Nytt bad med enkle midler

ENKEL FORNYELSE: Maling av fugen er en enkel, billig og effektfull måte å fornye badet. (Foto: Ifi)
ENKEL FORNYELSE: Maling av fugen er en enkel, billig og effektfull måte å fornye badet. (Foto: Ifi)

En enkel fornyelse av badet trenger ikke å koste skjorta. Se ekspertenes tips her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjøkken og bad er to av de mest populære rommene å pusse opp. Men oppussing av baderommet kan fort bli en kostbar affære. Og skal du gjøre en total oppussing av bad må du uansett belage deg på at det kan bli kostbart. Ønsker du derimot en enkel fornyelse av badet, på billigst mulig måte, finnes det noen enkle grep som ikke koster all verden.

Det er ikke alle bad som behøver en totalrenovering for å få et sprekere uttrykk. Er badet forholdsvis nytt, kan nye møbler og fliser være nok.

Tips fra stylisten

- Se på det utgangspunktet du har og legg en plan over det du ønsker å gjøre, råder Signe Schineller. Hun er interiørstylist, blogger og en mester i å redesigne gamle skatter.

Et av hennes tips er å male de gamle flisene.

- Skal du male de gamle flisene er det veldig viktig å gjøre et godt grunnarbeid først. De gamle flisene renses og pusses ned slik at alt av fett og såperester blir borte. et godt grunnarbeid lønner seg i det lange løp.

Videre sier bloggeren at man kan gjøre mye med den gamle baderomsinnredningen.

- Gamle møbler kan males, friskes opp med sjablonger eller nye knotter. Du kan også bytte fronter eller skuffer, så slipper du å bytte ut hele skapet. Er det vannskader på møbler av heltre kan dette pusses ned. Det er mye som kan gjøres med det eksisterende møblementet ditt, råder Schineller. Invester i noen nye, kule lamper og et tøft speil.

bad

MALE FLISER: Flisene kan fornyes med maling om du er lei av fargen. Husk å rengjøre flisene godt på forhånd. FOTO: Ifi

Velg varige løsninger

Designer Josefin Johansson, leder og innehaver av Josefin Johansson Studio driver til daglig et design og styling firma innen mote og interiør. Hun jobber også med boligstyling og har et fast samarbeid med Boa Eiendomsmegling. Johansson er opptatt av å fremhever hjemmets karakter, potensial og særpreg på en ærlig måte. Feil og mangler skal ikke skjules, men heller forbedres med varige og langsiktige løsninger. Hun har flere gode tips til enkle grep som kan fornye badet, og som samtidig er

- Male fugen: Fugen blir ofte skitten og flekkete, mens flisene gjerne holder seg bedre. Med en egen fugemaling kan du friske opp fugen din på både gulv og vegger med maling i ulike farger.

- Foliere fliser: Folie er en enkel, rimelig og holdbar måte å fornye flisene på. Folie kan kjøpes hos forhandlere av skilt og reklame. Det er viktig å rengjøre flisene grundig før man legger på folien. Dette er ment på veggfliser og holder godt selv i de fuktige sprutsonene på badet.

- Bytte gjenstander: Mange tror at speil og skap er integrert og fastsatt i baderomsinnredningen, og kvier seg dermed for å bytte ut enkelte deler. Men i mange tilfeller er det bare å hekte av speilet og henge opp et nytt. Det er ikke alltid nødvendig å bytte ut alt.

- Sparkle hull: Selv om det henger gjenstander på de flislagte veggene, betyr ikke det at det må bli hengende i all tid. Mange er redd for å lage hull i veggen, og tenker at da må hele badet flislegges på nytt. Det er faktisk bare å sparkle igjen hullet, eller bruke folie over.

- Plate på vaskemaskinen: Plassen over vaskemaskinen kan ofte bli stående ubrukt. Legger du en plate over får du en benkeplass som kan benyttes til oppbevaring. Med plastknotter under platen unngår du at den sklir.

Sist men ikke minst mener Johansson at folk bør ha så få ting på badet som mulig.

- Mye fukt og støv gjør det vanskeligere å rengjøre, og det kan fort bli et rotete inntrykk. Hold det rent og enkelt, råder stylisten.

bad

FARGE FUGEN: Fugen på badet har lett for å bli misfarget. Med fugemaling kan den bli god som ny. FOTO: Ifi

Legg flis på flis

Er du lei av de gamle flisene på badet trenger det ikke å koste en formue å endre på uttrykket. Mange velger å legge flis på flis, noe som er langt rimeligere enn om man skal rive opp alt det gamle. Men er det alltid en mulighet å legge flis på flis?

- Er badet mer enn 30 år gammelt vil jeg ikke anbefale å legge flis på flis, ettersom det kan mangle membran, forklarer Jan Eddie Kragtorp, murmester og faglig leder i Flisekompaniet. Men er det et bad som er 10-15 år gammelt vil membran og vannsikring være i orden, og da vil det ikke være noe problem å legge flis på flis. Det vil heller ikke påvirke varmekablene i noe særlig grad, og flere tynne fliser som produseres i dag er beregnet på nettopp dette. Det vil muligens ta litt lengre tid å varme opp gulvet, men det har jo ikke så mye å si ettersom man sjelden slår av og på varmekablene ofte.

Videre forteller Kragtorp at varmekabler har en levetid på ca. 20 år, så om badet er 15-16 år gammelt kan man vurdere å legge nye varmekabler. De kan legges rett på de gamle flisene med nye fliser over.

- Det er svært viktig å avfette og rengjøre de gamle flisene grundig før man legger på nye.

bad=

FLIS PÅ FLIS: I dag produseres det mange fliser som er beregnet på å legges oppå andre fliser. FOTO: Ifi

Tjene på det ved salg?

Noen kan ha andre motiver for å friske opp badet sitt, nemlig et håp om å tjene på det ved salg. Men vil det lønne seg å fornye badet før salg?

- Jeg tenker at det å gi boligen en facelift er bra, sier Tormod Boldvik Styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund til bonytt.no.

- Når det gjelder badet er jeg opptatt av at ting gjøres forskriftsmessig, og det er i mange tilfeller grenser for hvor enkelt det kan gjøres. Jeg tror helt klart at førsteinntrykket kan forbedres, men samtidig må det gis konkret og korrekt informasjon om hva som er gjort. Et bad med dårlig membraner blir ikke bra av å pakke inn problemene i et nytt lag med fliser. Det vil jo også være slik at en takstmann gjerne går inn og gjør tekniske vurderinger av badet. Det har lite for seg å pynte på inntrykket hvis konklusjonen er at badet er utdatert og må fornyes.

Skal du først pusse opp eller fornye badet for salg bør du unngå sære og spesielle løsninger.

- Klassiske løsninger og farger er fornuftig når noe gjøres for å optimalisere for salg. Egne preferanser er ikke nødvendigvis sammenfallende med hva andre vil like. Jeg vil anbefale at man tar kontakt med en fargehandel eller flisbutikk og forhøre seg om hva som anbefales. Vi har spurt våre medlemmer om hva de anbefaler, dersom man skal bruke kr. 200.000,- på klargjøring. Konkret går det i retning av generell oppussing av rommene, ferdigstille gjenstående arbeider. Det er ikke badet de ville prioritere.

Les også:

Her ligger de kuleste interiørbildene

Så ofte bør du vaske badet

Slik innreder du på et lite bad

Bør barnet fjerne mandlene?

Personvernpolicy