Maten som jager bort fettet

MÅL TIL SOMMEREN: Ekspertene er delte i sin mening om at man kan gå ned i vekt kun ved hjelp av kosthold, men uansett handler det om å forbruke mer energi enn man tar inn. © Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.
MÅL TIL SOMMEREN: Ekspertene er delte i sin mening om at man kan gå ned i vekt kun ved hjelp av kosthold, men uansett handler det om å forbruke mer energi enn man tar inn. © Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.

Denne maten kan sette fart på forbrenningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lav GI
Enæringsfysiologen Fredrik Paulún er ekspert på kosthold og forbrenning, og har gitt ut flere bøker. Hans studier har blant annet vist at personer med tilstrekkelig kalsiuminntak har gått ned mellom fire og fem kilo per år.

Paulún mener at man bør få i seg disse mattypene:

 • Melk: Melk inneholder mye kalsium. Kalsium minsker opptaket av fett i tarmen. Mer kalorier går altså ut i toalettet og mindre går ut i fettcellene, ifølge den svenske ernæringseksperten Fredrik Paulún.
 • Chili: Sterke krydre gir høyere forbrenning og chili gir best effekt. Ifølge en japansk-kanadisk studie der et utvalg spiste mat med og uten chili, viste resultatene at personene som spiste mat med chili kjente mindre sult når de hadde spist et måltid med chili.
 • Fet fisk: Fet fisk inneholder fettsyrer som øker mengden av enzymer som bryter ned fettet.
 • Vann: Å drikke vann om morgenen kan sette fart på fettforbrenningen, viser en tysk studie. Forsøkspersonene drakk en halv liter vann på tom mage, og i løpet av 10 minutter økte stoffskiftet med 30 prosent og fordøyelsen holdt seg jevnt i halvannen time.
 • Kaffe: Koffeinholdet i både kaffe og te bidrar til økt fettforbrenning, men det skal ganske store mengder til. En undersøkelse fra USA viser at rundt fire til fem kopper kaffe om dagen må til.

Lav GI: Mat med langsomme karbohydrater (lav glykemisk indeks) hjelper oss med å forbrenne fett. Etter et måltid frigjøres insulin. Jo mer sukker vi spiser, desto mer insulin må kroppen produsere. Insulinet hemmer fettforbrenningen. Mat med lav GI gir derfor bedre fettforbrenning.

(Kilde: "Sannheten om GI", Fredrik Paulún, Cappelen Damm 2009)

Har du som mål å gå ned i vekt før sommerferien?

Det kan du klare dersom du bestemmer deg for å legge om livsstilen din så snart du kan.

Ifølge nettsiden Loseveight-safe.com finnes det visse matsorter som får kroppen til å brenne mer fett enn annen type mat:

- Mens trening og en variasjon av sunn mat vil hjelpe deg å gå ned i vekt, er det noen mattyper som vil hjelpe kroppen å forbrenne mer kalorier og undertrykke sulten, skriver nettsiden.

Les også: Massasje kan få igang slankingen

Prøv dette

Nettsiden lister opp følgende mattyper:

 • Spinat inneholder mye næringingstoffer som jern, folat, kalsium, vitamin A, B,C og E samt mye vann. Dermed tar grønnsaken opp mye plass i magen og etterlater mindre plass til godteri.
 • Grapefrukt hjelper deg ned i vekt raskt. De er ikke magisk, men er en god type mat på grunn av høyt fiberinnhold. Grapefrukt inneholder også færre kalorier enn appelsin som veier like mye.
 • Epler holder både doktor og fett borte. Å spise flere epler hver dag er en super måte å gå ned i vekt på. Hard frukt som epler tar lenger tid å tygge og metter magen bra.
 • Du brenner mer kalorier og fordøyer selleri. Selleri inneholder vitamin E og C. Det er en slankemat som hjelper deg ned i vekt og som bør være på alles tallerkener til enhver tid.
 • Protein finner du i matvarer som sorte bønner, kikerter og linser. I tillegg inneholder de lite fett og er rik på løselig fiber. De fordøyes sakte og holder blodsukkeret på et stabilt nivå. Dermed føler du ikke behovet for å spise på en stund.
 • Mat som inneholder mye kalsium og drikke som lettmelk, kan booste forbrenningen din. Forskning viser at kvinner og jenter som konsumerer melkeprodukter regelmessig vil gå ned i vekt på en enkel måte og ha mindre kroppsfett enn de som ikke gjør det.
 • Omega-3 i fet fisk, for eksempel i makrell, kan forhindre overspising. Protein blandet med fet fisk er også en miks som er kjent for å dempe spisetrangen.
 • Du kan spise så mye jordbær du orker og aldri gå opp i vekt. Jordbær, fersken, plommer og druer skal hjelpe å forebygge kreft, inneholder karoten og virker apetittdempende med sitt fiberinnhold. Å spise denne typen mat vil hjelpe deg ned i vekt.

Les også: Denne gaffelen kan gjøre deg slank

Enkel regel

Elna Thurmann-Nielsen, ernæringsfysiolog, mener derimot at det er en myte at vi ene og alene kan spise oss slanke:

- Skal vi gå ned i vekt er det én enkel regel vi bør følge. Vi må forbrenne energi ved hjelp av fysisk aktivitet og hvilemetabolisme, sier Thurman-Nielsen til Kvinneguiden.

- Noe av det vi spiser går med til å holde kroppens funksjoner i gang,og resten av regnestykket er fysisk aktivitet i forhold til den mengende energi/kcal vi spiser, sier hun videre.

Hun mener at det ikke finnes en type mat som forbrenner mer fett enn annen mat.

- Man kan si at kaffe og chili setter i gang en viss forbrenning, men det er marginalt. Du kan ikke bare spise chili og drikke kaffe, da blir du syk, sier ernæringsfysiologen.

Hun understreker at energibalanse er vktig og at dersom du skal gå ned i vekt, må du spise mindre energi/kcal enn du forbrenner.

- Spiser du mer kcal enn du forbrenner, legger du på deg. En god måltidsrytme er viktig. Forskere er ikke alltid enige i påstanden om at vi må spise lite og ofte. Det beste er å kjenne på selv når man bør spise, men ikke mindre enn tre måltider per dag, sier Thurman-Nielsen.

Les også: Du blir ikke slank av sunn mat

God kombinasjon

Tine Mejlbo Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi Helse, er enig med Thurman-Nielsen:

- Det man kan si er at det finnes studier som gir en svak økning av forbrenningen, for eksempel chili, sterk sennep og kaffe. Likevel tilsvarer dette kalorier som et eple inneholder. Man kan altså ikke gå ned i vekt kun ved hjelp av denne maten, sier Mejlbo Sundfør til Kvinneguiden.

Derimot mener hun at det beste for å gå ned i vekt er sunt kosthold som holder deg mett, for eksempel grønnsaker, magre kjøttprodukter og sunt fett.

- I tillegg bør dette kombineres med god utholdenhetstrening som gir høy puls. Her er skigåing optimalt, man bruker både under-og overkroppen, sier ernæringsfysiologen videre.

Mejlbo Sunfør mener at man fint kan slanke seg kun ved å legge om kostholdet, men det er ikke nok:

- Man mister mye muskelmasse dersom man kun fokuserer på det og ikke trener kroppen. Dessuten gjør trening at man får høyere hvileforbrenning, sier hun.

-Hold koken i tre-fire måneder

Ronny Døhli, personlig trener ved Mykjemeir AS, mener at det finnes skremmende mange myter og meninger rundt kosthold.

- Det er ikke rart at forbrukerne blir forvirret. Jeg mener at det er en myte at visse mattyper brenner fett i kroppen. Det er derimot mattyper som er gjengangere når det handler om hva som er anbefalt å spise. Fyller man på med riktig fett, grønnsaker, magre kjøttprodukter og egg, så vil man holde metthetsfølelsen lenger, blodsukkernivået stabilt og dermed spise mindre, sier Døhli til Kvinneguiden.

Han mener at kosthold blir en livsstil hvor man sørger for å få i seg tre hovedmåltider og to-tre mellommåltider hver dag.

- Og så handler det om settingen; er du alene eller bor du med familien? Man må tilpasse kostholdet etter hva slags situasjon man er i, det kan være vanskelig om mamma skal spise én type mat, mens resten av familien skal spise noe annet, sier han videre.

Selv om du bør tilpasse kostholdet resten av familien, betyr ikke dette at maten må være av usunn halvfabrikata:

- Sunn hverdagsmat kan man ordne like kjapt som halvferdige produkter, om ikke kjappere. Det er bare til å søke etter tips på nettet.

Det å skulle legge om kostholdet til noe sunt og bra, samt å trene jevnlig, krever ekstra innsats i starten:

- Men om du klarer å holde stabilt på denne vanen i tre-fire måneder, vil du merke at dette har blitt en naturlig del av ditt liv, sier Døhli.

Huskeliste

Thurman-Nielsen har en egen huskeliste for dem som ønsker å gå ned i vekt denne våren:

 • Tenk grovt, grønt og magert.
 • Nok grønnsaker, magre meieriprodukter og grove kornprodukter.
 • Styr unna ferdigmat, de er kilde til for mye mettet fett, for mye salt, omega 6-fettsyer og for lite proteiner, antioksidanter, vitaminer og mineraler,samt veldig dårlig omegabalanse.
 • Skal du ned i vekt bør du bevege deg mer og spise mindre. Det er ikke en myte.

Les også:

- Det er lett å gå ned 5 kilo

Få drømmekroppen på rekordtid

Løping på tredemølle blir enkelt på denne måten

Mat for strammere kropp

Gå ned en kilo i uken

Personvernpolicy