Meny

Piff opp pølsene med pils!

Ønsker du bedre og mer smakfulle wienerpølser så trekker du den lenge i pilsner. En meget enkel rett som smaker veldig godt. Foto: Arne Lindbach

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Visste du at det i øl finnes over 800 ulike smaker og at øl også fungerer utmerket i mat? Vi viser deg verdens enkleste metode på hvordan du piffer opp wienerpølsene med litt øl!
ABC Nyheters ølentusiast

Ettersom øl har så stor smaksvariasjon så er det nesten uante muligheter for hvordan du kan bruke øl i matlagningen.

En rekke øl inneholder nokså mye bitterhet så ølet brukes gjerne sent i prosessen, i motsetning til vin som ofte er med fra starten.

Gode tips til retter med øl er blåskjell dampet i øl, viltkjøtt som er marinert i mørkt øl  - og øl fungerer også veldig godt i bakst.

Wienerpølser trukket i øl

Dette er verdens enkleste metode for å få bedre smak og spenst i wienerpølsene. Kjøp med deg et par bokser øl og la pølsene trekke i ølet til de er varme. Bruk god tid så blir pølsene enda bedre.

Pass på at det ikke koker - da sprekker pølsene. Server med ferske lomper, litt rå løk, sennep og en Pale Ale eller en Pilsner. Lettvint og veldig godt!

Les også: På ølshopping i Frankrike

Hege Ramseng og Petter Nome i Bryggeriforeningen med den historiske brosjyren Foto: Arne GiverholtHege Ramseng og Petter Nome i Bryggeriforeningen med den historiske brosjyren Foto: Arne Giverholt

Bryggeri- og drikkevareforeningen har nylig gitt ut et eget informasjonshefte om øl. I denne finner du flere tips om øl i og til mat.

Får endelig informere om øl igjen

I 1975 ble forbudet mot alkoholreklame innført. Fra den gang har det nærmest vært umulig for bryggeriene å informere om hvilke sorter de brygger og om hvilket øl som passer til ulike matretter.

Foreningen har flere ganger forsøkt å få gjennomslag for at det er behov for å kunne informere forbrukerne om norsk øl. Blant annet har de benyttet nettstedet www.drikkeglede.no til dette.

Helsedirektoratet mente at blant annet bilder av øl i glass var i strid med lov om alkoholreklame og dermed måtte bryggeriforeningen sladde alle bilder av øl i glass på sitt nettsted!

Les også: Øl gir ikke øl-mage

Mer smak og mangfold – mindre volum og rus

Bryggeri- og drikkevareforeningen har siden 2009 fått 29 ny medlemmer, og alle disse er mikrobryggerier eller gårdsbryggeri. Denne eksplosjonen av nye småbryggerier har ført til at det finnes over 500 ulike norske øl på markedet.

Samtidig drikkes det mindre øl enn tidligere. Totalkonsumet de siste tre årene har gått ned med ca. 10 %. Prosjektleder Hege Ramseng i bryggeri- drikkevareforeningen mener at dette skyldes at stadig flere nordmenn drikker på en annen og sunnere måte enn før. Det blir stadig mindre fokus på volum og rus, stadig mer på mangfold, smak og opplevelse.

Foreningen ønsker en modernisering av reklameforbudet, som avspeiler de endringene som har skjedd i et globalisert informasjonssamfunn og innenfor alkoholmarked og drikkekultur kan bidra til en sunnere drikkekultur og en dreining i forbruket fra alkoholsterke til alkoholsvake drikker.

Derfor ser også foreningen det som svært positivt at man for første gang siden 1975 har fått lov til å lage en trykksak med informasjon om norsk øl. Denne er nå, etter å ha blitt gjennomgått av Helsedirektoratet, sendt ut til en rekke forretninger rundt om i Norge. I brosjyren opplyses det om ulike ølltyper, hvilken øl som anbefales til ulike retter og hvordan øl kan brukes i mat.

Alt sammen uten et eneste bilde av øl!

– Den enorme økningen av øltyper og smaksmangfold har medført et økt behov hos forbrukerne for informasjon: Hvordan er ølet laget? Hvordan smaker det? Hva passer det til? Hvordan bør det serveres? Bryggeriforeningen tror at mer informasjon av denne typen kan bidra til å styrke den mer ansvarlige og måteholdne ølkulturen, avslutter Hege Ramseng.

Noen gode øl som passer til Wienerpølser

Forskjellige øl vil gi forskjellig smaksopplevelser både i og til maten. Pilsner og Pale Ale er øltyper som ikke er for bitre og som gir god smak til pølsene. Du kan også forsøke deg frem med mørkere lagerøl.

Selv om pølse med lompe er godt så er det ikke helt den matretten hvor du trenger å gå for de dyreste håndtverksølene. Her er noen tips til øl som gjør seg med pølse og lompe.

Gotlandsbryggeriet Wisby Pilsner

Dette er en veldig god pilsner brygget på tyske humler. Lys gylden med et flott hvitt skum som holder. Dufter av blomster og gress og en anelse honning. Smaken er litt søt i starten, men den flotte humlingen tar raskt over. Litt sitruspreg og en markert bitterhet. En veldig god pilsner på 5%.

Aass Gourmet Pale Ale

Pale Ale er godt til mat og denne passer også flott til et enkelt pølsemåltid. Aass sin Pale Ale er kobberfarget og har et skum som holder godt. Lett krydret duft med noe karamell. Smaker behagelig forfriskende med en grei maltbalanse. En god allround øl til en rimelig pris. Fungerer også som en tørsteslukker. Denne finner du i butikkhyllene ettersom den holder 4,5 %.

Samuel Adams Boston Lager

Dette er en kobberfarget amerikansk lager med et flott skum. Dette er en øl som dufter godt: Blomster, gress, litt harpiks, malt, karamell og et fint hint av sjokolade. Smaken er fint balansert, ølet er fruktig og godt med karamell, vannmelon, litt sitrus og en fin markant bitterhet i avslutningen. Veldig forfriskende

butikkøl på 4,7 %.

Warsteiner Premium Fresh

Dette er en alkoholfri øl som faktisk smaker godt! Premium Fresh er lys gylden og har et kritthvitt skum. Dufter av malt, vørter og litt gressaktig humleduft. Smaken er forfriskende og delikat. Ikke så søtlig som endel andre alkoholfrie øl gjerne er. Ølet har en fin bitterhet og vil kunne fungere både som en forfriskning og til mat. Er best når den er iskald.
Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus