Terrassestell eller terrassestress?

EN ENKEL TERRASSEMANN: For mange innebærer terrassestell årlig spyling, skrubbing, skylling og oljing. Erlend Smines gjør det enklere, og får mer tid til å nyte roen på terrassen sin. (FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)
EN ENKEL TERRASSEMANN: For mange innebærer terrassestell årlig spyling, skrubbing, skylling og oljing. Erlend Smines gjør det enklere, og får mer tid til å nyte roen på terrassen sin. (FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk stresser med terrassevedlikeholdet, men glemmer at terrassen er til for å stresse ned på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Terrassestell:

• Er treverket gammelt, grått og flisete, kan det slipes. Pollen, flekker og gammel olje og beis fjernes før man påfører ny olje/beis.

• Ser treverket brukbart ut, kan er en rask rengjøring være nok. Spyl treverket med hageslange og bruk en skurekost for å skrubbe vekk vanskelige flekker. Holder ikke dette, trenger treverket en rens. Det finnes egne rensemidler for terrasse og utvendig treverk. Terrasserens gir en jevn overflate for videre behandling.

• Svarte prikker betyr at treet har blitt angrepet av sopp. Dette skrubber du bort. Skyll deretter med hageslangen eller høytrykksspyler på lavt trykk. Fjern til slutt overflødig vann etter spyling og la treverket tørke helt før du begynner eventuell behandling med beis eller olje.

• Velger du beis, skal denne påføres jevnt med en pensel som er like bred som bordet. Resultatet blir best om man behandler ett til to bord av gangen i hel lengde.

• Ønsker du å olje terrassen, påfører du terrasseoljen med en pensel. På nytt treverk må du ha minst to strøk. Det finnes i dag mange ulike oljer tilpasset ulikt trevirke.

• Ikke bruk olje og beis i sterkt solskinn, da risikerer du flekker eller blæring.

(Kilder: XL-bygg/Gunnar T. Strøm, Jotun.no)

For mange er det et årlig ritual å sette i stand terrassen om våren – med olje og beis, terrassevask og skrubb. Men jobben behøver ikke være så omfattende som mange forestiller seg.

– Jeg bygde terrassen i 2008, og da beiset jeg den i samme slengen. Siden har jeg egentlig ikke gjort noe med den, sier Erlend Smines og skuer tilfreds utover tjue kvadratmeter markterrasse.

– Det eneste vedlikeholdet jeg har gjort disse årene, er å spyle godt med en hageslange for å få bort løv og skitt. Ellers har terrassen fått leve sitt eget liv.

Sølvgrått tre

Erlend får en viss støtte for sin avslappede strategi blant fagfolk. Einar Nilsson, som er maler og kjent fra oppussingsserien «Tid for hjem» på TV 2, sier at man egentlig ikke behøver å olje eller beise terrassebordene, så lenge de er trykkimpregnerte. Naturlig aldrende tre er nemlig vakkert i seg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det grønnskjæret trykkimpregnerte bord har, er ikke så veldig fint når det er nytt, men det forsvinner etter hvert. Værbitt gammelt tre, med den sølvaktige gråheten i seg, er veldig fint.

Uansett hvilket vedlikeholdsnivå man legger seg på, er det lurt å rengjøre terrassen hver vår. Med en hageslange, eller eventuelt en høytrykksspyler på svak styrke, får du vekk alger, løvrester og annen skitt som fester seg på terrassen.

– Du kan også skrubbe terrassen med en god, kraftig børste. Fliser det opp, pusser du dette lett ned med sandpapir. Treet er impregnert tvers igjennom og tåler dette, sier Einar Nilsson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Se på terrassen som et gulv, bare ute. Du må holde det rent.

Fliser og sprekker

Per Lund Nielsen, malermester hos Butinox, har forståelse for at ikke alle fikser opp terrassen hvert år.

– Hvor ofte man må behandle terrassen, kommer an på flere ting, for eksempel om det er noen overbygning på den, og hvordan den brukes. Å olje eller beise de 15– 20 kvadratmeterne folk gjerne har, er ikke all verden, mener Per Lund Nielsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men de som sier at du må olje hvert eneste år, tenker nok på gammeldags olje. Dette trenger du ikke å gjøre med nyere oljer, legger han til.

Malermesteren er likevel mer ivrig med terrassestellet enn terrasse-eier Erlend Smines, og anbefaler jevnlig beis- eller oljebehandling.

– Uten noen form for behandling vil treet trekke til seg mer smuss og skitt, og det vil sprekke og flise seg opp, sier Per Lund Nielsen.

Holdbare bord

Aksepterer man litt slitasje, varer en terrasse lenge, påpeker kategoriansvarlig ved Maxbo, Rune Kjølberg.

– Trykkimpregnerte bord skal holde i minimum 30 år uten å måtte behandles med olje eller beis. Men på grunn av sprekker er det mange som bytter ut terrassebordene sine lenge før de råtner, sier Rune Kjølberg.

Det kommer stadig nye typer bord på markedet som gjør terrassestellet enklere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Komposittbord består av en blanding av plast og trevirke. De er nærmest vedlikeholdsfrie og blir mer og mer populære. Men flest velger allikevel de tradisjonelle trykkimpregnerte furubordene, sier Rune Kjølberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

God nok å gå på

Erlend Smines brukte drøye 10.000 kroner til materialer på terrassen sin. Og han er godt fornøyd med den, selv om den ikke har smakt verken olje eller beis på fem år.

– Da jeg bygde terrassen, burde jeg riktignok ha lagt bordene litt lengre fra hverandre, slik at skitt kunne ramlet ned og vedlikeholdet ville blitt enda enklere. Nå må jeg passe på å skylle ordentlig mellom bordene.

For øvrig mener har å ha funnet et vedlikeholdsnivå som er bra både for ham selv og treplankene under føttene hans.

– Jeg er ikke så opptatt av at terrassen ser tipp topp ut. Så lenge den er god å gå på, holder det lenge for meg.