Gjør det selv:

Slik lager du speil med ramme

Før og etter: Med selvlaget speil skjuler vi sikringsskapene i entréen. Foto: Kristin Sørdal
Før og etter: Med selvlaget speil skjuler vi sikringsskapene i entréen. Foto: Kristin Sørdal

Slik gjør du: Lag speil med ramme på 1-2-3.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva gjør du når du ikke finner det du leter etter i butikken? Jo, du lager det selv.

Her kan du se hvordan.

Se også hvordan vi snekret gjesteseng med oppbevaring av kjøkkenskap fra IKEA

Når ingenting passer

Vi har pusset opp hjemme, og fikk en utfordring rundt sikringsskapet i entréen.

Sikringsskap er ikke kjent for å være veldig pene generelt, men de er nå engang nødvendige. Og da vi satte nytt panel utenpå det gamle, ble det ikke akkurat veldig mye bedre.

Men vi ønsket oss et speil i entréen, så det ble ansett som løsningen, og her startet letingen.

Men her lå også utfordringen: Hvordan finne et speil som er akkurat så stort som det må være for å dekke over skjønnhetsgapet?

Etter å ha lett i nær sagt alle interiør- og møbelhus i Oslo og Akershus, innser vi at vi ikke kommer til å finne et speil som kan dekke over sikringsskapet vårt.

Løsningen blir et gammelt baderomsspeil som vi har stående og som egentlig var ment for søppeldynga. Med en ramme på speilet, vil det bli akkurat stort nok til vårt behov.

Bak rammen har vi satt på klosser for oppheng, som gjør det lett å hekte speilet av og på, for tilgang til sikringsskapet.

Gjør det selv: Bygg smart rampeløsning

Slik gjør du

Du trenger: Speil, planker du vil bruke til ramme samt klosser til oppheng, skruer, beslag, beis, lakk, lim.

Verktøy: Drill, bordsag, malepensel.

Kostnader: Vi hadde det meste liggende i garasjen. Du får utendørs kledning for fra cirka 10 til 20 kroner per løpemeter. Posen med beis som vi har brukt, koster cirka 60 kroner.

Klikk for å se stort bilde

KLIKK HER FOR Å SE ALLE 15 BILDENE

1. Utgangspunktet Utgangspunktet var to stygge sikringsskap i entréen som vi ville dekke til.

2. Gammelt speil Vi hadde et gammelt baderomsspeil som stod og ventet på tur til søppeldynga. Det var såpass stort at det kunne dekke skapene, om vi satte på en ramme.

3. Ramme Vi ville ha en kraftig og røff ramme som kunne sette litt farge på den ellers lyse entréen.

4. Utendørsbord Valget falt på ubehandlet utendørs kledning, for å få den røffe og ubehandlede overflaten. Vi har gjæret kledningen sammen i hjørnene, og festet de to steder: Vi boret hull og skrudde dem sammen fra høykant, samt at vi har satt sammen rammen med beslag i alle hjørnene.

Snekre selv: Slik laget vi levegg

5. Utfresing For å feste speilet, har vi frest ut et spor på innsiden av rammen, som speilet skal limes inn i. Dette har vi gjort ved hjelp av en vanlig bordsag. Du kan også benytte multiverktøy til denne jobben, om du har det.

Utfreset spor som speilet skal ligge i. (Foto: Kristin Sørdal)Utfreset spor som speilet skal ligge i. Foto: Kristin Sørdal

Hvilken sag skal du velge? Her er oversikten

6. Oppheng Vi må ha et oppheng som gjør at speilet henger støtt, samt at det er lett å hekte ned og henge opp igjen - for at vi skal ha noenlunde enkel tilgang til sikringsskapet. Til oppheng har vi benyttet utfôring til vindu, som vi har kappet av til små klosser. Vi har limt og skrudd oppheng på veggen, samt på rammen. I tillegg har vi festet glideklosser som guider speilet rett på plass, når vi henger det opp.

Opphenget, på rammen: Vi har brukt en utforing til vindu, til å lage opphengskloss. (Foto: Kristin Sørdal)Opphenget, på rammen: Vi har brukt en utforing til vindu, til å lage opphengskloss. Foto: Kristin Sørdal

Gjør det selv: Lag sous-vide av riskoker

7. Beis Vi ville beise rammen, for å få frem det ubehandlede uttrykket i trevirket. Samtidig ville vi ha en sprek farge, noe som skulle vise seg å by på utfordringer, da det er mye brunt og grått og dempede farger når det kommer til beis. Løsningen ble Herdins ekte beis for innendørs bruk, som er et fargepulver som blandes ut i kokende vann. Her tynnet vi den ut med veldig mye mer vann enn det som stod på bruksanvisningen, og malte prøver på en tilsvarende plankebit som rammen er laget av - for å få den ønskede fargen. Vi har beiset rammen med ett strøk. Husk at du må beise også på baksiden, i utfresingen der speilet skal limes - for at det skal bli penest mulig når du limer på speilet; speilet reflekterer jo noe av innsiden.

8. Lakk Vi har lakket speilet med en klar, silkematt lakk - for å binde fargen og for at det skal være lettere å støvtørke.

9. Lim Vi limte speilet i det utfresede sporet ved å legge en tynn stripe med Tec7 i utfresingen. Vi tørket speilet med rødsprit rundt kantene for å fjerne eventuelle fettrester og støv som kan gjøre at limet ikke sitter så godt. Så la vi speilet forsiktig på plass i sporet, og lot det tørke noen minutter.

Vi legger en smal stripe med Tec7, for å lime speilet til rammen. (Foto: Kristin Sørdal)Vi legger en smal stripe med Tec7, for å lime speilet til rammen. Foto: Kristin Sørdal

10. På plass Da er det bare å henge speilet på plass. Sikringsskapet er ute av syne, og vi kan sjekke sveisen før vi går ut.

Fiks ferdig på veggen. (Foto: Kristin Sørdal)Fiks ferdig på veggen. Foto: Kristin Sørdal

Personvernpolicy