Her er sikkerhets-verstingene

Det oppdages flere sårbarheter i enkelte programmer enn andre. Heldigvis fikses de fleste raskt, og utgjør sjelden noen stor trussel hvis du er flink til å holde programmene oppdatert.
Det oppdages flere sårbarheter i enkelte programmer enn andre. Heldigvis fikses de fleste raskt, og utgjør sjelden noen stor trussel hvis du er flink til å holde programmene oppdatert.

Men Windows ser ut til å ha blitt mye tryggere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sikkerhetsselskapet Secunia la nylig fram en rapport om trusler og sårbarheter i Windows og programvare knyttet til verdens mest utbredte operativsystem. Rapporten levner liten tvil om at Microsoft har blitt mye bedre på sikkerhet de siste årene.

I 2007 stod Microsoft og Windows selv for rundt 57 prosent av sikkerhetshullene og andre sårbarheter som ble oppdaget. I 2012 var tallet redusert til 14 prosent. Det betyr altså at 86 prosent av alle svakhetene som oppdages skyldes programvare fra tredjepart.

Totalt har imidlertid antall oppdagede sårbarheter økt med 15 prosent siden 2007, men har hatt en nedgang på fem prosent siste året, ifølge Secunia.

Enklere veier til målet

Det betyr imidlertid ikke at Windows og Microsoft-programmene er blitt potte tett, men at hackere ser ut til å velge enklere veier til målet. Noen løsninger er dessuten tydeligvis er enklere å utnytte for hackerne enn andre: Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple iTunes, Adobe Flash og Sun Java topper listen, ifølge sikkerhetsselskapet.

Om disse programmene utgjør noen stor risiko å bruke kommer imidlertid an på om du er flink til å oppdatere til nyeste versjon når disse foreligger. De fleste utviklerne er nemlig kjapt ute med oppdateringer, med unntak av Adobe. Selskapet er hele 80 prosent tregere med å komme med fikser i 2012 enn i 2011, hevder Secunia.

Nettangrep dominerer

Ikke uventet kommer 91 prosent av angrepene via Internett. Resten kommer fra lokalnettet eller via fysisk kontakt med PC-en.

Moralen blir uansett å alltid sørge for å ha siste versjon av Java og Adobe-programvare, samt et godt sikkerhetsprogram i bunn. Windows 8 har slik sikkerhet innebygd, for eldre Windows-versjoner finnes mange gode gratisløsninger.

Personvernpolicy