10 steg til en grønnere plen

SLIK BLIR PLENEN GRØNNERE: Plenen din trenger ikke å være brun og stygg. Slik får du en frisk og grønn plen. (Foto: Sverre Julsrud Kristiansen)
SLIK BLIR PLENEN GRØNNERE: Plenen din trenger ikke å være brun og stygg. Slik får du en frisk og grønn plen. (Foto: Sverre Julsrud Kristiansen)
Artikkelen fortsetter under annonsen

En frisk og grønn plen er slett ikke uoppnåelig. Her er gode tips som vil hjelpe deg langt på vei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi ønsker vel alle å ha den perfekte plenen, men vet du egentlig hvordan du skal få plenen penere og grønnere enn naboens?

Knut Tveit er innkjøpskoordinator i Hageland. Han forklarer til Klikk.no at grønn plen får du når du gjødsler riktig.

- Grunngjødsle med en organisk gjødsel (pelletert kylling-/hønsegjødsel) når plenen begynner å grønskes på våren. Fortsett med en vanlig hagegjødsel en gang per måned frem til slutten av juli/midten av august.

- Ønsker du å gi en ekstra "boost" på sommeren dersom det er mye nedbør eller at du vanner ofte, gjødsler du med kalksalpeter som gir plenen et overskudd av nitrogen, og en flott grønn farge.

Kløver for en grønnere plen

Gartner hos Plantasjen, Hilde Poppe, råder deg til å klippe plenen ofte og lite, og ikke for kort.

- Gresslengden bør være på minimum fem centimeter.

- Bruk en god bioklipper som lar gresset ligge igjen og gjødsle plenen. Klipper du den for kort slipper lyset ned til bakken og gir bedre vekst vilkår for mose, ugress og resulterer også i uttørking. Den tåler også mindre tråkk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruk gjerne en gressblanding med kløver. Ifølge gartneren vil kløver fiksere nitrogen og gi en jevn nitrogentilførsel til gresset som da vil få en frisk og fin grønnfarge.

- Husk å rake plenen på våren når det har tørket opp og lufte plenen ytterligere ved å stikke et greip ned med jevne mellomrom og rake ned et lag med sandjord etterpå, påpeker Poppe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette gir en bedre drenering og luft til røttene. Du kan også gjerne vertikalskjære røttene, noe som gir tettere vekst. Husk også å sjekke knivene på klipperen to-tre ganger i året, avhengig av hvor mye den brukes. Knivene bør være skarpe, fortsetter hun.

10 råd for en grønnere plen

Nedenfor følger 10 tips for en pen og grønn plen.

1. Rak plenen tidlig om våren

Du må rake plenen tidlig om våren. Kvister og blader må bort slik at plenen får gode vekstvilkår. Sliter du med mose i plenen, finnes motoriserte mosefjernere som ordner dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Plenen må ha luft

Det neste du må gjøre, er å lufte plenen. Da bruker du en greip som du stikker cirka 10 centimeter ned i jorden med 20 centimeter mellomrom over hele plenen.

På den måten får røttene til gresset mer luft, noe som gjør at den blir mer vital. Hvis du ikke har greip eller ikke orker å gjøre denne jobben manuelt, finnes det egne plenluftemaskiner som gjør jobben bedre, raskere og mer behagelig.

3. Kalk

Om det er nok kalk i plenen finner du ut ved å måle pH-verdien i jorda. Er den for høy, er plenen kalket for mye, er den for lav er plenen kalket for lite.

4. Gjødsel

Kunstgjødsel har du mest sannsynlig ikke for mye av. Mange tror det holder å gjødsle plenen en gang i året. Det stemmer ikke. En pen plen har mest sannsynlig fått jevnlig tilførsel av gjødsel. Vær oppmerksom på at dersom det er mye sand i jordsmonnet, må plenen få enda mer gjødsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

grønn plen

OPPNÅELIG: Det finnes faktisk flere ting du kan gjøre for å oppnå en slik fin og grønn plen.

5. Vanning

Lett sandjord må vannes oftere enn leirjord. For å gjøre vanningen mest mulig virkningsfull og samtidig begrense vannforbruket, bør man vanne få ganger men mye og i dybden hver gang man vanner. Et forbruk på cirka 25 millimeter per kvadratmeter anbefales. Hvis det kun vannes litt hver gang, vil rotsystemet til gresset dannes for grunt og plenen risikerer å bli gul. Rotsystemet dannes i den fuktige sonen og den bør helst befinne seg så dypt som mulig.

6. Klipping

Klipp gjerne plenen ofte, men ikke for kort for da kan den svi seg i solen.

7. Reparering

Mest sannsynlig har du områder på plenen som ikke vokser like bra som resten. Da kan du reparere. Man tager en eller flere sekker med planteringsjord, fordeler jevnt utover det skadede området, strø så på et godt lag med repprasjonsfrø og vann godt, flere ganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

8. Tråkkheller

Er det noen områder i hagen som er gjenstand for mye trafikk? På slike plasser vil plenen mest sannsynlig aldri få nok hvile til å vokse seg grønn og frodig. Vurder å legg ut tråkkheller, etabler stier av singel eller steng plenen for fri ferdsel over en lengre periode.

9. Ferdigplen

Å rulle ut ferdigplen er en behagelig og rask måte å etablere en ny plen på så fremt grunnarbeidet er gjort ordentlig. Det må være et frodig jordsmonn under den ferdigrullede plenen. Tomten må dessuten være godt drenert slik at ikke vannet samler seg i groper som drukner plenen. Da får du brune flekker overalt. Isbrann er dessuten et annet problem som rammer ferdigplener oftere enn annen plen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Husk også at ferdigplenen må ha gjødsel, vann og jevnlig vedlikehold.

10. En grønn plen gjør ingen hage

En hage er så mye mer enn en grønn plen. Drømmer du om en flott hage må du derfor også legge ressurser i planting av trær, busker og blomster. Tråkkheller og stier av singel er med på å gi hagen karakter. De senere år har det dessuten blitt moderne å lyssette hagen. Dette gir en fantastisk stemning om ettermiddagen og kvelden som gjør at du virkelig får lyst til å bruke hagen din.

Etabler små oaser på tomten hvor du for eksempel kan sette ut et hagebord, henge opp en hengekøye eller etablere et grillsted.

Les også:

Sjekk den smarte overdekkede terrassen

Her finner du inspirasjon til interiøret hjemme

Så lett lager du kjøkkenhage på terrassen

Planter du her blir det mindre luking