Åpen for alle - alltid

Slik handler du på Ebay

ENKELT OG RIMELIG: På Ebay kan du kjøpe nesten hva som helst, og til en billig penge. Slik gjør du det. © SKJERMDUMP: Ebay.com
ENKELT OG RIMELIG: På Ebay kan du kjøpe nesten hva som helst, og til en billig penge. Slik gjør du det. © SKJERMDUMP: Ebay.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så å si alt er billigere på nettet. Med vår Ebayguide blir det også enkelt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Toll og moms
  • Handler du fra utenlandske nettbutikker, vær klar over følgende:
  • Sendinger fra utlandet med vareverdi under 200 kroner er toll- og avgiftsfrie.
  • Det er i enkelte tilfeller toll på tekstiler med opprinnelse utenfor Europa. Tollsatsene ligger fra ca. fem til 15 prosent. Interiørartikler som ikke er tekstiler er uansett tollfrie.
  • Du må betale merverdiavgift (moms) på alle sendinger med verdi over 200 kr. Kjøper du en vare i utlandet pålegger staten deg denne avgiften (25 prosent) i det varen ankommer landet.
  • Det er firmaet som sender deg varen som tar betalt for frakt. Noen firmaer inkluderer fortollingsgebyr i fraktprisen. Sjekk fraktkostnadene når du sjekker priser, og finn ut om de inkluderer fortollingsgebyr.
  • Fraktfirmaet tar gjerne et gebyr for å fortolle varen og for å legge på momsen. Postens fortollingspris er 93 kr for varer med verdi inntil 1000 kr, og 188 kr for varer med høyere verdi.
  • Handler du over internett har du rett til å gå fra avtalen (angrerettloven) innen 14 dager, uten å oppgi noen grunn.

(Kilde: Tollvesenet og Posten)

Å handle på Ebay er enklere enn du kanskje tror. Slik gjør du det.

1. Det første du bør gjøre er å skaffe deg paypal. Paypal er trygt når du skal handle online, og du er godt sikret mot eventuelle svindelforsøk. Det er også derfor dette er den eneste betalingsmetoden Ebay tillater.

Les mer om Paypal her.

2. Få deg Ebay konto. Det lager du lett ved og registere deg her.

Slik søker du

Start med å søke etter produktet du leter etter, for eksempel "Eames chair". Vet du nøyaktig hva du er ute etter, er det lurt å skrive dette så detaljert som mulig, slik at du begrenser søketreffene.

Til venstre ser du kategoriene du kan velge mellom.

Du har også mulighet til å sortere søketreffene dine. Her kan du for eksempel velge «shipping and handeling, lowest first».

Finn en selger du kan stole på

Det tryggeste er å kjøpe av en selger som har mange salg og god feedback (helst 99% eller mer).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her ser du hvordan det ser ut når du har trykket deg inn på en selger. Du får opp informasjonen hvor mye frakten koster og produktet koster. Du vil også få opp antall salg og feedback.

Frakt og fraktkostnader

Står fraktkostnadene innstilt på USA trykker du "See All Details" under shipping/frakt og du vil få opp valg av land. Velg Norge og trykk "Get Rates", da vil prisen på frakt til Norge komme opp. Står ikke Norge oppført som et av alternativene sender nok selger mest sannsynlig ikke her heller.

Det skader selvsagt ikke å spørre selger om å gjøre et unntak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

ebay

SMART KJØP: På Ebay kan du enkelt finne designmøbler til en relativt rimelig penge. Det selges også en del kopier, men det opplyser selger som regel om. ©SKJERMDUMP:Ebay.com


ebay

PENGER SPART: På Ebay slipper du unna med å betale mindre for det meste. © SKJERMDUMP: Ebay.com

Artikkelen fortsetter under annonsen
ebay

INGEN RISIKO: Med 3243 salg og en feedback-score på 100% kan du trygt kjøpe varer fra denne selgeren. © SKJERMDUMP: Ebay.com

"Bid" og "Buy it now"

Det finnes to kjøpsmuligheter; "buy it now", hvor du kjøper produktet til den prisen som er oppgitt og produktet er ditt. Og "bid", som er en auksjon hvor du gir bud.

Auksjon

Da gir du bud og venter til tiden går ut. Dette kan du høyne helt til auksjonen slutter.

Du kan også legge inn et maksbud, på denne måten vil budet ditt automatisk høyne seg, og stopper selvsagt om det skulle nå maksgrensen din.

Når du så har kjøpt produktet går du gjennom disse stegene:

Steg 1 - Oversikten (se hvor mye det blir totalt med frakt eventuelt forsikring og lignende

Steg 2 - Betaling (Sjekk at adresse og slikt stemmer. Om du kjøper flere gjenstander fra samme selger, er det smart å vente litt, så selgeren får slått sammen fraktkostnaden.)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Steg 3 - Bekrefte og fullføre kjøpet

Feedback

Ebay er bygd opp på et system av tilbakemeldinger. Tilbakemeldingene fungerer som en rating, slik at du enkelt kan skille mellom seriøse og useriøse aktører. Husk å alltid gi feedback, det er med på å opprettholde systemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selgere har ikke mulighet til å legge igjen negativ eller nøytral feedback til kjøpere.

Frakt, moms og toll

Som regel kan du finne varer på eBay med gratis frakt, spesielt på små produkter, som for eksempel Iphone-deksler, smykker og lignende.

Det er moms og toll på importerte varer som har en verdi over 200 kroner. Imidlertid er det flere selgere som skriver en lavere verdi på pakken, slik at du slipper dette.

Husk å legge frakt, gebyrer og avgifter på prisen for å vite hva varen vil koste deg totalt. Skal du importere noe, kan du sjekke importkalkulatoren til Tollvesenet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anbefaler Paypal

Kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Martin Skaug Halsos, påpeker at når du handler på nettet så vet du heller ikke hvem du betaler til.

- Du må ikke sende penger i posten, eller å betale rett inn på selger konto, uten at du har fått varen.

- Vi anbefaler betalingsløsninger som paypal siden den har klageadgang hvis du ikke får det du er lovet. Det beste er å bruke kredittkort. Da kan du gå på banken om selger ikke ordner opp, forklarer Halsos til Klikk.no.

Les også:

Her finner du deilig dansk design

Dette er skandinavisk stil

Her er verdens kuleste interiørbutikker

Få inspirasjon med tusenvis av flotte interiørbilder


AdTech Ad