Foreldre og samlivTenk på dette før du reiser fra barna

HADET, MAMMA OG PAPPA: Som hovedregel bør du vente to til tre år før du reiser fra minsten for første gang, mener barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
HADET, MAMMA OG PAPPA: Som hovedregel bør du vente to til tre år før du reiser fra minsten for første gang, mener barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke dra på langweekendtur før barnet er 3 år, i hvert fall ikke om du er mamma.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
DEN BESTE BARNEVAKTEN

Barnevakten er avgjørende for hvordan barnet har det når foreldrene reiser bort.

– Det er ikke bare foreldrene som skal stole barnevakten. Barnet bør selv ha erfaring med at han eller hun er en trygg omsorgsperson, helst en som kan legge, mate og skifte bleie, ikke bare en som er morsom og flink til å leke, sier barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

Ikke alle har nære besteforeldre som naturlige barnevakter. Begynn tidlig med å legge til rette for at barna skal få nære relasjoner til andre voksne. Slike relasjoner er en trygghet om noe uforutsett skulle skje, mener Tone Strømøy, høyskolelektor i pedagogikk.

– Kanskje har dere en familievenn dere stoler på, en som kjenner barnet godt, som har gode omsorgsevner, og som barnet har et trygt og stabilt forhold til, sier Strømøy.

Mange barn setter pris på tryggheten ved å være hjemme hos seg selv når de skal være borte fra foreldrene.

– Men om barnevakten er en person barnet kjenner veldig godt, og som barnet har overnattet hos før, spiller det ikke så stor rolle, sier Strømøy.

Hun tror det er lurt å sende med et overgangsobjekt, for eksempel mammas pute eller noe annet som lukter kjent.

De fleste småbarnsforeldre drømmer nok om å reise på kjærestetur. Nyte restaurantmåltider. Få et par netter med uavbrutt søvn. Sitte på kafé i flere timer. Snakke om noe annet enn barn.

Kanskje tenker du tilbake med nostalgi på den siste parferien før barna ble født.

Vent to-tre år med å reise

Alle samlivsterapeuter anbefaler nybakte foreldre å ta vare på parforholdet. Likevel bør barnets behov gå foran foreldrenes ønske om å dra på storbyferie, mener ekspertene Foreldre & Barn har snakket med.

– Vent med helgeturen til barnet er to år. Vil du være borte en langhelg, bør du faktisk drøye til barnet er tre, mener barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen, som også har skrevet bøker om barneoppdragelse og selvfølelse.

Les også: Små barn lærer fordommer fra foreldrene

Mor bør bli hjemme

Hun støtter seg på kunnskap om barns behov for tilknytning. Og rådene gjelder først og fremst oss mammaer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg pleier å si at den som er barnets primære tilknytningperson, det vil si den som er hjemme med barnet det første halvåret, ikke bør reise bort mer en dobbelt så mange timer som barnet er måneder. Det gjelder fram til barnet er cirka to år, sier Gerhardsen.

Om den som tar over når mor drar bort, er en barnet kjenner ut og inn, og barnet blir passet hjemme, vil det tåle fraværet bedre enn om det er i nye omgivelser. Det betyr at om far blir hjemme, vil forholdene være så trygge at mor kan være borte litt lengre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel vil ikke Gerhardsen anbefale at den som har vært mest hjemme drar bort ei hel helg før barnet nærmer seg to år.

Les også: Husker du å vaske disse?

Derfor er mor viktigst

Og ja, det er forskjell på mødre og fedre.

– Det har vært diskutert om småbarn kan ha to like nære tilknytningspersoner, men mye tyder på at det ikke er tilfelle. Om barnet skal ha samme tilknytning til far som til mor, må begge to være hjemme på fulltid det første halve året, sier Gerhardsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den primære tilknytningspersonen er den barnet søker etter det er engstelig eller trenger trøst av en eller annen grunn.

En trøst for både far og mor er at forholdet barnet har til foreldrene ofte jevner seg mer ut når barnet blir tre-fire år.

Far kan være lenge borte

Gerhardsen mener barnet fint kan tåle at far reiser bort alene en uke eller to så lenge mor er stabil og psykologisk tilgjengelig.

Men det er ikke sikkert han får en særlig varm velkomst når han kommer hjem. For selv om barnet ikke blir utrygt av at han drar, blir tilknytningen likevel påvirket av at han forsvinner.

– Barnet kjenner han nok igjen, men er nok skeptisk og lurer på «kan jeg satse på deg, når du bare blir borte sånn ute videre». Samtidig vil barnet ta ham inn i varmen igjen, siden tida han var borte ikke var forbundet med en følelse av utrygghet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: «Sindre» (11) endelig bleiefri

Toåringer forstår mer

Alt er enklere når barnet er blitt to år.

– Da kan dere vise med to fingre hvor mange netter dere blir borte, og barnet forstår at dere kommer hjem igjen. For en tre-fire-åring er det ukomplisert med en langhelg, sier Gerhardsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke bare å pumpe seg

Så skal vi glemme alle råd om å ta vare på parforholdet?

– Klart man skal pleie kjærligheten, men samtidig må man forstå at spedbarns psyke ble laget lenge før fryseboksen, sier Gerhardsen, og sikter til dem som sier til nybakte mødre at det bare er å pumpe seg og la noen andre passe babyen.

– Sørg for å få avlastning med jevne mellomrom, men hold deg til noen timer av gangen, og kanskje ei natt. Vent derimot til barnet er to-tre år før dere reiser bort ei hel helg.

Stol på magefølelsen

Barnepsykologens råd er å stole på magefølelsen. Du er ingen hønemor om du ikke vil reise fra ettåringen din ei helg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Problematisk blir det først om du ikke takler å ha barnevakt for treåringen for å gå på kino.

Greit når barnet er ett år

Også Tone Strømøy, høgskolelektor i pedagogikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus, mener mødre bør stole på magefølelsen og ikke reise bort for tidlig, men hun synes det bør være ok å dra på helgetur når barnet er passert 1 år.

– Dessuten bør ammingen helst være avsluttet, for at savnet ikke skal bli for stort. Amming handler jo ikke bare om mat og næring, men også om nærhet og tilknytning, sier Strømøy, som også har skrevet bok om barneoppdragelse.

Foreldre bør heller ikke reise bort midt i barnehagetilvenningen.

Les også: Slik ser du hva barnet ditt skal bli

Ingen menneskerett å reise bort

Strømøy understreker at hun ikke ville planlagt å reise fra en ettåring i noe særlig mer enn et par dager, og at det slett ikke er noen menneskerett å reise på kjærestetur til London midt i småbarnsperioden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Livet blir satt på hodet når man får barn, og alle foreldre må ta konsekvensen av akkurat det. Selvdyrking er litt i tiden, og noen er nok for opptatt av å komme seg ut og bort fra barna, sier Strømøy.

– Det sier jeg selv om jeg er utdannet som kursholder ved samlivssenteret på Modum Bad.

Les også: Dette bør du betale barnevakten

Ta en tur på kino

Hun mener dagens småbarnsforeldre er flinke, og at mange gjerne kan streve litt mindre med å være perfekte. Kanskje kan vi også slappe av mer i jakten på det perfekte parforholdet.

– Vi hører og leser overalt hvor viktig det er å ta vare på kjæresteforholdet, men det kan man også gjøre ved å ta en tur på kino eller spise en god middag ute, sier Strømøy.