Meny

Den perfekte match

GJØR SOM PÅFUGLEN: – Bland mønster og farger, det er ikke farlig, sier Åsa Jerrhag, prosjektleder i Green Apple. De sterke fargene passer fint inn i dempede kaffe latte-interiører. (FOTO: Berit Roald / NTB scanpix) Foto: Berit Roald

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mønster og sterke farger er på moten. Med noen enkle grep komponerer du en harmonisk miks.

– Mønster er på moten, sier Åse Jerrhag, prosjektleder hos grossisten Green Apple som selger tekstil, møbler, tapet og innredningsartikler til butikker over hele Norge.

Hun holder opp et av tekstilene i butikken. En påfugl sprader gjennom et gult landskap. Et pute henter inn et streif av Karibia i sofaen. Og porselenet har vakre ornamenter i gull og turkis. Det er mønster og farger overalt.

Les også: Dette skal bli en flytende by

Striper og blomster

Etter et hvitt tiår er det deilig å se både farger og mønster sprake igjen. Mange har for lengst forelsket seg i gamle retromønster fra syttitallet. Men det er i de internasjonale interiørmagasinene og på trendy blogger som apartmenttherapy.com at øyet virkelig får fargesjokk. Her blandes mønster med sterke farger på vegger, møbler og nips.

– Det kan være fint å ta tak i en fargeskala, velge to-tre toner og jobbe dem inn i rommene. Og bruk gjerne noe du har fra før som bakgrunn, råder Jerrhag.

– I dag har mange duse «kaffe latte-hjem». Da er det enkelt å hente inn flere farger, sier hun.

Det er fint å leke med teksturer og ulik glans. Jerrhag viser fram teamarbeidet mellom grove linaktige stoffer og mer glansede tekstiler.

– Den kjølige nordiske stilen i beige og hvitt får mer varme med «fetere» tekstiler som nervøs fløyel, forklare hun.

Lag en collage

Djervere farger og vakre mønster på veggene blir det mer av fremover, bekrefter sjefredaktør i Elle Decor, Michael Boodro.

– Denne trenden er sterk allerede. Valgmulighetene er uendelige, skriver Boodro i det feterte interiørmagasinet.

Her hjemme har kanskje de dristigste valgt fliser med arabiske mønster, mens mange har fått vakre tapeter opp på fondvegger. De nye produktene krever litt planlegging for at man ikke skal gå seg vill i mønster, sier Tale Henningsen, interiørarkitekt og fargedesigner hos malingsprodusenten Nordsjö.

– Det er lett å forelske seg i et tapet. Men det er lurt å finne en ledetråd eller et tema, sier hun. – Å lage et såkalt moodboard, eller en collage med farger og mønster, kan være nyttig i planleggingsarbeidet.

Hvis du skal velge mønster for første gang, er det lettest å starte med rolige ton-i-ton-mønster.

Les også: Slik får du støtte til oppussingen

Stort og smått

Det er smart å tenke rom og proporsjoner, forklarer interiørarkitekten.

– Små og mellomstore mønster er bedre enn store og små sammen. Store og mellomstore er også bedre. Husk at de minste mønstrene forsvinner i store rom. Har du det lavt under taket, vil du ikke ha horisontale striper, det forsterker inntrykket.

Lån med deg store tapet- og fargeprøver, så du kan teste hvordan øyet ditt vil oppleve mønstrene og fargene i virkeligheten, sier Henningsen.

– Mange tapeter gir fine dybder til rommet, men kan også gi en 3D-effekt som øyet vil måtte jobbe med, og noen tapeter har så store kontraster at de vibrerer. Med store prøver vil du se hvordan mønsteret oppleves mot øyet og mot det øvrige interiøret ditt.

Tapet- og malingsprodusentene presenterer ofte farger og mønster i grupper. Det er fint å holde seg til dem, anbefaler Henningsen.

De små detaljer

Den kjente boligstylisten Signe Schineller anbefaler måtehold når du pynter med mønster.

– Du kan ikke ha mønster overalt, da vil de slå i hjel hverandre. Men få deg en pute med sterke farger og stort mønster. Hent ut en av fargene og spraylakker en vase i samme farge. Da blir det mer nedtonet. Har du et nøytralt interiør, kan du sprite det opp med gardiner. Men ikke glem at gardiner som går fra tak til gulv, kan ta mye oppmerksomhet.

Men selv om hun har mange gode råd, synes hun det aller viktigste er at den som innreder hjemme, våger å stole på sin egen smak.

– Ikke bry deg om regler som sier at det ikke går an å blande mønster eller bestemte farger, da blir det bare galt. Stol på at det du velger, blir kult, og tenk utenfor boksen, sier Schineller, som selv har innredet hjemmet sitt med en samling av gamle mønster og sterke farger.

Miksetriks

* Tenk 70-20-10: Hold 70 prosent av elementene, for eksempel veggene, i én farge, 20 prosent i en annen farge (for eksempel trykk og tekstiler), og legg til 10 prosent kontrastfarger.

* Størrelsen betyr noe: Hvis du vil blande mønster, bland store mønster med medium, eller medium med små. Aldri store og små mønster sammen.

* Kjør test: Lag kollasjer av mønster og farger, finn ut hva du synes passer sammen. Lån store tapetprøver så du kan se hvordan de virker på din vegg. Et annet triks er å male en liten boks innvendig, så du kan se hvordan fargen forandrer seg med dagslyset.

(Kilder: Ideal Home, Tale Henningsen/Nordsjö)

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus