Nordiske kaloribomber

Sjokoladekake servert med stout eller porter er en utrolig god kombinasjon som anbefales. Foto: Aass Bryggeri
Sjokoladekake servert med stout eller porter er en utrolig god kombinasjon som anbefales. Foto: Aass Bryggeri
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du en av de som vurderer hvilket øl som har minst kalorier når du handler inn? Da er det mulig at dette ikke er saken for deg!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Ølentusiast

Arne Lindbach er ølentusiast, ølblogger og lidenskapelig hjemmebrygge. Han skriver fast om øl i ABC Nyheter

Denne gangen tester vi nemlig øltyper som opprinnelig var beregnet på å gi tørste arbeidsfolk mest mulig smak og energi samlet i et glass.

Hvis du derimot er ute smaksfull øl med massive smaksregister og sjarme så finner du garantert noe å glede deg over blant de kortreiste nordiske ølene vi har testet denne gangen.

Hvis du er mest bekymret for kaloriene, så anbefaler vi et glass vann!

Les også: Gjenoppliver verdens eldste øl

Hardt arbeid - kraftig styrkedrikk

Opprinnelsen til den mørke og mektige porteren finner man i 1700-tallets England. Noen hevder at dette ølet fikk sitt navn fra bærerne (Porters) i London.

Disse skal ha startet med å blande billige alkoholsvake øl med mer smakfulle og sterke øl. Dette ga et smaksrikt øl med masse næring, noe som passet perfekt etter tunge arbeidsdager.

Etter hvert startet bryggeriene med å brygge Porter og ølet fikk en voldsom popularitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Politimann brygget seg til Polet

En dødlig tsunami av porter

Porteren var billig å brygge, men den trengte å lagres på fat i flere måneder. Ny teknologi førte til at man kunne bygge enorme tanker – og tankene til bryggeriene ble etter hvert absurd store.

Dette ble foranledningen til den store tsunamien av øl som drepte åtte personer i Nord-London i 1814. Et gigantisk fat som inneholdt over 500.000 liter med porter sprang plutselig lekk.

Dette førte til en kjedereaksjon i de andre fatene og over 1,2 millioner liter med øl feide ned den trange gaten i Tottenham og druknet bokstavelig talt innbyggerne i øl.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Øl er nam til lam

Porter og stout

Enkelte bryggerier startet med å lage en sterkere og kraftigere variant som de kalte Stout Porter. Etter hvert fikk disse kraftige bryggene betegnelsen Stout.

Portere og Stout kan være vanskelig å skille fra hverandre, men hvis et bryggeri produserer begge deler så er det stouten som er det kraftigste og tyngste ølet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Portere og Stout fikk en dalende popularitet ettersom de lyse lagerølene gjorde sitt inntog, og det var til en periode kun et fåtall bryggerier som brygget slike øl.

Dette ble det slutt på etter mikrobryggeriene dukket opp.

I dag finner du en rekke spennende varianter av dette klassiske ølet. Vi har testet noen nordiske portere og stout som du finner i Vinmonopolets utvalg.

Nøgne-Ø Porter

Nøgne Ø Porter er mørk og har et voldsomt skum med veldig godt hold. Ølet virker noe overkarbonert. Ikke så mye duft i starten, men det er noe sjokolade, kaffe og plommer. Dufter endel av humle.

Denne porteren fremstår som litt røff og mangler kanskje litt på balanse. Det er mulig det er Nøgne Ø sin kompromissløse stil som preger ølet, og mange vil nok sette pris på den litt røffe stilen.

Blir litt mindre skarp når den får litt tid i glasset og kullsyren går litt ut av ølet. Flere kaffesmaker kommer frem og noe lakrispreg åpner seg etter hvert. 7 % bidrar til en fin varmende følelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slottskällan Svart

Dette økologiske ølet er en mellomting mellom Porter og Stout. Svart i fargen, med et ekstremt flott lysebrunt skum med flott holdbarhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Syrlig frisk duft med litt preg av sitrus og bål. Ikke så mye preg av de mørke malttonene som enkelte andre portere har.

Fremstår som frisk med nokså mye kullsyre, men samtidig beholdes mykheten. Smaker av både sjokolade, en anelse kaffe, litt røyk og noe appelsin. Denne passer veldig fint til sjokoladekake! Inneholder 5,5 % alkohol.

Malmgården Huvila X-porter

Mørk, nærmest svart porter med et brunlig skum med grei holdbarhet. Krydret

duft av sitrus, salt lakris, tobakk, kaffe og hav.

Smaker voldsomt med mye sjokolade, kaffe, melasse og noe vanilje. Har en tynn kropp, men et hav av ettersmaker.

En mektig og god porter på 7 % som er behagelig karbonert. Eneste som trekker litt ned på denne er manglende skumfasthet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slottskällan Imperial Stout

Et mørkt øl med flott lysebrunt skum som har god holdbarhet.

Denne stouten åpenbarer et vell av dufter med tjære, sjokolade, mørk sirup og syrlige tørkede frukter.

Smaken er saltig og søt på samme tid. Det er et massivt smaksregister med melasse, lakris, rugbrød, sjokolade, rosiner.

Et litt krydret preg i avslutningen.

Slottskällens Imperial Stout er monumental i smaken og den litt fyldige kroppen i dette ølet balanserer fint det høye alkoholinnholdet på 9 %.

Lervig Konrad’s Stout

Et svart øl med flott brunt skum som holder lenge.

Dufter mektig av nykvernet espresso, røyk og sjokolade. Og smaken er i stil med forventningene som duften gir. Her er det kaffe og sjokolade i bøtter og spann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Havren bringer en mykhet til den storslagne smaken. Den er godt humlet, men samtidig fint balansert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterhvert som man kommer ned i glasset åpner det seg nye smaker – mere lakris og melasse kommer frem. Konrad’s Stout har svært lite alkoholpreg på tross av den voldsomme alkoholstyrken på over 10 %.

Aass Stout


Med en styrke på 4,7 % er det klart at dette ølet vil oppleves noe lettere enn de alkoholsterke variantene over. Det er et mørkt/rødlig øl med fint skum som faller litt raskt sammen.

Søtlig maltduft med kaffe, karamell, sjokolade og litt lakris. Forfriskende og perlende uten at det tar bort mykhet. Litt blomsteraktig humlepreg.

Overraskende smaksrik til å være et butikkøl på boks. Absolutt et godt alternativ hvis du vil ha en Stout med mindre alkohol, men vil beholde den gode smaken.

Sahti – finsk øl med mye særpreg.

Sahti er en tradisjonell drikke fra Finland som brygges på rugmalt. Dette sies å være noe av det mest opprinnelige ølet som fremdeles produseres. Sahti ble, og blir fremdeles, brygget på finske gårder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg har et par småbryggerier startet med å produsere dette ølet for salg. Produksjonen er liten og holdbarheten på ølet er ofte kort.

Ølet brygges som nevnt av rugmel. Vørteren siles igjennom et kar med einebusker – noe som gir det et veldig spesielt preg. I tradisjonell Sahti benyttes vanlig bakegjær.

Man får ikke tak i finsk Sahti via Vinmonopolet. Det er faktisk bare to finske øl i polets utvalg, noe som er litt underlig ettersom det produseres mange spennende og maltrike øltyper i Finland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finske mikrobryggeriet Malmgården lager et overgjæret øl som har mange elementer fra tradisjonell Sahti, og det er vel det nærmeste du kan komme dette finske bonde-ølet på Vinmonopolet.

Malmgården Arctic Circle Ale

Ølet har en fin rødlig farge og lavt skum som faller raskt. Dufter av skog, rugbrød, sirup og rognebær.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smaker mye malt, brent rugmalt. Røykpreg og en del sødme. Har en del alkoholpreg, noe som nok skyldes de 7,3 % ølet inneholder.

Frisk og forførende smak av lyng og einer – og rognebær. Arctic Circle Ale fremstår som varmende, noe vinøs, med en bitterhet som holder godt i ettersmaken og med en fyldig kropp.

Dette er et mektig, litt merkelig, og spennende øl med mye særpreg. Et øl som bør passe til nordisk mat, eller som en styrkedrikk etter en lang hard arbeidsdag.

Et øl som absolutt anbefales hvis du er på jakt etter noe litt annerledes.