Enebolig midt i ørken

MEKTIG LANDSKAP: Denne imponerende eneboligen har fått navnet «Desert Wing», og det er først og fremst på grunn av den utrolige plasseringen. Foto: Kendle Design Collaborative
MEKTIG LANDSKAP: Denne imponerende eneboligen har fått navnet «Desert Wing», og det er først og fremst på grunn av den utrolige plasseringen. Foto: Kendle Design Collaborative

Greit, vi snakker ikke Sahara, men dette er like fullt en av de flotteste husene vi har sett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Misunnelse er ikke en følelse å være stolt av, men noen ganger kan en rett og slett la fornuften fare, og la misunnelsen flyte fritt i rommet.

I møtet med denne utrolige eneboligen er det uansett vanskelig å la være.

Les også: Disse symbolene forstår vi ikke

Ørkenhus

Det finnes gode grunner til at den har fått navnet «Desert Wing» («ørkenvinge» eller «ørkenfløy»), men hovedårsaken er plasseringen i utkanten av ørkenen i den amerikanske delstaten Arizona. Der er den blant annet så god nabo med den lokale golfbanen at det ut fra bildene kan se ut som en elendig golfer som plutselig får knalltreff kan sende ballen rett i badebassenget, men det er kanskje en risiko arkitektene hos Kendle Design Collaborative har tatt høyde for.

Tomten måler rundt 770 kvadratmeter, og det arealet er utnyttet til fulle. Eiendommen er ifølge sjefarkitekt Brent Kendle delt i to soner, der den ene inneholder hovedbygget på rundt 400 kvadratmeter. Det er her de to eierne holder til, et par som ifølge Kendle lever et ganske enkelt liv. Bildene av «Desert Wing» tyder på at vi kan legge til «enkelt, men materielt sett ganske rikt» liv, for det er ikke akkurat noen nedtonet stil det legges opp til, verken på utsiden eller innsiden, men det skal sies at huset er rimelig rot- og nipsfritt.

Den andre sonen er reservert midlertidig bosted for slekt og andre besøkende, som liker å ta turen til solfylte Arizona med jevne mellomrom.

Betong og glass - og mer glass

Boligen ligger forøvrig vendt mot en lokal elv som er lett synlig fra blant annet stua, men arkitektene skal ha vært nøye med å skjule for innsyn fra de andre husene i nærheten. Som med de fleste bygg av dette kaliberet er det mye betong og mye glass som er tatt i bruk, og det betyr enorme vindusflater hvor det ikke er spesielt praktisk med hverken gardiner eller persienner. Mye av poenget med denne typen arkitektur er naturligvis at utsikten er viktig, og da er det om å gjøre å tillate så mye utsyn som mulig.

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Klikk for å se stort bilde

KLIKK HER FOR Å SE ALLE 24 BILDENE

Det er dessuten laget jordvegger med jord fra byggeplassen flere steder i huset, noe som skal bidra til å gi huset en slags organisk profil midt i det tørre landskapet, mens det spisse og tilsynelatende svevende taket er overtrukket med kobber utvunnet fra Arizona-ørkenen. Taket fungerer også som en slags forvokst vannspreder, som først samler vannet de få gangene det regner, og deretter sprer det videre til den omkringliggende vegetasjonen.

Utendørs finnes det flere oppholdsplasser som gjerne er like store som en vanlig norsk enebolig, i tillegg til et imponerende svømmebasseng som strekker seg rundt store deler av huset.

Interiøret vil for mange nordmenn nesten kunne karakteriseres som ukoselig, med fokus på betong, rette linjer og minimalt med møbler, selv om de mange peisene (inkludert en på hovedsoverommet) og det store kjøkkenet sannsynligvis vil falle i god jord her hjemme.

Les også: Først ser sofaen helt vanlig ut...

Personvernpolicy