Møt våren med Mack-øl og fylte egg

Mack-øl og fylte egg. Ikke helt som Mack-øl og måseegg, men veldig godt, helt ufarlig og kan nytes hele året! Foto: Arne Lindbach
Mack-øl og fylte egg. Ikke helt som Mack-øl og måseegg, men veldig godt, helt ufarlig og kan nytes hele året! Foto: Arne Lindbach
Artikkelen fortsetter under annonsen

For oss som har tilhørighet i de nordligste delene av landet var Mack-øl og måseegg et av de sikreste tegnene på at våren var kommet. Sånn er det ikke nå lenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Ølentusiast

Arne Lindbach er ølentusiast fra Vadsø, ølblogger og lidenskapelig hjemmebrygger. Han skriver fast om øl i ABC Nyheter

På grunn av høyt innhold av dioksiner og PCB har mattilsynet siden 2000 advart mot å spise måseegg.

Men, når sola begynner å skinne og det drypper fra taket, så begynner savnet av denne vårlige retten å melde seg. Vi har testet en rett som er langt tryggere, og som faktisk er nesten like god.

Dessuten har vi tatt med noen øl som garantert bringer frem vårstemning.

Les også: Øl til sjokoladekake!

Sanket 70.000 måseegg på få uker

I gode gamle dager var måseegg en betydelig inntektskilde i Nord-Norge. Vardøhus festning var den største leverandøren og solgte på 1960-tallet 40.000 – 50.000 egg i sesongen.

Toppåret var i 1971 da det ble solgt 70.000 måseegg fra Vardø. Et imponerende tall når man tenker på at innbyggertallet i Vardø var litt over 4.000 og at eggsankingen foregikk i ulendt terreng, i løpet av et par hektiske uker.

På 2000-tallet var dette eventyret slutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om Mack-øl og måseegg er et sterkt innarbeidet begrep i Nord-Norge så mente Mack bryggeri at det ikke var heldig å få merkenavnet assosiert med et helseskadelig produkt. Mack bryggerier har fra starten av 2000-tallet ikke gjort noe aktivt for å knytte de to produktene sammen.

Les også: Gjenoppliver verdens eldste øl

Jukse-måseegg

Men, tradisjonen med Mack-øl og måseegg er sterk, og det er fremdeles mange som må ha denne vårlige retten, som også sies å være et afrodisiakum.

Har du lyst på en stemning av nordnorsk vår så anbefaler vi deg å prøve denne retten, lodderognen gir en egen smak som gjør det til en slags «jukse-måseegg». Smaken matcher Mack-ølet veldig godt og retten er utrolig enkel å lage.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Party-egg med vårløk og lodderogn

Ingredienser:

8 stk egg

2 stk vårløk

3 ss majones

1 ts sitronsaft

2 ts rød lodderogn

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik gjør du det:

1. Hardkok eggene, avkjøl og del dem i to på langs.

2. Ta ut plommene og bland med fyllet. Fyll eggehvitene med blandingen.

3. Pynt gjerne med litt friske urter eller et par paprikastrimler.

Serveres med kald Mack Pilsner, varme rundstykker og ekte smør.

Les også: Øl er nam til lam

Øl som passer i vårsola

Våren er også en perfekt tid for å nyte varmende solstråler i solveggen, på verandaen, eller på en utekafé.

Vi har denne gangen plukket ut noen vårlige øl som ikke er helt som den ordinære utepilsen, men som garantert passer godt i vårsola. Alle disse er butikkøl på maks 4.7 %.

Ægir Witbier

Et lyst, gyldent hveteøl i den belgiske stilen.

Witbier skal være tåkete, og det er denne også. Dette ølet har et flott, kritthvit og stabilt skum. Duften er fylt av krydder, koriander, gjær, sitrus, banan. Veldig forfriskende smak, krydret og fruktig. Fin fylde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Appelsinsmaken åpner seg mer og mer etter hvert som man kommer ned i glasset. Lite humlepreg, men en behagelig bitterhet i avslutningen.

Husk at denne blir enda bedre hvis du får med deg litt av bunnfallet i glasset! En veldig god øl som garantert får frem vårfølelsen.

St. Peter’s Fruit Beer

Dette er en lys, kobberfarget og klar ale fra England.

St. Peter’s Fruit Beer har et flott hvitt skum med god holdbarhet. Ølet er tilsatt grapefrukt – og det er faktisk en veldig vellykket tilsetning. Dufter litt honning og karamell, men det er først og fremst en meget fremtredende lukt av grapefrukt som merkes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smaken er litt syrlig og selvsagt er den preget av grapefrukt, som mikses fint med maltsødmen. Ølet er litt snerpende og har en fin bitterhet i avslutningen. Virkelig forfriskende og med lang ettersmak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

St. Peter’s Fruit Beer er en øl utenom det vanlige som det er verdt å smake på.

Lervig White Dog Wheat Beer

Et spennende, ufiltrert og flaskegjæret hveteøl. Lervig bryggeri har krydret dette ølet med koriander og tilsatt Curacao.

White Dog Wheat Beer har kritthvitt skum som holder seg lenge.

Ølet er lyst, gult – og har den flott slørete uklarheten som man forventer av et ekte hveteøl.

Duften er preget av koriander, sitrus og et fint hint av gjær.

Har en behagelig mykhet og vokser veldig etterhvert som man drikker den.

Både koriander og appelsinpreget øker nedover i glasset.

Ægir Dag Sitrus Pale Ale

Vi tar med enda et øl fra Ægir bryggeri denne gangen.

Dag Sitrus Pale Ale er et øl som kom på markedet i år og som absolutt er verd å prøve. Dette er en Pale Ale med søtlig appelsinsmak.

Den er maltig, forfriskende og har middels bitterhet. Smaker godt av humle. Duften er preget av sitrus, appelsin, kvae og et hint av eukalyptus.

Ølet er alkoholsvakt med sine 4 %, men samtidig er dette et øl med mye smak og særpreg.

Artig og annerledes – og veldig god i vårsola.

Oppskrift: Matprat.no

Vil du motta nyhetsbrev fra ABC Nyheter? Trykk her