Fedre som tilbringer tid med barna blir lykkeligere

En ny studie konkluderer med at menn som tilbringer mer tid sammen med sine barn har et lykkeligere ekteskap enn dem som ikke gjør det. Foto: Kzenon (Shutterstock.com)
En ny studie konkluderer med at menn som tilbringer mer tid sammen med sine barn har et lykkeligere ekteskap enn dem som ikke gjør det. Foto: Kzenon (Shutterstock.com)

Fedre som tar oppvasken og tilbringer tid sammen med barna sine blir lykkeligere i ekteskapet enn de som ikke gjør det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fersk amerikansk studie konkluderer med at den beste måten for foreldre å takle de daglige gjøremålene er enkel: Gjør ting sammen, og tilbring så mye tid som mulig sammen med barna.

– Vi kom frem til at det ikke spiller så stor rolle hvem som gjør hva, men hvor fornøyde hver enkelt er med arbeidsdelingen, sier professor Erin Holmes til nyhetsbyrået AFP relaxnews.

Hun har vært forskningsleder ved Brigham Young University, der studien har blitt gjennomført.

Les også: Fedre viser mer kjærlighet

– Vi fant også ut at ektefeller som gjør arbeidet sammen med sine ektemenn også er svært fornøyde med arbeidsfordelingen.

Papparollen påvirker alle i familien

Et forskerteam fra universitetene i Missouri og i Utah har studert hvordan 160 par har håndtert husarbeid og plikter knyttet til barneoppdragelse for å se hvordan dette har påvirket kvaliteten på ekteskapet. Interessant nok var den viktigste faktoren hvorvidt pappaer tilbrakte tid med sine barn.

– For kvinner betyr det at far har et godt forhold til barna at pappa og mamma sannsynligvis kommer til å ha et bedre forhold, sier Holmes.

Les også: Snakk med babyen din ved hjelp av tegn

– Noe så enkelt som å lese en bok med barna hver kveld og snakke med dem på dagtid, kan ha en stor påvirkning, legger medforfatter av studien, Adam Galovan, til.

Mer husarbeid etter fødsel

Tidligere forskningsarbeid som Holmes har deltatt i, viser at både menn og kvinner øker sine husarbeidsoppgaver betraktelig når de blir foreldre.

Vanligvis gjør fedre dobbelt så mye husarbeid som før etter første barnefødsel, mens mødre gjør omtrent fem ganger mer husarbeid som før hun fikk barn.

Skjev arbeidsfordeling kan gi noe friksjon i forholdet, ifølge Holmes, som understreker at par bør samkjøre sine arbeidslister, enten det gjelder oppvask, klesvask eller det å lese på sengen for de små.

Les også: Dette lyver foreldre om

– En vinn-vinn situasjon for alle

– Fedre bør være klar over at når de styrker båndene til barna sine, blir alle i familien vinnere, legger han til. I en separat studie fant forskere fra Universitetet i British Columbia ut at fedre som utfører husarbeid og har et likeverdig syn på kjønnene får døtre med høyere karrierejag enn mindre egalitære fedre. Den nye studien, som ble kunngjort torsdag, er publisert i Journal of Family Issues.

Les også:

Ti tips til god oppdragelse

- Bedre TV gir snillere barn

Tegnene på at du er en god mamma

Personvernpolicy