Meny

Adrián (2) legger seg ikke før 22

BARN OG SØVN: Adrián Andreu Bayer (2) legger seg ikke før klokken 22 om kvelden. Sergio Andreu Gonzalez og kona Melanie Bayer Wagner tar ofte med seg sønnen ut for å spise middag på kveldstid. (Foto: Sjur Frimand-Anda)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Adrián Andreu Bayer (2) legger seg ikke før klokken 22 om kvelden. Det synes foreldrene er helt greit.

I Spania er det helt normalt å la små barn være opp langt utover kvelden. Men hva gjør det med humøret og konsentrasjonen til de små? Overtrøtte barn våkner ofte tidlig om morgenen, mener eksperter. Søvnmangel gjør barnet ditt aggresivt , mener andre. Vi foreldre gjør jo alt for å få barnet til å sove.

Adrián Andreu Bayer (2) hviner i det han treffer den varme sanden i bunnen av sklia. Klokka er 18. Sola skinner. Det er en særdeles varm vinterdag på Costa Blanca, sør-øst i Spania.

– Otra vez, otra vez, roper han. En gang til, en gang til.

Adriáns foreldre, Sergio Andreu Gonzalez og Melanie Bayer Wagner, har ingen planer om å dra hjem med det første. De skal kose seg på stranden en liten stund til, før de går opp på strandrestauranten for å spise middag.

Mens norske småbarn puttes i seng klokken 19, og får beskjed om at barna skal sove så og så mye, nyter de spanske småtassene lange, lyse kvelder sammen med foreldrene sine. Sergio og Melanie prøver å få sønnen i seng til klokken 21. Men klokken blir som regel over 22 før han ligger under dyna. I sommerhalvåret blir det gjerne enda senere.

– Det er ikke naturlig å legge et barn klokken 19 her i Spania når solen skinner og det er over 30 grader ute, sier Sergio.

Det finnes en rekke søvnråd du ikke skal høre på.

Spiser sen middag

Den lille familien på tre tilbringer mye tid utendørs på ettermiddagene og kveldene. De går gjerne i parken eller på stranda så Adrián kan leke. I tillegg spiser de ofte middag ute. I vinterhalvåret spiser de som regel middag hjemme på ukedagene, og ute i helgene. På sommeren spiser de ute flere dager i uken. Middagen inntas rundt klokken 19.30.

– Vi har helt forskjellige kulturer i Norge og Spania. Dere starter dagen tidligere enn oss, jobber uten siesta og kommer relativt tidlig hjem fra jobb. Her i Spania begynner vi dagen senere, vi har noen timer fri midt på dagen, og så jobber vi gjerne helt til klokken 19-20 på kvelden. Da vil vi gjerne være sammen med barna våre noen timer før vi legger oss, sier Melanie, som understreker at Adrián er en blid og glad gutt selv om han legger seg mye senere enn norske anbefalinger.

– Det viktigste er at han får nok søvn. Ikke når han legger seg på kvelden, sier hun.

Ingen voksentid

Mens norske barn gjerne starter dagen mellom 6 og 7, sover Adrián som regel til 8-9. I tillegg sover han halvannen til to timer siesta midt på dagen. Men til høsten er det slutt på dagsovingen. Spanske barn begynner nemlig på skolen det året de fyller tre. Da er det ikke lengre rom for å ta seg en liten lur i løpet av dagen.

Selv legger Melanie og Sergio seg rundt klokken 22. Det betyr at de ikke har mye alenetid på kvelden etter Adrián har lagt seg. Savner ikke spanske foreldre voksentid?

– Det er ikke noe jeg savner. Jeg er blitt så vant med å ha det sånn, sier Melanie.

Men Sergio nikker fra andre siden av bordet.

– Jo, jeg savner å ha litt alenetid på kveldene. Det hadde vært fint med en time eller to uten barn, sier han, og ser lurt bort på kona.

Faste leggetider gir smartere barn, mener eksperter.

