Meny

Hjemmestrikket til hjemmet

ULLENT: Hos designer Tine Solheim er det for tiden ekstra mange heklede og strikkede ullting. (FOTO: Erlend Aas / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lampeskjermer, puter, pledd, tepper og stoltrekk. Det meste kan fikses med garn og pinner.

– Og der ligger du i sola på et ullpledd, sier designer Tine Solheim til hunden Tinka.

Den røde dvergdachsen vet å utnytte husets lune kroker og har funnet seg en plass der vårsola stråler inn på sofaen.

For tida er det ekstra mange varme tepper, puter og puffer å slå seg ned på hos Solheim. Huset bærer preg av hennes nye bokprosjekt, «Masker & interiør», som tar for seg strikking og hekling til både folk og hjem.

Les også: Små klær med stor suksess

Til alle rom

– Du kan strikke og hekle ting til stua, soverommet og kjøkkenet. Og denne typen håndarbeid kan du godt drive med om kvelden selv om du er litt sliten etter jobb, sier Solheim.

Designeren har laget strikke- og hekleoppskrifter til lampeskjermer så vel som puffer, stoltrekk, bolletrekk og pledd.

Er du en erfaren strikker, kan håndarbeidet godt kombineres med TV-titting. For oss andre er det nok en fordel å rette oppmerksomheten mot én aktivitet av gangen. Men strikking trenger slett ikke være vanskelig.

– Hvis man virkelig har lyst, får man det til. Alt avhenger av interessen, sier Solheim.

Les også: Nå kan du strikke refleks-votter

Meningsfullt

Og at interessen for strikking er der, kan blant andre Heidi Grønvold og Anna Enge skrive under på. De to begynte å blogge om strikking på Pickles.no for fem år siden, og lever nå av mønsterdesign og garnsalg fra nett og butikk.

– Strikking har blitt en stor hobby for veldig mange de siste årene. Vi tror det er fordi det gir mening og sørger for et pusterom i et travelt liv. Det føles meningsfullt både å skape noe helt konkret og at det man skaper faktisk er nyttig, sier Enge.

Hun tror strikkeinteressen har fått god drahjelp av blogger og sosiale medier som Facebook og Instagram, som kan gi kontinuerlig inspirasjon.

Solheim mener våre passive liv foran skjermen har satt i gang en lyst til å lage noen selv.

– Jeg tror vi har behov for å skape og gjøre noe kreativt og morsomt, sier Solheim.

Les også: Bestemorsruten er tilbake

Restegarn

Det siste halvåret har Solheim, som er utdannet mote- og kostymedesigner, fått øynene opp for bruk av sikksakkmønster i strikkingen. Hun har funnet inspirasjon i det italienske motehuset Missoni – spesielt kjent for sitt fargerike strikkedesign.

– Alle som strikker mye, sitter etter hvert igjen med mye kult restegarn. Jeg sorterer det i bokser etter farger. Strikker du med sikksakkmønster, er det lett å få brukt restegarnet, sier Solheim.

I «Masker & interiør» viser hun også hvordan du kan lage strikketøy med trykk. Tekstilmaling sammen med sjablonger eller trykkblokker setter et litt annerledes preg på det tradisjonsrike håndarbeidet.

Les også: Enkle grep som fornyer interiøret ditt

Nerdenes hevn

Mange fortrekker varm saueull og alpakka framfor akryl og polyester. De to sistnevnte materialene dominerer ofte varene vi finner i butikken.

– En fordel med å lage det selv er at man har full kontroll på både materialer og farger. Og man kan justerere plaggene, eller lampeskjermene, etter behov, sier Enge i Pickles.

Solheim poengterer at hjemmelagde ting også kan bidra til å stagge «bruk og kast»-mentaliteten som har blitt så utbredt de siste 20-30 årene. Det er ikke like lett å kaste noe hjemmelaget.

Men hvem er det som nå tar pinnene fatt og lager sine egne ting? Blant Pickles' kunder finner du hele spekteret fra «fjortiser» til pensjonister, forteller 36-åringen Enge.

– Men mange er som oss: oppvokst i ull fra topp til tå i ei tid da hjemmestrikk var veldig ukult. På mange måter er jo denne strikkeinteressen virkelig «nerdenes hevn» for alle oss som hadde en hjemmestrikket oppvekst. Plutselig er strikking status, forteller Enge.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus