Den fascinerende ølenIndia Pale Ale - himmelsk humlesnurr
Øl er en fascinerende drikke! Hovedsakelig brygges øl på fire ingredienser: Bygg, humle, gjær og vann.
Arne Lindbach er ølentusiast fra Vadsø, ølblogger og lidenskapelig hjemmebrygger. Arne skriver om øl for ABC Nyheter
Ut av disse får man et nærmest uendelig utvalg av smaker og dufter.
Fra lette lagerøl til tunge og intense Barley Wines. Denne gangen skal vi se på en ølsort hvor det først og fremst er humlen som setter sitt særpreg på resultatet.Ut av disse får man et nærmest uendelig utvalg av smaker og dufter.Fra lette lagerøl til tunge og intense Barley Wines. Denne gangen skal vi se på en ølsort hvor det først og fremst er humlen som setter sitt særpreg på resultatet.Ut av disse får man et nærmest uendelig utvalg av smaker og dufter.
Fra lette lagerøl til tunge og intense Barley Wines. Denne gangen skal vi se på en ølsort hvor det først og fremst er humlen som setter sitt særpreg på resultatet.
Ut av disse ingrediensene får man et nærmest uendelig utvalg av smaker og dufter.
Fra lette lagerøl til tunge og intense Barley Wines. Denne gangen skal vi se på en ølsort hvor det først og fremst er humlen som setter sitt særpreg på resultatet.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenNår du får en India Pale Ale servert, så er gjerne det første du merker en kraftig lukt av blomster, sitrus, grapefrukt og andre sterke og aromatiske dufter.
Når du smaker på ølet er det en kraftig bitterhet som kombineres mot en behagelig maltsødme du merker.
India Pale Ale (IPA) er en enkelt forklart en kraftig humlet og sterkere variant av Pale Ale (lys Ale).
Les også: Eggende øl
Til de britiske kolonier...
I en rekke ølbøker blir det hevdet at opprinnelsen til India Pale Ale kommer fra øltørste britiske kolonister. Dette ølet skal ha blitt brygget såpass sterk, og med så mye humle, for at det skulle tåle den lange turen til India – og for å tåle lagring i varmere strøk.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHistorien er delvis sann.
Humle har en viss antibakteriell virkning og har blitt benyttet i øl for gi bedret holdbarhet. Mer humle skulle altså tilsi bedre holdbarhet, og også mer bitterhet. IPA var derfor velegnet for eksport til koloniene og tålte transporten veldig godt.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Gjenoppliver verdens eldste øl
..og høst-øl
Men det opprinnelige ølet er faktisk et høst-øl som skulle lagres over vinteren for å kunne nytes året etter.
På slutten av 1700-tallet produserte Hodgsons October Beer. Dette var en sterkere pale ale som var kraftig humlet, nettopp med tanke på at det skulle modne i mange måneder på fat.
Dette ølet ble også eksportert til India og man oppdaget at den lange transporten med båt, kombinert med varmen, gjorde at ølet modnet langt raskere. På 1820-tallet startet også andre bryggerier i London med eksport av den samme øltypen, som raskt fikk navnet India Pale Ale.
Les også: Øl er nam til påskelam
Amerikansk IPA – De tre C’er!
Amerikanske mikrobryggerier har tatt opp tradisjonen med India Pale Ale og det brygges en rekke varianter av amerikansk IPA.
Artikkelen fortsetter under annonsenTypisk nok er disse både sterkere og bitrere enn den engelske varianten. Dette skyldes nok delvis at amerikanere elsker å gjøre alt større når de lager noe.
Artikkelen fortsetter under annonsenMen først og fremst skyldes det bruken av noen særegne amerikanske humlesorter.
Her er det særlig tre humlesorter som er sentrale: Cascade, Centennial og Columbus.
Disse blir ofte kalt de tre C’er og går igjen i en rekke klassiske amerikanske IPA.
Humlesortene gir ofte amerikansk IPA innslag av sitrus, grapefrukt og tropiske frukter, og en markant bitterhet.
Les også: Politimann brygget seg fra kjøkkenbenken til vinmonopolet
På vei til å bli en norsk favoritt?
Også norske mikrobryggere har fått øynene opp for India Pale Ale. De fleste leverer en eller flere varianter av dette ølet, og ofte er minst en av de tre C’er benyttet i produksjonen.
Salgstallene til vinmonopolet viser at Nøgne-Ø sin IPA var et av de mest solgte sterkøl i 2012. I tillegg ligger Kinn bryggeri Vestkyst høyt oppe på listen.
Artikkelen fortsetter under annonsenDen engelske varianten Proper Job er også populær blant humleglade nordmenn. At dette ølet også passer veldig godt til typisk norsk julemat som juleribbe og pinnekjøtt hjelper selvsagt også på populariteten.
Men først og fremst er India Pale Ale en øl som er utrolig forfriskende på varme dager, og ikke minst er IPA flott til grillmat!
Under er et par varianter av India Pale Ale som vi anbefaler deg å smake.
St. Austell Proper Job
Denne engelske varianten er humlet med amerikanske humler, noe som gir den preg av sitrus og grapefukt.
Dufter veldig frisk og blomsteraktig. En behagelig tone av lys malt balanserer bitterheten.
Artikkelen fortsetter under annonsenØlet er lyst gyldent og har et flott hvitt skum, med god holdbarhet.
Proper Job har mye kullsyre. En forfriskende og god IPA som sparker litt. St. Austell Proper Job har en alkoholprosent på 5,5 og finnes i de fleste vinmonopol i Norge.
Artikkelen fortsetter under annonsenFuller’s India Pale Ale
Dette er en «snillere» variant av IPA. Fuller’s India Pale Ale er kobberfarget, maltpreget og bitterheten er lav i forhold til de amerikanske variantene.
Duften er preget av karamell, smørbukk, blomster, litt honning og noe sitrus.
Ikke den mest utfordrende India Pale Ale du finner på markedet, men kan være en grei innfallsport til ølstilen.
Fuller’s India Pale Ale inneholder 5,5 % alkohol.
Nøgne Ø India Pale Ale
Nøgne Ø sin India Pale Ale er den mest solgte IPA på polet. Det er ikke uten grunn!
Den er kobberfarget og en anelse tåkete, har et flott hvitt skum med godt holdt. Lukten er massiv med veldig preg av sitrus, blomster, gresskar, melon og litt pepper.
Smaken er kraftig preget av amerikanske humler, den har en medium kropp og her er det mye bitterhet!
Det krydrete preget, med sitrus, blomster og vannmelon blandes flott med ølets maltsødme. En veldig god IPA på 7,5 % som gir nye smaksopplevelser i hver munnfull!
Artikkelen fortsetter under annonsenKinn Vestkyst
Kinn Vestkyst er kobberfarget og litt tåkete. Har et flott hvitt skum med meget godt hold.
Ølet har en innbydende duft av nyklipt plen, gress, blomster og gresskar. Maltpreg med en del sødme. Masse deilig humle, gress, blomster, vannmelon. God og bitter i ettersmaken.
Artikkelen fortsetter under annonsenHumlepreget henger lenge i munnen. Behagelig karbonert.
Er litt røff og tøff – men det kler dette USA-inspirerte brygget godt. Dette er en knallgod IPA som anbefales!
Kommer i flotte flasker på 0,7 l og holder 7,0 %.
Sierra Nevada Torpedo Extra IPA!
Det finnes utrolig mange IPA fra USA. Denne gangen har vi bare tatt med Sierra Nevada sin Torpedo.
Dette er en ekte amerikansk humlebombe hvor det først og fremst er den massive aromaen fra humlen som er i sentrum. Ølet er kobberfarget, har et flott skum og en fin maltfylde.
Dufter kraftig av melon, ananas, litt sitrus og karamell. Behagelig bitterhet. En forfriskende god IPA på 7,2 % som også fungerer godt som et matøl.