Meny

Unngå at tyvene får tilgang til mobilen din

Slik sletter du alt innhold når noen stjeler mobilen

SLETT: Blir mobilen din stjålet kan du fjernslette den slik at tyvene ikke får tilgang til din Facebook-konto, e-post og annen personlig informasjon. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du blir frastjålet mobilen i 2013, risikerer du ikke bare at tyvene ringer på din regning. De får også full tilgang til e-post, Facebook, SMS, bilder og kontaktene dine. Slik sletter du alt innhold fra en stjålet mobiltelefon.

Dagens smarttelefoner fungerer gjerne som rene kontorløsninger, hvor du ikke bare har tilgang til dine egne filer, epostkontoer og kontakter. Mange har også integrert arbeidsgiverens løsninger, slik at eventuelle tyver kan komme rett inn i epostsystemet på jobben.

Derfor bør du naturligvis sørge for at mobilen din ikke blir stjålet. Men når uhellet først er ute, finnes det fortsatt håp.

iPhone har en innebygd løsning fra Apple som kan slette alt innholdet fra en telefon på avveie. For Android m du installere en app som gjør denne jobben, og det finnes flere alternativer. Et veldig godt alternativ er appen Android Lost.

Android Lost kan fjernstyre svært mange av telefonens funksjoner. Du kan for eksempel skru på GPS og wifi hvis det er avslått, for så å sende deg selv informasjon om hvor den befinner seg.

Les også: – Hva gjør jeg etter ID-tyveri?

Installeres over nettet

Du kan også fjernstyre mobilkameraet, ta et bilde, og sende til deg selv. Skulle telefonen din allerede ha forsvunnet, så kan appen faktisk installeres over internett. Da får du riktignok ikke gitt den administrasjonsrettigheter, og det betyr at du ikke kan bruke enkelte av funksjonene, som det å slette alt innholdet på telefonen. Installerer du den i forkant, får du også denne muligheten.

Blir telefonen din stjålet, bør du naturligvis også ringe teleselskapet ditt og stenge SIM-kortet for bruk. Men husk at så fort du gjør det, vil telefonen ikke lenger kunne bruke funksjonene vi her nevner over mobilnettet (bare hvis tyven kobler telefonen på wifi). Det bør derfor være en avveiing om du først skal slette alt innholdet, før du stenger SIM-kortet.

Les også: Eksplosjon i antall mobiltelefon-tyverier i Norge

Vi viser først hvordan du fjernsletter en iPhone, deretter hvordan du fjernsletter en Android med programmet Android Lost:

Slik sletter du en stjålet iPhone:

1. Funksjonen for å finne og slette en mistet iPhone eller iPad (fungerer også på Mac) finner du under iCloud, og innstillinger. Denne funksjonen MÅ være aktivert før telefonen blir mistet eller stjålet. Etterpå er det for sent.=

1. Funksjonen for å finne og slette en mistet iPhone eller iPad (fungerer også på Mac) finner du under iCloud, og innstillinger. Denne funksjonen MÅ være aktivert før telefonen blir mistet eller stjålet. Etterpå er det for sent. Foto: Skjermbilder

2. Sjekk at haken for «Finn iPhone» er skrudd på.=

2. Sjekk at haken for «Finn iPhone» er skrudd på. Foto: Skjermbilder

3. Du kan nå besøke www.icloud.com i en hvilken som helst nettleser, og logge deg inn med iTunes-kontoen din. Trykk på «Find my iPhone».=

3. Du kan nå besøke www.icloud.com i en hvilken som helst nettleser, og logge deg inn med iTunes-kontoen din. Trykk på «Find my iPhone». Foto: Skjermbilder

4. Hvis telefonen er skrudd på, vil du få opp telefonen din i et kart. Trykk på enheten du ønsker å spore, hvis du har flere tilgjengelig.=

4. Hvis telefonen er skrudd på, vil du få opp telefonen din i et kart. Trykk på enheten du ønsker å spore, hvis du har flere tilgjengelig. Foto: Skjermbilder

Les også: Ny app kjenner deg igjen på klærne

5. Du får nå opp et eget vindu, hvor du ved hjelp av en knapp nederst kan slette alt innholdet på telefonen. Vil du ikke gå så drastisk til verks, kan du sette den i «Lost mode». Du vil da bli bedt om å sette en kode (om du ikke allerede har låst den med kode), du kan oppgi et telefonnummer du kan nås på om noen finner den, og du kan skrive en beskjed. Skulle du mistenke at den ligger et sted i huset uten at du finner den, kan du trykke «Play Sound». Legg også merke til at gjenstående batteritid er oppgitt øverst til høyre.=

5. Du får nå opp et eget vindu, hvor du ved hjelp av en knapp nederst kan slette alt innholdet på telefonen. Vil du ikke gå så drastisk til verks, kan du sette den i «Lost mode». Du vil da bli bedt om å sette en kode (om du ikke allerede har låst den med kode), du kan oppgi et telefonnummer du kan nås på om noen finner den, og du kan skrive en beskjed. Skulle du mistenke at den ligger et sted i huset uten at du finner den, kan du trykke «Play Sound». Legg også merke til at gjenstående batteritid er oppgitt øverst til høyre. Foto: Skjermbilder

6. De samme funksjonene er tilgjengelig også dersom enheten er skrudd av. Så fort enheten blir koblet på internett, vil den bli slettet. Du kan også be om en bekreftelse når dette skjer.=

6. De samme funksjonene er tilgjengelig også dersom enheten er skrudd av. Så fort enheten blir koblet på internett, vil den bli slettet. Du kan også be om en bekreftelse når dette skjer. Foto: Skjermbilder

Slik sletter du en stjålet Android-mobil med appen Android Lost:

1 Hvis du allerede har mistet telefonen din, kan du logge inn i Google Play i nettleseren og finne appen Android Lost. Logg inn med Google-kontoen din, og klikk på Installer (Dette kan naturligvis også gjøres fra telefonen).=

1. Hvis du allerede har mistet telefonen din, kan du logge inn i Google Play i nettleseren og finne appen Android Lost. Logg inn med Google-kontoen din, og klikk på Installer (Dette kan naturligvis også gjøres fra telefonen). Foto: HjemmePC/Skjermbilde

Les også: Mobilen gir deg svar på urinprøve

2. Hvis du har flere enheter koblet til Google-kontoen din, velger du riktig enhet fra «Send til»-menyen, og klikker deretter «Installer». Har du telefonen tilgjengelig, kan du starte appen og gi den administrasjonsrettigheter for å få tilgang til alle funksjonene.=

2. Hvis du har flere enheter koblet til Google-kontoen din, velger du riktig enhet fra «Send til»-menyen, og klikker deretter «Installer». Har du telefonen tilgjengelig, kan du starte appen og gi den administrasjonsrettigheter for å få tilgang til alle funksjonene. Foto:  HjemmePC/Skjermbilder

3. For å fjernstyre enheten din, logger du deg inn med Google-kontoen din på www.androidlost.com.=

3. For å fjernstyre enheten din, logger du deg inn med Google-kontoen din på www.androidlost.com. Foto: HjemmePC/Skjermbilder

Les også: 50 smarte sommer-apper

5. Hvis du ikke har tilgang til å starte appen fra telefonen, kan du starte den ved å sende en SMS til din egen telefon med «androidlost register» til din egen telefon.=

5. Hvis du ikke har tilgang til å starte appen fra telefonen, kan du starte den ved å sende en SMS til din egen telefon med «androidlost register» til din egen telefon. Foto:  HjemmePC/Skjermbilder

6. Funksjonen for å slette alt innhold på telefon finner du helt nederst under «Controls» og «Security». Sjekk litt rundt i menyene, så finner du funksjoner som kan fjernstyre en rekke andre tjenester i mobilen din. Du kan for eksempel sjekke ut hvilke telefonnummer tyven har ringt, og en hel masse annet.=

6. Funksjonen for å slette alt innhold på telefon finner du helt nederst under «Controls» og «Security». Sjekk litt rundt i menyene, så finner du funksjoner som kan fjernstyre en rekke andre tjenester i mobilen din. Du kan for eksempel sjekke ut hvilke telefonnummer tyven har ringt, og en hel masse annet. Foto: Skjermbilder

Les også:

Denne PC-en har vi ikke sett maken til

15 fotoprogram som er helt gratis

Slik får du lagt til nasjonale fri- og helligdager i Outloook

Her får du fullversjonen av Ashampoo Burning Studio 2013 helt gratis

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus