Frisk opp hagemøblene

Med en vask, puss og et strøk maling, blir gamle hagemøbler gode som nye. Illustrasjonsfoto: IKEA
Med en vask, puss og et strøk maling, blir gamle hagemøbler gode som nye. Illustrasjonsfoto: IKEA
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorfor kjøpe nytt, når du enkelt kan gjøre de gamle hagemøblene gode som nye?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du trenger ikke kjøpe nytt for å fornye uterommet. Enten du har gått for «vedlikeholdsfrie» plastmøbler eller litt mer tidskrevende tremøbler, er det ikke så mye som skal til for å gi hagemøblene et lite løft.

Plastmøbler

Plastmøbler er stort sett vedlikeholdsfrie, men både nye og gamle plastmøbler vil holde seg lenger om du gir dem en god vask, og setter dem inn med voks.

Det tar ikke stort mer enn en liten formiddag å lure naboen til å tro at du har gått til anskaffelse av funklende, nye møbler.

Slik frisker du opp plastmøblene

Tremøbler

Hagemøbler i tre krever mye vedlikehold. Illustrasjonsfoto: Ifi.noHagemøbler i tre krever mye vedlikehold. Illustrasjonsfoto: Ifi.no

Mange sverger til hagemøbler i tre. Det er ofte disse som krever mest vedlikehold, men det er heldigvis ingen vanskelig jobb.

Det er forskjellige fremgangsmåter for hvordan du best behandler tremøblene dine, alt etter hvordan de eventuelt er behandlet fra før - og hvilken tresort du har. Behandlingsmetodene stiller ulike krav til hvor mye tid det tar, hvor mye arbeid som kreves, og hvor ofte du bør gjenta operasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik behandler du møbler i tre

Har du oljete tremøbler? Gi dem et fotad

Hagemøbler i metall

Hagemøbler i metall er stødige og egner seg godt på steder med mye vind. En rekke av de nyere hagemøblene i metall er gjerne belagt eller behandlet med et materiale som gjør dem vedlikeholdsfrie, for eksempel gummibaserte materialer eller epoxy.

Slik behandler du hagemøbler i metall som ikke er rustrfrie

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tekstiler

Møblene må gjerne være enkle, stemningen skaper du med tekstiler og tilbehør. Foto: Ifi.noMøblene må gjerne være enkle, stemningen skaper du med tekstiler og tilbehør. Foto: Ifi.no

Ønsker du å gi hagen din enda et lite puff i fornyet retning, kan det være så enkelt som å gå til innkjøp av noen nye tekstiler. Om du velger å bytte ut alle sitteputer, tepper og duker, kan det fort bli dyrt.

En billig variant, er å la seg inspirere av det en allerede har, og supplere med noen nye puter eller pledd i kontrastfarger. Den aller billigste løsningen fikk vi imidlertid skissert av Finn Schjøll i vinter, som anbefaler alle å ta med seg stuen ut i hagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tips: Husk på å ta med deg alle tekstiler inn om natten, eller å oppbevare dem et sted de ikke blir fuktige, så unngår du jordslag i stoffene.

Hagemøblene som er ekstra glad i naturen

Det aller viktigste...

Det aller viktigste du gjør for å holde hagemøblene dine pene, skjer imidlertid når du ikke bruker dem.

Vær proaktiv

Det er langt lettere å stryke på et nytt lag med maling på en ren overflate enn å vente til malingen skaller og du må frem med skrape og slipepapir. Det samme gjelder for alle typer møbler og behandlinger: Vær litt i forkant og gi møblene dine den behandlingen de trenger - før de trenger det veldig!

Oppbevaring

Hvordan står møblene om natten? Når du er på ferie? Om vinteren? Med mindre du ønsker ekstrem shabby chic, har de fleste møblene det best om de får stå tørt og mørkt. Det finnes spesialsydde trekk til noen møbler, men du kommer langt med en stor og tett presenning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du store tunge møbler, og orker ikke å bære dem inn hver kveld? En presenning gjør mye for å beskytte dem - både mot fukt - og solens blekende stråler. For at for eksempel regn ikke skal bli liggende i dammer på overflater (for eksempel på stolseter) kan det lønne seg å «vippe» møblene mot hverandre, eventuelt slå dem sammen, slik at vannet får minst mulig overflate å samle seg på.

Pass også på at du tar inn puter et cetera, der vann kan samle seg. Det tar lenger tid for en stoffpute å tørke, enn det tar for en behandlet overflate.

Skal du på ferie et par uker, gjelder det samme. Bær møblene inn under tak, eller dekk dem med en presenning. Og som nevnt over: Oppbevar alle tekstilene på et tørt sted, gjerne innendørs.

Sjekk også: Gjelder innboforsikringen for dyre hagemøbler og hageutstyr?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesielt viktig er kanskje de lange vintermånedene. Sørg for at møblene står tørt. Dette gjelder også for plastmøbler, selv om sopp og alger gjør mindre skade, og er lettere å fjerne fra disse.

Enten du velger kjeller, bod, garasje eller loft - sørg for at det er tørt! Har du ikke egnet oppbevaringssted, invester i en presenning du kan dekke møblene med.

Les mer om hvordan du behandler:

Lei før du har begynt? Her er hagemøblene som tåler alt!

Med et strøk maling i samme farge blir gamle hagemøbler som nye. (Disse er for øvrig splitter nye, fra IKEA) Foto: IKEAMed et strøk maling i samme farge blir gamle hagemøbler som nye. (Disse er for øvrig splitter nye, fra IKEA) Foto: IKEA