Meny

Deler bilder av barnas ødeleggelser

Verdens beste prevensjon

«SE HVA JEG GJORDE»: Småen har farget hunden rosa eller klippet av seg håret. Hva gjør man? Foto: Shitmykidsruined.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke sitt og depp om barna har malt hunden rosa, tegnet på veggen eller skylt lottokupongen ned i do. Del katastrofen på nett og la andre få seg en god latter.

De fleste med barn kjenner godt til den ubehagelige følelsen i magen når du innser at det har vært stille i huset i litt for mange minutter. Stillhet kan være både velkomment og deilig , men betyr ofte dårlige nyheter i form av markeringstusj på veggen, barbie-dukker i toalettet eller egenklippet pannelugg.

Du trenger slett ikke føle deg alene om å synes at de små håpefulle har knust, tegnet på, klippet i stykker eller fullstendig ødelagt både gulvtepper, billakk eller inventar i boligen litt for mange ganger. Sjekk bare den hysterisk morsomme bloggen ShitMyKidsRuined.com , og trøst deg med at det kunne alltids vært verre.

Les også: Slik gir du barna god selvfølelse

Deler bilder av alt barna ødelegger

Det er ikke uten grunn at det prestisjetunge Time magazine i 2010 kåret ShitMyKidsRuined.com til en av årets beste blogger. For enten du blar deg igjennom det ene katastrofebildet etter det andre av terapeutiske årsaker, og tenker i ditt stille sinn at dine barn i alle fall ikke er fullt så ille, eller om du ser på den hysterisk morsomme bloggen som verdens beste prevensjon - som de kaller seg selv - så er det ingen tvil om at bloggen har blitt et morsomt og ikke minst underholdende utløp for frustrerte småbarnsforeldre verden over.

Sjekk hva barna driver med når du snur ryggen til.LE ELLER GRÅTE: Hva gjør man når iPhonen er dekket av oppkast eller laptopen dekorert med blå neglelakk? Deler bildene med andre småbarnsforeldre, såklart. Foto: Shitmykidsruined.com

Hold belærende råd for deg selv

Siden lanseringen i 2010 har Shitmykidsruined.com blitt besøkt av hundretusener, fått 94.000 «likes» på Facebook og blitt omtalt i alt fra nyhetssendinger på CNN, det populære frokost-TV programmet Good Morning America og i prestisjetunge publikasjoner som New York Times and Wall Street Journal. Imponerende for en blogg som «bare» inneholder bilder av knuste TV-skjermer, iPhoner fulle av oppkast og hunder dekket av fingermaling.

– Ideen til Shitmykidsruined.com kom en morgen tidlig i 2010 da min yngste sønn nettopp hadde sølt et helt spann sort maling utover gulvteppet på spisestuen, forklarer «blogg-mamma» Julie Haas Brophy til Foreldre.no.

Les også: Seks irriterende ting barna sier

Det var en sånn skikkelig «du lærer så lenge du lever» opplevelse hvor man enten kan gråte eller le. Jeg valgte det siste, og tenkte at det fantes sikkert mange andre foreldre der ute som har opplevd lignende situasjoner, og som ville finne både humor og trøst i min historie.

Resultatet ble en blogg som har som misjon å være både komedie, trøst og - ifølge Haas Brophy selv - prevensjon.

Sånn snakker du med barna når de har gjort noe galt.TATT PÅ FERSKEN: «Du leste vel ikke disse bladene, mamma?». Foto: Shitmykidsruined.com

– Denne bloggen er ikke for deg som føler at du vil komme med belærende råd til andre foreldre om hvordan man kan unngå slike situasjoner og katastrofer, forklarer Haas Brophy.

Les også: Ti tips til god oppdragelse

– Dersom du har barn, håper jeg du leser bloggen og kan le, identifisere deg med og finne litt trøst i alle som går gjennom det samme som deg. Og er du barnløs, håper jeg du får deg en god latter, og for et øyeblikk kan nyte at du slipper nettopp denne typen drama i livet ditt.

– Noen ganger er det bedre å le

For to-barns moren Elizabeth S. er det viktig å kunne se det morsomme i typiske katastrofe-situasjoner som alle opplever oppstår når du har barn.

– Jeg kom over bloggen da noen bekjente av oss snakket om hvor morsom den var i et selskap vi var gjester i, forklarer Elizabeth til Foreldre.no.

Les også: Derfor får du trassige, sutrete unger

– Jeg og mannen min fikk oss en skikkelig god latter mens vi bladde oss bakover i arkivet, og på mange måter fikk det oss til å bestemme oss for å prøve å se litt humoristisk på ting hver gang våre egne barn knuser, tegner på eller ødelgger noe. For ofte hjelper det jo ikke å bli sint. Noen ganger er det rett og slett bedre å le.

