Meny

Skanning av huden - hudanalyse

Slik ser huden din egentlig ut

SLIK SER HUDEN MIN UT: Med det blotte øye ser alt normalt ut. Men neida. Bildet til høyre viser alle mine tidligere hud-synder som for mye sol for eksempel. © FOTO: André Aakermann/Skintech AS

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med et avansert skanningapparat, kan vi se hvordan huden vår egentlig har det.

En Visia hudskanner kan "se" gjennom den synlige overflaten på huden din og avsløre hudens innerste hemmeligheter.

André Aakermann, produktsjef hos Skintech AS som importerer apparatet her til lands, utdyper:

– Visia er en hudanalyseapparat, som bruker spesialutviklet fototeknologi og software for å hjelpe hudleger og -terapeuter i sitt arbeid. En skanning gir terapeuten muligheten til å avdekke tilstander på og under huden, som ikke kan ses med det blotte øye. I tillegg kan man forstørre spesifikke områder for å se nærmere på problemer/utfordringer.

Undertegnede fikk teste hudanalyse med Visia-apparatet.

Les også: Dropp dette om du vil ha fin hud

Slik foregår det

Skanneren fotograferer med en kraftig UV-blitz med en bølglengde på 365 nm, og bilder tas forfra og på hver side av ansiktet.

Selve skanningen er helt smertefri og går på et par minutter.

Det er resultatene som gjør litt vondt.

Her vises og telles antall rynker, porer og pigmentflekker. Om jeg har mye porfyriner, altså de bakteriene som forårsaker akne. Også teksturen i huden avsløres under Visia-skanningen.

Les også: Du må beskytte både øynene og huden

Harde fakta

Det er harde fakta som kommer på bordet, og det gjelder å stålsette seg for virkeligheten. Det at jeg lå og grillet med usle solfaktor fire under Ayia Napas sol sommeren 1996, kan jeg nå bare værsågod angre som en hund på.

For pigmentflekkene som vanligvis ikke synes så godt, er fryktelig synlige på Visia-bildet. Med vekt på fryktelig. Og ikke bare dem jeg selv kan se i speilet akkurat nå, neida, her kan jeg se klart og tydelig alle prikker og flekker og andre uhumskheter som bare ligger og venter på å komme opp til overflaten.

Så ja, det er litt deprimerende. Samtidig liker jeg tanken på at jeg nå vet hvor landet ligger, og kan angripe det hele langt mer målrettet enn tidligere.

En annen stor innlysende fordel er at hudpleie, som er så utskjelt for å være vissvass og gull og grønne enger på boks, nå endelig kan måles med bilder og tall. Jeg liker at også jeg kan se og forstå analyseresultatene.

Les også: – Unngå solarium før sydenturen

Visia-skanning

HARDE FAKTA: Resultatene måles opp mot 100 andre kvinner på samme alder, og toppscore er 100 prosent. Her scorer jeg veldig bra på rynker og tekstur i huden (91 % og 97 %!), men porfyrin-nivået mitt og antall brune flekker og store porer er jo ganske katastrofalt.... © FOTO: André Aakermann/Skintech AS

Hva slags hud har jeg egentlig?

For å vite hva du kan gjøre for å forbedre huden din, må du nødvendigvis vite hvor skoen trykker.

Tradisjonelt har hudterapeuter egne analysemetoder for å avgjøre hva slags pleie kunden trenger.

– En hudterapeut skal alltid utføre en hudanalyse før en ansiktsbehandling, forklarer hudterapeut Anne Kathrine Hansen.

– Grundig analyse av hudens overflate i kombinasjon med spørsmål om klientens sykdomshistorie, eventuelle allergier og tidligere reaksjoner gir oss en god oppfatning av hva som er årsaken til at huden er slik den er. Hudanalysen er noe terapeutene jobber mye med under utdannelsen da dette er grunnlaget for å gi resultater etter behandlingen. En erfaren terapeut vil raskt analysere en hud og dermed vite hvilke spørsmål hun skal stille for å få dette bekreftet og dermed gi en korrekt behandling og oppfølgende hjemmebehandling. Analysen er meget viktig for resultatet, sier Hansen.

Analyseapparater som blant annet Visia har blitt mer og mer utbredt blant hudpleiesalonger og medisinske hudklinikker nå.

Noen benytter seg av medisinske ultralydskannere som brukes til å se på hudens tilstand, alderspåvirkning og solpåvirkning.

Les også: God stil har ingen alder

– Liker å se forbedringer svart på hvitt

Sykepleier ved Oslo Hud- og Laserklinikk, Madeleine Solum bruker ofte Visia som verktøy. Hva sier kundene om hudskanningen?

– Mange blir litt skremt av resultatene, men de blir også veldig motivert til å gjøre noe, forteller hun.

Solum opplever at hennes kunder ofte scorer lavt på porer og hudkonsistens, mens mange blir postivt overrasket over rynkescoren sin.

Mai Hansson, sykepleier ved Akademiklinikken har også mye erfaring med Visia-skanneren.

– Visia er det analyseverktøyet vi bruker her hos oss. Vi bruker det ikke som et 100 prosent eksakt vitenskap, men som en pekepinn på hva kunden trenger hjelp til.

Hvilke tilbakemeldinger gir kundene deres på skanningen?

– Kundene liker det godt. De liker å se forbedringer svart på hvitt og ha dokumentasjon på at behandlingen virker.

Les også:

Kremen alle snakker om

Slik holder du puppene unge

Derfor er disse bildene så farlige

Fem tips for å finne jeansen som sitter perfekt

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus