Her vil vi ha silikon

Silikon i alle former, farger og fasonger kan gjøre nytte for seg på kjøkkenet. Foto: Per Ervland/Kristin Sørdal/Produsentene
Silikon i alle former, farger og fasonger kan gjøre nytte for seg på kjøkkenet. Foto: Per Ervland/Kristin Sørdal/Produsentene

Kjøkkenets bestevenner?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om silikon:
  • Silikon er en fellesbetegnelse på en rekke temperaturtolerante og meget vannavstøtende syntetiske forbindelser (polymerer).
  • Silikongummi er én type. Produkter av dette materialet kan brukes i et temperaturintervall på −100 til 250 grader Celcius.
  • Silikongummi ersvært holdbart og kjemikaliebestandig, selv om det ikke er så sterkt. For å styrke det tilsettes gjerne fyllstoffer som silika og sot, men veldig sterkt blir det uansett ikke.
  • Silikon har blitt viktig produkt i kjøkkenutstyr. Det anvendes som materiale ikjøkkenredskap da det ikke riper opp belegg i gryter og kokekar.
  • Baker du i silikonformer kan du nærmest droppe smøring av formen. Materialet leder lite varme, noe som gjør atsilikonhansker og grytelapper er gode kjøkkenredskaper.

(Kilde: Store Norske leksikon og Wikipedia)

Silikon er et svært anvendelig stoff, og de siste årene er det på kjøkkenet materialet virkelig har gjort sitt inntog. Det er ikke rart, for snakk om bruksegenskaper!

Silikon er mykt, ekstemt varmebestandig, tåler kulde godt, og er dessuten regnet som ufarlig for helsa. Fint for de som leter etter varianter som kan erstatte eldre og muligens skadelige plastredskaper.

Produkter i silikon kan brukes til frysing, koking, steking og i mikrobølgeovnen. Silikonprodukter kan også brukes til å beskytte mot varme, som for eksempel i grytevotter eller bordskånere, siden materialet i liten grad leder varme.

Dette kan du også bruke mikrobølgeovnen til

Og produktene flommer over oss, i mange former, farger og varianter. Nå finnes silikonbaserte kjøkkenprodukter hos alt fra Ikea og Clas Ohlson til velassorterte kjøkkenbutikker og spesialforretninger. Her er noen vi har latt oss begeistre av i det siste:

Erstatter fryseposene, og litt til

Hos Solutions.com fant vi disse fine fryseposene, som bør være gode erstatninger for fryseposer til mange typer matvarer og matrester.

For ikke bare kan de fryses, de kan også puttes rett i mikroen eller gryta fra fryseren. Perfekt for supperester, barnemat, mos og sauser? Og de kan selvsagt vaskes og gjenbrukes. Eneste ulempe er kanskje prisen? 112 kroner (i den amerikanske nettbutikken) for en frysepose krever absolutt at den kan brukes flere ganger...

Også denne dampboksen i silikon byr på nye muligheter i matveien for deg som ikke vil investere i dampovn.

Test av dampovner versus billigere bordversjoner

Smarte lokk

Lokk i silikon kan også brukes til mye lurt. En fleksibel og formbar type vi har prøvd hjelper til med å holde matvarer friske og lukten borte fra kjøleskapet. Slike fleksible silikonlokk finnes i diverse størrelser og fra ulike produsenter. De kan brukes både over boller i kjøleskap eller fryser. Det finnes også varianter laget for å benyttes over gryter på komfyren - noen for å hindre overkoking, andre for å hindre fettsprut fra steking.

Vi har prøvd noen typer: Lokkene alle kunne trenge på kjøkkenet og lokkene som hindrer at maten koker over. Mer kjent for mange er silikonkorker som kan brukes for å tette halvtomme flasker med vin eller lignende.

Bakverk

Før jul testet vi Lekués nytenkende vaffelformer. Her kan man lage såkalte belgiske vafler i stekeovnen, i en silikon-form. Har du sansen for de tykke, firkantede vaflene, men vil helst ikke fylle skapet med nok en stor elektrisk maskin, kan dette være produktet for deg. Her er vår testkonklusjon:

«Dette er godt, og enkelt. Det er mer miljøvennlig og ikke minst plassbesparende å bruke silikonformer i forhold til å ha et eget elektrisk jern. Nå er ikke vi i markedet for et eget belgisk vaffeljern (eller et vaffeljern for den saks skyld), men hadde vi vært det, hadde vi nok gått for denne varianten i stedet for: Det tar mindre plass, det er rimeligere, og ikke minst: Vaflene ble kjempegode!».

Denne produsenten har flere nyttige bakeprodukter, vi har testet noen:

Har utstyrshysteriet på kjøkkenet gått for langt? – Du blir ikke en bedre kokk av å ha kjøkkenet fullt av dyrt utstyr, sier Helle Øder Valebrokk, Norges beste amatørkokk.

Personvernpolicy