Adrián Andreu Bayer (2) legger seg ikke før klokken 22 om kvelden. Det syns foreldrene er helt greit. I Spania er det helt normalt å la små barn være opp langt utover kvelden. Melanie Bayer Wagner og Sergio Andreu Gonzalez koser seg med Adrián Andreu Bayer (2) på stranden i Costa Blanca, sør-øst i Spania..=

PÅ BAR OM KVELDEN: I Spania er det helt normalt å la små barn være opp langt utover kvelden. Melanie Bayer Wagner og Sergio Andreu Gonzalez koser seg med Adrián Andreu Bayer (2) på bar i Costa Blanca i Spania.. © FOTO: Sjur Frimand-Anda

Ikke sinte og sure

I Norge sier vi at små barn bør være i seng innen klokken 19. Hvis ikke blir de sure, sinte og ukonsentrerte. Betyr det at alle spanske barn er sinte og sure?

Gonzalo Pin Arboledas er barnelege ved søvnavdelingen på sykehuset i Valencia, Spania. Han mener det spiller liten rolle når barna legger seg, så lenge de får nok søvn i løpet av døgnet.

– De norske søvnrådene er umulig å gjennomføre i Spania og andre middelhavsland. Sør i Spania går ikke solen ned før etter klokken 21. Og på sommeren er temperaturen høy langt utover kveldene. Derfor er spanjolenes døgnrytme helt annerledes enn den nordiske, sier han.

Arboledas mener likevel at spanske barn verken er sintere eller surere enn norske barn.

– Vi må ikke glemme at søvnvaner er en del av en kultur, og bestemmes av klimatiske og sosiale forhold. Søvn er både biologisk og sosialt betinget, og kan ikke alltid overføres fra en kultur til en annen. Hvert land tilpasser sine vaner til sitt miljø. Hvis et spansk barn bor i Norge, vil nok vedkommende litt etter litt tilpasse seg de norske søvnrutinene, og omvendt. Mennesker er produkter, blant annet av sine omgivelser, sier han.

Helsestasjonene i Spania gir ingen spesifikke råd til foreldrene om når de bør legge barna og hvor mange timer søvn de trenger per døgn. Spanske foreldre blir rådet til å sørge for at barna får nok søvn, uavhengig av når de legger seg på kvelden.

Norsk er best

Eli Sørensen, spesialist i barne- og ungdomspsykiatri, vil ikke rokke ved de norske søvnrådene.

– Vi har basert våre søvnråd på omfattende internasjonal forskning. For lite søvn har konsekvenser både neste dag og på lengre sikt. Det handler ikke bare om at barna blir sure, sinte og ukonsentrerte, sier hun og henviser til en artikkel hun har skrevet på Helse Bergens nettsider:

Der står det blant annet at søvn er viktig for at barn skal utvikle seg. Søvn er viktig for at de skal kunne bruke evnene sine best mulig. Søvn er viktig for humør, trivsel, oppførsel, og søvn er viktig for sikkerhet og for barns fysiske helse.

Videre har hun skrevet i artikkelen at tidspunkt for leggetid bør avpasses etter alder og behov. En eldre norsk regel sa at åtte år gamle barn burde legge seg klokka åtte, eldre barn et kvarter senere for hvert år, og ingen barn burde være oppe etter klokka halv ti. Ifølge Sørensen støtter nyere forskning denne regelen.

–Når det gjelder barn i såkalte «siesta»-kulturer, er det viktig at barnas totale søvntid inkluderer den tiden som de sover på dagtid, sier Sørensen.

barn og søvn i Spania

SPANSKE SØVNRUTINER: Mens norske barn gjerne starter dagen mellom 6 og 7, sover Adrián (2) som regel til 8-9. I tillegg sover han halvannen til to timer siesta midt på dagen. Selv legger foreldrene Melanie og Sergio seg rundt klokken 22. © FOTO: Sjur Frimand-Anda

Les også:

Sjekk om barnet ditt sover for lite

Slik får du babyen til å sove

Ni ting du sverget på aldri å gjøre før du selv fikk barn.

Alt om barn og søvn.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus