Fra ett møbel til et annet

FLERBRUK: Kan stoler legge grunnlaget for et bord? Selvfølgelig! IKEA-hackerne har fantasien i orden. (FOTO: Jessica Dimmock / The New York Times / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du trenger ikke være dataekspert for å «hacke» møbler, men det hjelper å være praktisk anlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Ekstra inspirasjon:

Ikeahackers.net

* En blogg som samler ideer fra dem som bygger om IKEA-produkter

* Grunnlagt i 2006 av Mei Mei Yap (Malaysia)

* Mange bidragsyterne er såkalte DIY-bloggere

* Bloggen har samlet over 3.000 «hacks»

* På Facebook har IKEA Hackers nærmere 67.000 følgere

Det finnes flere butikker som selger ekstrautstyr IKEA-møblene. Blant disse er:

* partsofsweden.se

* thisismykea.com

* bemz.com

* prettypegs.se

– Jeg blir konstant overrasket over hva folk klarer å få ut av noen sponplater. Fantasien har tydeligvis ingen grenser, sier den malaysiske bloggeren Mei Mei Yap (43).

Under pseudonymet Jules Yap, inspirert av kontorstolen «Jules», driver hun bloggen IKEA Hackers. Dette er et nettsted for dem som liker å bygge litt om på, eller hacke om du vil, IKEA-produkter. Over 3000 bidrag har strømmet inn til bloggen siden oppstarten i 2006.

Samleside

– Siden er et samlingspunkt for «hacks» fra hele verden. Her kan man utveksle ideer og hente inspirasjon for å få det beste ut av IKEA-tingene sine, forteller bloggeren.

Yap slår fast at folk er flinke til å tenke utenfor den flate boksen. På ikeahackers.net kan se stoler bli til hyller, så vel som plastboller bli til høyttalere. Små og store prosjekter beskrives med tekst og bilder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av dem som gjerne deler sine ideer, er den ungarske bloggeren og interiørstylisten Judit Varga (33). Blant hennes bidrag på ikeahackers.net er en dekorativ oppbevaringskasse laget av en fotskammel og, kanskje mer overraskende, lysestaker. Verket har Varga, som i tillegg leder et ungarsk oppussingsprogram på TV, også dokumentert på sin egen interiørblogg, blog.juditu.hu.

– Jeg får inspirasjon fra internett og mitt eget hode, men først og fremst fra kjæresten min. Han har utrolig god fantasi, og vi lager gjerne ting sammen når vi har tid, forteller Varga.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Godt kjent

Da ideen om et nettsted for ombygde IKEA-varer først var sådd, rullet resten like lett som svenske kjøttboller, forklarer Yap. Hun forsikrer oss om at hun verken får betalt av eller samarbeider med den svenske interiørgiganten.

Men IKEA er godt kjent med bloggen, og kommunikasjonsrådgiver Siv Egger synes møbelombyggingen er et morsomt fenomen. Så lenge sikkerheten ivaretas, ser kjeden på det som en positivt ting.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror folk ser at det er mulig å leke seg med interiøret og gjøre det mer personlig. Det er heller ikke alltid man har råd til å kjøpe nye ting. Ved å male, «tekstilisere» eller bygge om kan man få noe helt nytt av noe gammelt, sier Egger.

Det er imidlertid viktig at produktet ikke endres slik at det blir brannfarlig eller kollapser fordi det ikke takler sine nye oppgaver. Ombygginger kan også påvirke garantien.

– Det skjer hvis man for eksempel endrer produktet til noe helt annet enn det opprinnelig var tenkt som. Men å male en stol vil ikke ha noen effekt på garantien, forteller Egger.

Forretninger

Tallrike interiørblogger viser at det er stor interesse for å «gjøre det selv». På engelsk får disse bloggerne gjerne betegnelsen DIY, som står for Do It Yourself. Og med tanke på hvor mange hjem som inneholder et IKEA-produkt, er det ikke så rart at det syder av ideer om hvordan de kan redesignes. Kjeden har selv ideer til dette på firmabloggen livethjemme.ikea.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Muligheten for ombygging har også resultert i forretningsideer som Bemz, Prettypegs og Mykea. Hos disse selskapene får du kjøpt henholdsvis trekk, møbelbein og dekor som er tilpasset de ulike produktene.

Men det er altså fullt mulig å gjøre det helt selv også. Og det er ikke sikkert du trenger sag og drill. Kanskje er litt maling eller tapet og lim alt du trenger for å skape forandringen du ønsker deg.

Mei Mei Yap har uansett en klar oppfordring til oss nordmenn:

– Jeg har ikke mottatt særlig mange bidrag fra Norge. Hvor er dere, folkens? Vær så snill og send hacks, jeg ville elsket å se dem!