Tannkrem rengjør mer enn tenner:

Du har vel hørt om tannkremtrikset?

TA FLEKKENE: Sliter du med sorte flekker på strykehjernet som setter flekker på klærne du stryker? Da kan det hjelpe med litt tannkrem. Foto: Trine Jensen
TA FLEKKENE: Sliter du med sorte flekker på strykehjernet som setter flekker på klærne du stryker? Da kan det hjelpe med litt tannkrem. Foto: Trine Jensen

Fargekritt på veggen, skitne sølvsmykker og sorte flekker på strykjernet: Det er ikke måte på hva du kan vaske med tannkrem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes mange eksempler på produkter som kan brukes til langt flere formål enn det de egentlig var designet for . Søker du litt rundt på nettet vil du garantert finne tips som kan fortelle deg både at babyolje sies å kunne få stål til å skinne og at Coca Cola kan fjerne striper i toalettskålen . Og det finnes mange andre tips å prøve seg på for en hel rekke hjemlige utfordringer og rengjøringsproblemer.

En av disse multikunstnerene, som det skrytes av på både blogger og nettsteder dedikert til hus, hjem og rengjøring, er god gammeldags tannpasta. Eller tannkrem om du vil. Denne tuben, som de aller fleste av oss har stående på badet, sies nemlig å skulle kunne gjøre rent langt mer enn tennene dine.

Her er noen av de mange kjerringrådene som involverer både kreative og utradisjonelle anvendelser av tannkrem.

Les også: Det blir ikke rent når du vasker gulvet

Dette kan du gjøre med tannkrem

1. Fjerne fargekrittmerker fra veggen

Om de små håpefulle har brukt den hvite veggen din som tegnetavle, trenger du ikke finne frem kost og maling umiddelbart. Prøv først å fjerne kunsten ved hjelp av tannkrem. Ta litt hvit tannkrem på en gammel tannbørste, eller myk svamp, og skrubb i vei. Dette trikset kan også prøves om noen har satt merker med subbende joggesko eller bager, kofferter eller møbler som har skrapt seg opp mot veggen.

Tannkrem inneholder som regel både såpe og skrubbemiddel, og vil derfor nok helt klare å fjerne de fleste av denne typen flekker. Men pass på: Styr unna tekstiltapeter og ubehandlet panel. Og prøv gjerne på et område som ikke synes så godt først.

Smart rengjøring.IKKE BARE TIL TANNPUSSEN: Denne kan nemlig rengjøre langt mer enn du tror. Foto: Trine Jensen

2. Fjern vond lukt på fingrene

Om du har laget middag og står igjen med lukten av hvitløk, fisk eller chili på hendene, kan det være at ikke engang vanlig såpe fungerer. Da burde du prøve å vaske hendene med en dråpe tannkrem, som jo er laget for å fjerne vond lukt fra munnhulen. De aller fleste tannkremer inneholder som nevnt såpe, og vil derfor kunne gjøre hendene både rene og velduftende igjen.

3. Gjør skitne smykker rene

Om sølvsmykkene dine har sett bedre dager, kan du også prøve å ty til tannkremtuben. Bruk en myk, gammel tannbørste, litt tannkrem og skrubb i vei. Vips; smykkene dine blir igjen blanke og skinnende. Men vær obs på gammelt arvesølv, som ikke bør få samme hardhendte behandling. Dette gjelder også annet sølv som skal være oksidert.

Les også: Slik rengjør du de skitneste stedene i huset

4. Fjerner flekker fra kraner i krom

Ifølge nettstedet Care2 er det nesten ironisk at denne fungerer, da det jo som oftest er nettopp spytt og tannkremrester som gjør at badevasken og kranen får de flekkene den ofte har. Men ifølge nettstedet fungerer det altså helt ypperlig å gjøre disse rene og skinnende igjen ved å bruke nettopp tannkrem.

Slik gjør du: Ha litt tannkrem på en tørr, ren vaskeklut og puss i vei. Vask over med en fuktig ren klut etterpå, og vips; rent og bed på badet.

5. Rengjør stekovnen

Til og med stekovnen, som er en av de tingene de aller fleste av oss gruer os mest til å gå løs på, lar seg fin-fint rengjøre ved hjelp av tannkrem.

Slik gjør du ifølge nettstedet: Ta litt tannkrem på en ren fuktig klut og litt mer direkte på de mest fastbrente flekkene inne i ovnen. Ha litt vann på flekkene slik at det danner seg en slags grøtaktig konsistens, og skrubb i vei. Når du har fått løs all fastbrent skitt, skraper du det forsiktig ut og kaster, og vasker over ovnen på innsiden med en ren klut.

Les også: De vanligste rengjøringstabbene

Kjapt, trygt og billig.FLEKKER PÅ TANNGLASSET: Glem oppvaskmaskinen. Vask tannkoppen med tannkrem. Foto: Trine Jensen

Tar flekker på både klær og gulvtepper

Australske Jody Allen, som skriver den populære mamma- og hjem-bloggen Stay At Home Mum, har også oppdaget og skrytt av de mange tingene man kan gjøre rent ved hjelp av tannkrem.

– Alle vet jo at tannkrem er ypperlig for å gjøre tennene dine både renere og hvitere, forklarer Allen i et innlegg på bloggen.

Les også: Dingsene som får deg til å digge rengjøring

Og faktisk kan tannkrem benyttes til langt mer enn bare å holde perleraden hvit og ren. Det finnes nemlig en hel rekke med ting du kan gjøre rent med nettopp tannkrem. Og ikke tenk på å kjøpe den dyreste varianten om du bare skal bruke den til å vaske med, da holder det lenge med den billigste, helt hvite varianten.

1. Flekker på klær

Ifølge den populære bloggen er tannkrem supert å bruke når du skal fjerne enkelte flekker på klær og tøy.

Slik gjør du: Smør litt tannkrem direkte på flekken og gni helt til flekken begynner å løse seg opp. Så vasker du plagget i vaskemaskinen - eller får hånd om du vil - som normalt. Men husk: Ikke bruk hvitgjørende tannkrem, da disse inneholder blekemidler som kan ta fargen på klærne i samme slengen.

2. Fjern dugg fra briller og speil

Tannkrem fungerer fint til å fjerne dugg på innsiden av både svømme- og dykkebriller. Bare gni en liten mengde tannkrem på innsiden av glasset og skyll så ut. Pass dog på å ikke benytte skurende tannkrem, da denne faktisk kan lage riper i glasset. Samme metode kan benyttes til å fjerne dugg fra speilet på badet.

Les også: Her er blandingen som fjerner fingermerker og andre flekker

Slik gjør du rent med tannkrem.PUSS PUSS: Gni inn tannkoppen - eller andre småting i pleksiglass og akryl - med tannkrem. Se hva som skjer når du skyller av. Foto: Trine Jensen

Gode råd om rengjøring.HELT REN: Tannkremen tok vekk både fingermerker og flekker på denne koppen. Foto: Trine Jensen

3. Fjern vannmerker på bordet

Om du har fått stygge ringer og vannmerker på sofabordet ditt etter glass, kan du fjerne disee enkelt og greit ved hjelp av litt tannkrem. Ta litt tannkrem på en ren og fuktig klut, gni på flekken til alt er borte, og tørk så vekk om det skulle være igjen overflødig tannkrem på bordet.

Les også: Så ofte bør du vaske badet

4. Fjern flekker på gulvteppet

Ikke alle flekker, men ganske mange kan fjernes ved hjelp av tannkrem.

Slik gjør du: Ha litt tannkrem direkte på flekken, skrubb godt med en gammel tannbørste eller myk svamp, og ha deretter på rent vann og skrubb igjen. Dette trikset sies å skulle fungere på flekker fra leppestift, sminke, blekk, olje, kaffe og te.

5. Slett alle spor etter en hårfargeulykke

Om du har vært litt uheldig når du farget håret og fått fargepigmenter rett på huden, trenger du ikke fortvile. Bare ha litt tannkrem på fargeflekken og gni med en fuktig vaskeklut til all farge er borte fra huden din.

6. Fjern skrapemerker på linoleumsgulv

Alle som noensinne har hatt denne typen gulv, vet at det lett blir skrapemerker fra daglig bruk og ikke minst sko som sprakes av og slites på. Har du fått riper, er det bare å prøve følgende: Gni med en klut dyppet i litt tannkrem, og vips; flekken er vekk.

Les også: Jo, du kan vaske jerngryta med såpe

Tåteflasker og såpeskum

Ifølge nettstedet Gizmodo stopper ikke tannkremtriksene med gulvteppet heller. Man kan nemlig også - ved hjelp av bare en tube tannkrem - rengjøre følgende:

1. Tåteflaske

Alle som har hatt babyer som får tåteflaske vet at flaskene etter hvert, til tross for omhyggelig rengjøring og vask, ender opp med å lukte svakt av gammel surmelk. Da kan det være verdt å ta i bruk dette trikset:

– Vask babyens flaske med tannkrem og en flaskebørste som når ordentlig til inne i flasken og tuten på flasken, forklarer nettstedet.

Les også: – Dette er det eneste rommet du virkelig trenger å vaske

– Pass dog på å rense godt gjennom med rent vann når du er ferdig med å vaske. Denne behandlingen vil være med på å fjerne den kvalmende lukten av surmelk fra flasken.

2. Glassdører i dusjen

Flekker fra hardt vann og såpeskum er noe de fleste strever med når det kommer til å gjøre glassdører i dusjen rene og pene igjen. En kjapp måte å gjøre dette på, er å benytte seg av tannkremtrikset med å gni både inn- og utsiden av glassdørene med en fuktig svamp med tannkrem på. Om flekkene er vanskelige å få av, bør du la tannkremen sittte på noen minutter før du fjerner den og renser.

Grønn rengjøring som sparer både penger og miljø.SKITNE GLASSDØRER I DUSJEN: Har du prøvd å vaske disse med tannkrem? Foto: Trine Jensen

Kombinasjon av skuremiddel, såpe og antibakterielle egenskaper

Ifølge magasinet Real Simple er det kombinasjonen av hva tannkrem inneholder som gjør den så ypperlig til å takle ulike rengjøringsutfordringer i hjemmet.

– Kombinasjonen av mildt skuremiddel, såpe og en antibakteriell agent gjør tannkrem til en potensiell flekk-kjempe, forklarer magasinets nettside i en artikkel om naturlige rengjøringsmidle.

Les også: To runder måtte til for at Jifs ovnsrens skulle virke

– Men hold deg til standard-tannkrem, den hvite, billige som du får kjøpt overalt, og unngå tannkremer med gelé-konsistens, mange kjemikalier på ingredienslista og de som lover å gi deg hvitere tenner.

Dette kan du bruke tannkremtrikset på:

1. Beholdere og småinteriør i plaksiglass og akryl

Småbeholdere, tannkopper og skrivebordsutstyr i akryl - eller pleksiglass - blir ofte flekkete når de blir tatt i. Småriper får de også lett. Men litt tannkrem på en tannbørste fikser både flekker og riper i en fei. Gni tannkremen inn i ripene til de forsvinner, og tørk av overskuddstannkremen med en klut.

2. Pianotangenter

Tørk av tangentene på pianoet ditt med en fuktig bomullspinne dyppet i litt tannkrem. Tørk av og puss over med en tørr klut.

Les også: Vask huset med eddik

3. Strykjern

De fleste som eier et dampstrykjern vet at strykeflaten kan få sorte flekker enten av mineraler i vannet i jernet eller om man stryker klær med merker eller farger som smitter av. Dette fikser du raskt med litt tannkrem. Gni inn strykeflaten med tannkrem - når strykjernet er kaldt og avslått - og avslutt med å gni en tørr ren klut over. God som ny.

Tannkrem kan brukes til mangt og meget når du skal gjøre rent.MULTIKUNSTNER: Denne tar ikke bare knekken på Karius og Baktus. Foto: Trine Jensen

Les også:

Slik rengjør du ovnsristen mens du sover

Så ofte bør du vaske dynen og puten

Slik fjerner du striper i doskåla

Her finner du de lekreste interiørbildene

Personvernpolicy