn det som er normalt ved vektstabilitet, vil du i teorien øke et halvt kilo kroppsvekt hver uke. Tar du i tillegg til stadighet en is eller to gjennom dagen, blir dette raskt ytterligere et sted mellom 100 og 450 kcal - avhengig av hvilken is du velger, sier Mathisen.

Les også: Du får det du betaler for

Godt sammensatt måltid

Selv liker hun å se på grillmåltidet som et hvilket som helst annet måltid.

– Jeg ønsker en god proteinkilde i form av fisk eller kjøtt, en god vitamin og antioksidantkilde i form av salat eller grønt og et bidrag av energi etter behov, sier hun.

Ris, pasta i salat eller brød i moderate mengder er bra tilbehør, mens potetsalat, majonesbaserte salater og dressinger kun bør inngå som en smaksforhøyer i måltidet. Dette bør ikke utgjøre hovedtilbehøret.

Les også: Test av glutenfrie øl

Ikke bare grillmaten

– Det kan imidlertid være mange grunner til at vekten øker i løpet av ferien, grunner som teller mer enn grillmaten. Sukkerholdig drikke, is, snacks, øl og vin kan også bidra til vektøkning, sier fagansvarlig innen kosthold og trening i Grete Roede, Unni Vada Coldevin.

Både juice og sukkerholdig brus er tettpakket med kalorier.

Lange middager med ekstra dessert, litt større måltider og lange frokoster med en ekstra brødskive hver dag gjør at vekten går opp om sommeren.

– For mange betyr ferie også mindre aktivitet, og mindre aktivitet kombinert med økt inntak av mat fører som regel til vektøkning, påpeker hun.

Griller du maten feil, øker dessuten faren for kreftfremkallende stoffer.

Les også: Denne vinen koster over 2000 Euro

Dropp fettmarmorert kjøtt

Til grillmaten oppfordrer Coldevin å være forsiktig med tilbehør som helfete dressinger, sauser av majones, rømme og fløte. Når det gjelder selve grillmaten, anbefaler hun å begrense bruken av flintstek, grillskiver og annet fettmarmorert kjøtt.

Saken fortsetter under bildetSOMMERKOS: Med grillsesongen følger gjerne også litt ekstra hygge rundt bordet, og da er det fort gjort å spise litt mer enn ellers. Illustrasjonsfoto: Colourbox.comSOMMERKOS: Med grillsesongen følger gjerne også litt ekstra hygge rundt bordet, og da er det fort gjort å spise litt mer enn ellers. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Vær også forsiktig med koteletter med fettrand og helfete blandingsprodukter som grillpølser, baconpølse, ostepølse og hamburger både med og uten ost, sier hun.

Bearbeidet mat kan aldri måle seg med rene filetstykker eller rent, oppmalt kjøtt.

Les også: Slik blir grillmaten sunnest

Godt tilbehør

Renskåret kjøtt er det optimale valget. Velg blant svinefilet, filet av storfe, kyllingfileter og kalkun. Og glem ikke fisken. Både fet og mager fisk egner seg på grillen.

– Server også mye grønnsaker og salat av alle slag til måltidet. Som tilbehør velger du magre sauser og dressinger med kesam eller lettere rømme i stedet for helfete meieriprodukter, sier Coldevin.

Hun anbefaler å bruke masse krydderurter, gode marinader for å smaksette kjøtt og fisk, og grill gjerne hele måltidet hvis du ønsker det.

Man må ikke servere en kald salat til grillmaten.

– Bruk grønnsaker som kan legges hele på grillen som for eksempel asparges, løk og maiskolbe. Fruktige desserter, som foliegrillet frukt, kan du også tilberede på grillen, sier hun.

Les også: Sjekk hvilke fiskemiddager du bør velge

Dyrest er best

Ofte er det nok dessverre slik at et sunt måltid blir dyrere enn et usunt, og slik er det også med grillmaten.

– De dyreste råvarene er gjerne de sunneste og sånn sett kan festmiddagen være både sunn og smakfull. Indrefilet av okse er et eksempel, sier Coldevin.

Hun mener det er fullt mulig å servere et både sunt og smakfullt grillmåltid – så lenge du tar deg tid til litt planlegging.

– Begrenser du inntaket av vin og øl til helgen, sparer du også mange kalorier på dette i hverdagen, sier hun.

Gjør smarte valg

Og det er altså ikke slik at du må holde deg unna alt som heter pølser, dressinger og andre godsaker.

– Man kan selvfølgelig også velge smart blant de mindre heldige alternativene for eksempel ved å velge kyllingpølser eller andre magrere pølser, magrere potetsalat man lager selv av kesam og yoghurtbaserte eller fettreduserte dressinger, sier Mathisen.

– Velg dessuten grove pølse- og hamburgerbrød og bruk vann både som tørstedrikk og til grillmåltidet til hverdags, sier Coldevin.

Les også: Slik finner du det sunneste grillkjøttet

Bytt ut ventepølsen

Både Coldevin og Mathisen anbefaler at du dropper ventepølsen.

Det finnes mange sunnere alternativer når magen piper.

– Hos oss bruker vi «ventelefse» i stedet for ventepølse. Dette er en potetlefse rullet sammen med philadelphiaost, røkt laks og grønn crispsalat, og denne skjærer vi i passende porsjonsbiter, sier Mathisen.

Alternativt kan man jo sette frem et fat med sukkererter, cherrytomater, babygulrøtter, oliven, grønnsaker og dip og annen sunn snacks.

Dette faller garantert godt i smak for sultne «ventemager».

Les også:

Løping vs styrketrening: Hva er best mot magefett?

– Bør jeg slutte å drikke lettbrus?

Les dette før du spiser middag

Slik kutter du kalorier

Saken er opprinnelig skrevet for Din Kost og publisert på klikk.no.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus