Studie: – Livsfarlig å være berømt

Justin Bieber lever et helseskadelig liv, skal vi tro forskerne bak en ny studie. De har nemlig kommet frem til at det berømmelse forkorter levealderen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Justin Bieber lever et helseskadelig liv, skal vi tro forskerne bak en ny studie. De har nemlig kommet frem til at det berømmelse forkorter levealderen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Det er livsfarlig å være berømt. Stjerner på idrettsbanen og scenen har sterkt forhøyd risiko for å dø forholdsvis unge, viser en internasjonal studie bygd på omtaler av dødsfall i New York Times.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken kan være at folk med stjernestatus tar større sjanser, mener forskerne bak studien. De står ofte under press, og de kan være bekymret for å bli presset til side av konkurrenter, heter det i studien som ble lagt fram denne uken.

Forskerne Catherine og Richard Epstein har analysert 1.000 nekrologer i den amerikanske storavisen. De har kommet fram til at musikere, filmstjerner og sceneartister i gjennomsnitt lever i 77,2 år.

Levealder

Folk i andre kreative yrker har derimot en forventet levealder på 78,5 år, mens mennesker i akademiske stillinger eller såkalte frie yrker som ingeniører eller farmasøyter kan se fram til å leve i 81,7 år. For politikere og offiserer er tallet 83 år.

Les også: - Stress gjør at kvinner dør tidligere

– Prisen man betaler for prestasjoner og berømmelse kan være at man lever kortere, skriver forskerne i det internasjonale legetidsskriftet QJM.

– I de mest utsatte yrkene hører røyking og annen risikobetont oppførsel til de mulige dødsårsakene, heter det videre.

Den berømte britiske PR-eksperten Max Clifford sier til nyhetsbyrået Reuters at kjendiser ofte setter seg selv under beinhardt press. Selv når de har nådd toppen, er de alltid bekymret for at noen skal overta plassen deres, mener han.

Les også: - Sladder er sunt

«Rusmiddel»

– Suksessen blir som et rusmiddel for dem, de må ha den og er alltid redde for å miste den, og derfor jobber de hardere og hardere. Man må være konkurransedyktig på sitt fagområde, ellers fungerer det ikke, sier Clifford som har jobbet for folk som Frank Sinatra og Marlon Brando.

Richard Epstein, som er kreftekspert ved St. Vincents sykehus i Sydney i Australia, sier studien han har skrevet sammen med Catherine Epstein må tas med en klype salt. Men han mener den peker på flere interessante spørsmål.

Les også: Fra 25-års alderen begynner hjernen å svikte

Blant disse er om berømmelse i ung alder disponerer folk for helsefarlig oppførsel når berømmelsen begynner å svikte. Epstein utelukker ikke at psykologisk press, for eksempel fra familien, kan utløse selvødeleggende tendenser blant falmende stjerner.

Personvernpolicy