Kjemiske og antibakterielle rengjøringsmidler:Sjekk om du vasker for mye

KJEMISK KRIGFØRING: Vi er redde for skitt og lort, og benytter oss av et helt arsenal av ulike rengjøringsmidler for å få det rent. Foto: Colourbox.com
KJEMISK KRIGFØRING: Vi er redde for skitt og lort, og benytter oss av et helt arsenal av ulike rengjøringsmidler for å få det rent. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klapper du deg selv på skuldra over at huset skinner og helgevasken er tatt?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De aller fleste av oss tviholder på gode gamle rengjøringstradisjoner som helgevask og vårrengjøring . For til tross hektiske hverdager og travle karrierer, vi er veldig opptatte av å ha det rent og pent rundt oss på hjemmebane.

En tur i rengjøringsreolene på supermarkedet bekrefter trenden: Hver eneste overflate i hjemmet skinne, hybelkaniner må jages langt vekk og har du ikke tid til såpe og vann trenger du ikke bekymre deg, for det finnes en engangsklut tilpasset akkurat det du skulle måtte ønske å vaske, enten det nå er gulvet, doen eller speilet på badet.

Men visste du at å ha et hjem som er fullstendig blottet for støv og skitt ikke er det beste for helsen din? Spesielt om du benytter deg av vaskemidler som ikke bare lover å fjerne flekker og å gjøre rent, men som også tar knekken bakterier i samme slengen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Derfor bør du rengjøre dobørsten

Går for langt når vi gjør rent

Ifølge det amerikanske bolignettstedet Brightnest har mengden og utvalget rengjøringsprodukter man benytter seg av for å gjøre rent hjemme økt enormt i løpet av bare en tiårsperiode. For nå holder det ikke bare med såpe og vann om man skal tro på reklamen. Nei, for å gjøre huset rent kreves et arsenal av produkter, det ene mer spesialisert enn det andre, laget for å takle akkurat den flekken, eller nettopp det rommet hvor rengjøring trenges. Men nå er det på tide å bremse ned, sier ekspertene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er vaskemidlene du bør unngå.BAKTERIEFRYKT: Det ligger mye falsk trygghet i vaskemilder som lover å ta knekken på alt som finnes av bakterier. Foto: Trine Jensen

– Sterke og svært kjemiske rengjøringsmilder gjøre det nok rent hjemme, forklarer nettstedet.

Tenk litt over hvor mye av disse stoffene du både puster inn eller får i kontakt med huden din når du gjør rent. Jo oftere du vasker, dess oftere utsetter du kroppen og helsen din for disse kjemikaliene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjemisk overbelastning

Døgnet rundt, hver eneste dag, utsettes vi for kjemiske stoffer fra produkter av forskjellige slag. Høyt oppe på denne listen av ting vi utsettes for både ofte og mye, er rengjøringsprodukter. Noe som er viktig å tenke på for alle, og kanskje aller mest de som bor med barn i hjemmet.

– Barn er spesielt sårbare for kjemiske stoffer, forklarer Statens Forurensningstilsyn sammen med Mattilsynet i sin informasjonsbrosjyre «Barns kjemiske hverdag».

Les også: Det blir ikke rent når du vasker gulvet

– For eksempel har de lett for å utvikle allergier, og kan ikke selv velge å beskytte seg mot stoffer som kan være skadelige for dem. Slike valg er det vi voksne som må gjøre.

Barn er mer påvirkelige når det gjelder kjemikalier i luften enn voksne.FARLIG FOR DE SMÅ: Eksperter advarer mot å bruke sterkt kjemiske rengjøringsmidler. Spesielt om du har barn i huset. Foto: Sft.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Håkon Lindahl, miljørådgiver i Grønn Hverdag, er også av den oppfatning at det meste av vanlig rengjøring i hjemmet fint kan gjøres uten å utsette seg selv for potensielt farlige og allergifremkallende stoffer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svært mange i dag driver det jeg vil påstå er kjemisk krigføring mot skitt og lort på hjemmebane, og har et helt arsenal av vaskemidler i kjøkkenbenken, røper Lindahl til Klikk.no.

– Dette er sjelden nødvendig.

Les også: Slik holder du benkeplaten fin

Miljørådgiveren anbefaler i stedet følgende når du skal vaske hjemme:

1. Bruk mikrofiberkluter

Mikrofiber løser opp fett - akkurat som såpe. Med mikrofberkluter kan du derfor klare deg helt uten vaskemidler i mange tilfeller. Mikrofiberkluter får du kjøpt i de fleste dagligvarebutikker.

TIPS: Unngå tøymykner når du vasker mikrofiberkluter, da vasker de dårligere etterpå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Bruk milde rengjøringsmidler

– Til daglig rengjøring kommer man du langt med et miljømerket håndoppvaskmiddel, grønnsåpe og stålull, forklarer Lindahl.

3. Velg svanemerket og parfymefritt

Svanemerkede rengjøringsmidler er blant de mest miljøvennlige på markedet.

– De kan imidlertid inneholde allergifremkallende parfymestoffer, forklarer Lindahl.

– Så se gjerne etter parfymefrie alternativer.

4. Unngå spesialmidler

Spesialvaskemidler som metallpuss, stekeovnsrens, møbelspray, boningsmiddel og teppespray inneholder generelt mer og flere helse- og miljøbelastende stoffer enn vanlige vaskemidler.

5. Unngå klor

Klorforbindelsen som brukes i Klorin og andre vaskemidler er ikke spesielt skadelig i seg selv (med mindre du drikker det), men det er dokumentert at det dannes andre, mer skadelige forbindelser i innelufta og i miljøet når du vasker med klor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du må aldri blande klor og salmiakk.

Les også: Derfor skal du ikke re sengen

Ikke vask deg syk.NATURLIG RENGJØRING: Visste du at eddik kan brukes til å rengjøre mange ting i hjemmet? Og det helt uten kjemisk belastning på helsen din. Foto: Produsenten

Dropp vaskevannet, bruk tørrmopp

De aller fleste av oss tenker såpe, vann og mopp når gulvet skal vaskes. Men også her kan det fint hende det holder i bøtter og spann å bruke en mikrofiberklut for å få det rent.

– Med vann, såpe og langkost flytter du bare rundt på skitten, og bakterier og sopp får god næring, har rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther, som har skrevet flere bøker om vask og rengjøring, tidligere uttalt til Klikk Bolig.

Les også: Slik rengjør du de skitneste stedene i huset

– Alt støv fjerner vi raskest og mest effektivt med en syntetisk mikrofibermopp. Du får med deg en del skitt med en våt klut, men såpen og vannet legger seg som en hinne på gulvet, som legger igjen støv. Vannet fordamper, og det gir gode vekstvilkår for bakterier. Hvis du vil vaske med vann, så bruk en syntetisk tørr mopp først, for å få opp støvet. Deretter kan du gå over med en våt klut for å få bort flekken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakteriehemmende rengjøringsmilder gjør at antibiotikaresistente bakterier er på fremvekst.ØDELEGGER IMMUNFORSVARET: Vi trenger bakterier også for å holde oss friske. Foto: Trine Jensen

Livredde for bakterier

Tar man seg en runde i vaske- og rengjøringsreolene på supermarkeder, både her hjemme I Norge, men også spesielt i utlandet, blir det tydelig at bakteriefrykten lever i beste velgående.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge det amerikanske rengjøringsnettstedet Viziclean er det nesten umulig å komme over rengjøringsmidler som ikke lover å «ta drepen på 99,9 prosent av alle virus og bakterier».

– Dette er spesielt skummelt å bruke i hjem hvor barn vokser opp, forklarer nettstedet.

Les også: De vanligste rengjøringstabbene

Barns immunsystem trenger å utsettes og eksponeres for ulike typer bakterier for å utvikles og styrkes, og fjerner man alle disse bakteriene som man fra naturens side er tenkt til å skulle omgi seg med, så er det en mye høyere sjanse for at helseproblemer som allergi og sykdom utvikles.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettstedet foreslår å tenke på verden og miljøet rundt oss som én stor vaksine.

– Vi trenger å eksponeres for bakterier og smitte slik at immunsystemene våre får trening, og kan øve seg på å angripe og bekjempe skumlere bakterier den dagen det skulle være behov for det.

Rådgiver i Nasjonalt Folkehelseinstitutt, Petter Elstrøm, er helt enig.

– Produsentene av rengjøringsmidler spiller på - og skaper - en stadig større bakteriefrykt blant forbrukere, forklarer Elstrøm til Klikk Bolig.

Les også: Dingsene som får deg til å digge rengjøring

– Man glemmer helt at det i de aller fleste tilfeller holder lenge å gjøre rent med vanlig oppvasksåpe og vann.

Derfor trenger vi ikke antibakterielle vaskemidler.GOD HYGIENE ER NOK: Å vaske hendene med såpe og vann holder i massevis - om du ikke er hjertekirurg. Foto: Colourbox.com

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helt unødvendig, til dels skadelig

Elstrøm mener bruken av vaskemilder som tar knekken på bakterier er et stadig større problem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Disse rengjøringsmidlene er fullstendig unødvendige, og ikke minst gjør de mer harm enn nytte, forklarer helserådgiveren.

– Her snakker vi virkelig om å skape sitt eget problem, for jo mer av disse midlene vi bruker, dess mer resistente bakterier vil vi få en fremvekst av.

Elstrøm forklarer at ved å fjerne de mange frykter av skadelige bakterier, tar man også knekken på de harmløse, «snille» bakteriene som skal være til stede, enten det gjelder på kroppen eller i miljøet rundt deg.

– Bakterier konkurrerer seg imellom, både når det gjelder plassen og den næringen som er tilgjengelig for dem, forklarer eksperten.

Les også: Her er blandingen som fjerner fingermerker og andre flekker

Fjerner man de bakteriene som er lette å fjerne/behandle, som jo er de som dør raskest, vil jo de potensielt skadelige bakteriene få mye større spillerom. Det vil med andre ord si at de resistente bakteriene får mye større mulighet til å spre seg og gjøre skade.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Normale bakterier, som er en del av normalfloraen både på kroppen og i miljøet, gir oss bedre motstandsdyktighet mot farlige bakterier.

– Dette gjør at for eksempel infeksjoner kan bli vanskeligere å behandle med antibiotika, forklarer Elstrøm.

Når vi slår ut normalfloraen, ender man nemlig opp med et mye verre immunforsvar enn man i utgangspunktet hadde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksperten forklarer at vi her i Norge fortsatt er rimelig restriktive når det gjelder både vaskemilder med bakteriedrepende effekt, og også bruken av antibiotika.

– I utlandet ser vi at de har et enormt mye større problem med antibiotikaresistente bakterier enn vi foreløpig har her i Norge, forklarer Elstrøm.

Les også: Så ofte bør du vaske badet

– Og at man seg en tur i rengjøringshyllene på matbutikken, ser man nok mye av grunnen til dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke vask bort bakteriene.SKUMMEL TREND: I utlandet er de mye mer liberale med vaskemidler som tar knekken på bakterier. Derfor har de også et større problem med antiobiotikaresistente bakterier. Foto: Trine Jensen

Les også:

Her finner du inspirasjon til interiøret hjemme

Så lett lager du kjøkkenhage på terrassen

Slik rengjør du de skitneste stedene i huset

Slik fjerner du ekle flekker på hodeputen