Dette sier du til barna når de har ødelagt noe.EN LITEN HILSEN: Det hjelper ikke bli sinna på små barn forklarer ekspert. Foto: Shitmykidsruined.com

Sånn kan det gå om du snur ryggen til 5-åringen i noen minutter.IKKE SÅ ILLE SOM DET SER UT: «Herregud, jeg holdt på å besvime da jeg kom ut på kjøkkenet og fant Zander seende slik ut. Heldigvis viste det seg å være jordbærsyltetøy!». Foto: Shitmykidsruined.com

Og to-barnsmoren har ingen problemer med å også la andre få seg en god latter av barnas handlinger.

– Jeg har flere ganger delt bilder av ting barna har gjort eller ødelagt på Shitmykidsruined.com, forklarer Elizabeth.

Les også: Dette lyver foreldre om

– For ikke bare blir det litt lettere å le av katastrofer som når barna har tegnet på hunden med tusj, men det er også litt godt å tenke på at man kan få frem latteren hos andre småbarnsforeldre og gjøre at man ikke føler at denne typen ting bare skjer med en selv og egne barn.

Barn lærer konsekvenser av å direkte erfare noe forklarer ekspert.I AKVARIET: «Det tok bare et par minutter fra sønnen min hadde hatt oppvaskmiddel i akvariet til alle fiskene døde. Etterpå slengte han oppi både mobiltelefonen min og alt annet jeg hadde i håndveska». Foto: Shitmykidsruined.com

– Vi lærer jo alle av dårlig erfaring

Å forklare konsekvenser av ting de ikke selv har opplevd eller sett blir litt som om å snakke gresk til små barn. For hvordan kan man egentlig vite hva «gå i stykker» betyr når det foreløpig bare er ord?

– Barn forstår ikke abstrakte begreper før de er godt oppe i skolealder, forklarer førskolelærer og samtaleterapeut Anne Nielsen i Foreldrepraxis.no.

Les også: Disse åtte tingene former personligheten

«gå i stykker» eller «bli ødelagt» er for et lite barn i utgangspunktet bare ord. Det er jo først når noe går i stykker at barna får et forhold til det foreldrene snakker om som kan skje.

Nielsen mener at det ofte ligger et problem i det at dagens foreldre på mange måter forventer at barn nå til dags skal være født opplyste.

– Før i tiden tok man det mye mer for gitt at barna ikke skjønte ting, at de ikke kunne tenke på konsekvenser og ikke forsto hva som kunne gå galt, forklarer eksperten.

Les også: Disse foreldrene får de lykkeligste barna

– Mens nå er det blitt mye mer slik at man tror barna skjønner mye mer enn de egentlig gjør.

For er det ikke i bunn og grunn først når ting går galt at de fleste av oss skjønner at noe var en dårlig idé?

– Vi lærer jo alle mye mer av dårlig erfaring, forklarer Nielsen, som har forfattet og gitt ut flere bøker om barn og oppdragelse, i tillegg til boken «Det er du som er voksen» som omhandler foreldrerollen.

Les også: Hva får jeg for det, da?

Det er mye klokskap i etterpåklokskap, og dette gjelder også for barn. Det er liten nytte i å bli sint. Små barn skjønner ikke konsekvensene av ting før de har sett med egne øyne hva som skjer.

Lærer ved å se på voksnes reaksjon

For barn er det viktig å få hjelp til å se ting fra en annen synsvinkel - uten at man trenger å rope eller bli sint.

– Selvfølgelig skal man vise at man reagerer på ting når barna har gjort noe galt, forklarer Nielsen.

– Men dette kan fint gjøres - og bør gjøres - uten å bli sint eller straffe barna.

Nielsen forklarer at det er lett å bli sint når man blir stresset over at det som er ødelagt kommer til å koste tid eller penger å ordne opp i. Og barna skjønner på mamma eller pappas reaksjon at de er lei seg eller opprørte.

– Prøv heller å forklare hvorfor dere er opprørte enn å la sinne ta over, forklarer eksperten.

Les også: Dette gjør barna dine godt likt

– Og la barna ta del i opprydningen eller det som må gjøres for å ordne opp i det som har skjedd. På den måten vil de se med egne øyne hva som gikk galt, og vil få ta del i konsekvensene. Slikt lærer man av.

Neida, det er ikke bare dine barn som knuser og ødelegger.VEGGKUNST: Det er utrolig hvor mye to fireåringer får gjort på 10-12 minutter. Foto: Shitmykidsruined.com

Les også: 

Er du barnets favoritt?

Slik skiller du trass og adferdsproblemer

Her er rosen du ikke skal gi til barna

Slik gir du barna franske manerer

Saken er opprinnelig skrevet for Foreldre & Barn og publisert på klikk.no.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus