Meny

Denne brusen vasker både kaffetrakter og rustflekker

MULTIKUNSTNER: Ikke drikk denne boksen med Cola. Bruk den heller til å vaske huset med. © (Foto: Trine Jensen)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du cola i kjøleskapet kan du både slukke tørsten og vaske huset.

Det finnes mange eksempler på alternative rengjøringsmidler når det skal gjøre rent hjemme. For hvor mange enda sverger til en spray for det ene og en spray for det andre, så har andre dropper kjemiske rengjøringsmidler til fordel for både bakepulver og sitron.

Og før du drikker opp colaen sammen med fredagstacoen; visste du at mange hevder at den populære tørstedrikken også fint kan brukes til diverse rengjøringsjobber rundt om i huset?

Rengjør med brus og bobler

Ifølge Bright Nest gjør du deg selv en bjørnetjeneste om du bare bruker cola som tørsteslukker. Denne drikken kan nemlig ifølge nettstedet brukes til alt fra å gjøre sjokoladekaken mer myk og saftig, marinere skinke og ikke minst som et smart og effektiv rengjøringsmiddel.

Dette kan du fjerne med cola:

1. Rust på sykkelen

Om sykkelen din har fått rustflekker du gjerne vil bli kvitt, trenger du ikke gjøre annet enn å ta deg en tur i kjøleskapet. Syren i cola kutter nemlig gjennom rust som om det skulle være smør, ifølge rengjøringsnettstedet Bright Nest. Det eneste du trenger å gjøre, er å helle litt cola på en grov klut, gni i sirkel over rustflekken og vips; flekken forsvinner.

Du kan vaske huset med brus.

FJERNER FASTBRENT MAT: Kok opp litt Cola i en kasserolle med svartbrent bunn. Det får fart på sakene. © FOTO: Trine Jensen

2. Fastbrent mat i kasseroller og panner

Hvem har vel ikke glemt av lørdagsgrøten som stod på kok, og endt opp med en kasserolle full av svartbrent gørr? Frykt ikke, har du litt cola i kjøleskapet, er jobben så og si gjort. Dette foreslår ekspertene hos Bright Nest:

- Tøm en hel flaske cola i kasserollen og sett den på koketoppen på lav varme i opp til en time. Syren i colaen vil hjelpe til med å løse opp det fastbrente bunnslammet i kasserollen din, noe som vil gjøre det til en lek å gjøre den ren på vanlig måte etterpå.

3. Fettflekker på klærne

Det kan være et mareritt å fjerne fettflekker fra klær, det vet de fleste av oss som har prøvd. Har ulykken først skjedd; prøv dette:

- Tøm en boks med cola i vaskemaskinen sammen med det maskinvaskemiddelet du normalt bruker, og kjør klærne på en normal vask. Vips; flekkene forsvinner.

PS: Dette tipset skal visstnok fungere helt strålende på blodflekker på klærne også.

Ifølge nettstedet ehow.com er det innholdet av fosforsyre i cola som gjør at brusen kan fjerne fettflekker på klærne. Fosforsyre er et godkjent tilsetningsstoff i matvarer med E-nummer E338.

Effektiv rengjøring med fosforsyre

En av de aktive ingrediensene i den hemmelige blandingen Coca Cola består av , er fosforsyre. Denne syren har en pH verdi på 2,8. På en skala fra 1-14, hvor 1 er surest og 14 er svært basisk. Ren fosforsyre er ifølge nettstedet How to clean everything sterk nok til å spise seg gjennom metall og få betong til å gå i oppløsning.

Og den lille delen av fosforsyre som befinner seg i colaflasken din, gjør at drikken egner seg perfekt til å takle disse utfordringene:

1. Fjerne striper i do

Er du plaget med gule striper i toalettskålen, kan det hjelpe å tømme en flaske cola ned i toalettet. La blandingen sitte i doen en times tid før du skyller ned. Syren i den populære brusen bleker striper og flekker på innsiden av toaletter ditt.

2. Fjerne rust på støtfangeren

Gni støtfangeren med en bit krøllet aluminiumsfolie dypper i cola, og se rustflekkene forsvinne.

3. Få løs en rusten bolt

Hold en fuktig klut dyppet i cola rundt den fastrustede bolten i noen minutter. Nå burde du være i stand til å skru den løs.

4. Rengjør kaffetrakteren

Cola fjerner kalk som gjerne legger seg på innsiden av glasset til kolben i kaffetrakteren din. Trikset er å fylle kolben med cola, og la det stå noen timer før du vasker og skyller den godt.

5. Rengjør fuger mellom fliser

Det kan være en utfordring å få fugene rene. Også her skal cola kunne gjøre susen. Ved å helle brus på den skitne fugemassen og la det trekke noen minutter før du vasker, skal det være enklere å få bort skitten.

6. Fjern lukt fra klær

For å fjerner flekker eller lukt med cola skal trikset være å tømme en boks inni trommelen før du skrur på vaskemaskinen og lar den gå en runde.

Slik blir det rent med Cola.

RENGJØR FUGER: Litt Cola på en klut er det perfekte redskapet når du skal skubbe fugene rene og flekkfrie. © FOTO: Trine Jensen

En multikunstner

Som en av verdens mest gjenkjennbare merkevarer og mest sannsynlig den brusen det drikkes mest av på verdensbasis, kommer du nok til å bli overrasket når du ser hvor godt cola egner seg til rengjøringsmiddel også.

Her er en liste over bruksområder nettstedene Wisebread og Care2 har samlet sammen om tørsteslukkeren:

1. Fjerner rust.

2. Fjerner blodflekker fra klær og stoff.

3. Fjerner oljeflekker fra garasjegulvet. La cola trekke på flekken før du spyler alt av gulvet.

4. Ta drepen på snegler i hagen. En liten skål med cola vil trekke til seg sneglene, mens syren vi ta knekken på dem.

5. Gjøre plenen mer grønn og frodig.

6. Fryse av an overfrosset frontrute.

7. Vaske vannkoker.

8. Rengjør bilbatteriet.

9. Fjern døde insekter og smådyr fra frontrute på bilen.

10. Gjør myntene rene igjen.

11. Bruk på komposthaugen. Sukkeret i cola gir nøring til mikroorganismene.

12. Fjerner rust i vannet i et skittent svømmebasseng.

13. Fjern tusjmerker fra gulvteppet.

14. Puss rustfritt stål til det skinner.

Les også:

Her finner du de lekreste interiørbildene

Slik vasker du kjøleskapet på 1-2-3

Slik blir du kvitt flekkene på madrassen

Vet du egentlig hvordan du skal vaske håndklær?

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus