Meny

De beste vaskerådene

AVSLØRENDE VÅRSOL: Her er de beste vindusvaskerådene. (Foto: Colourbox)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vårsolen avslører vinterens møkk og synder. Slik vasker du vinduene lettest.

Sot, fingermerker, render etter smeltende is og skitten snø. Vinduene får kjørt seg i vinterhalvåret, og det avsløres ubarmhjertig når vårsolens lave stråler lyser opp boligen.

Derfor tar mange nå nalen fatt. Men hvordan vasker du mest effektivt?

Dusjer du på gulvet? Da bør du bruke nalen hver dag.

Innvendig først

Selv om vårsola er på sitt mest avslørende lave, så opplever mange at det er for kaldt ute til at vask av vinduer er spesielt hensiktsmessig. Den enkleste løsningen, som i alle fall gjør halve jobben, er å begrense vasken til innvendig. Man kan heller vaske utvendig når det blir mildere.

– Det er lurt å ha litt utstyr. En god nal, eventuelt en forvasker eller et par gode kluter og litt Zalo, så kommer du langt. Bruker du mikrofiberkluter trenger du ikke Zalo, forklarte Charlotte Sagvik, markedsansvarlig i hjemmeserviceselskapet CityMaid til DinSide ved en tidligere anledning.

Vil du vaske ute selv om det er minusgrader? Trikset for å unngå at vannet fryser til is på ruten, er sprit.

– Du bør bruke rødsprit i vannet i minusgrader. Eventuelt kan du også bruke spylevæske, er tipset fra Sagvik.

Mer om vindusvask i minusgrader

Hvilket middel?

Det anbefales ikke å vaske vinduer i direkte sollys, siden det da kan tørke for fort med skjolder som resultat.

Men hvilket middel fungerer best? Sagvik anbefaler Zalo. Vi har prøvd midler som spylervæske, vindusvaskesystem fra Jif, Zalovann og Nylonvask. Vi konkluderte i vår test med at vi velger oss sistnevnte, fordi det er enkelt og billig i bruk.

Vindusvask for dummies: Hvilket middel vasker best?

Men vaskemiddelet er bare et av elementene du trenger. Uten en god nal, gjør du jobben langt mer komplisert. Vi anbefaler også et pusseskinn eller en mikrofiberklut. Mange tørker også vinduene med avispapir, men ikke alle er like fornøyde med resultatet da papiret kan slippe fibre på glasset.

Vindusvaskemaskinen

Sliter du med å få bort vaskestripene, og har mange vinduer, kan du kanskje la deg friste av maskinen som gjør vindusvask til en lek (nesten).

Vår tester mener i alle fall at den er verdt pengene. (NB: Du må fortsatt stille opp ved vinduene og gjøre det manuelle håndarbeidet - dette er ingen robot. Men det er dette.)

Mange følger også rådene om å vaske huset sitt jevnlig utvendig. Men merk at husvaskemidler kan ødelegge selvrensende vinduer om du er så heldig at du har slike.

Har du vedlikeholdsfrie vinduskarmer, må disse også innimellom rengjøres for å holde seg fine. Vi har testet to midler som kan hjelpe

Gi huset en real vårvask, så slipper du kanskje å male

Vil du motta nyhetsbrev fra ABC Nyheter? Trykk her

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus