Meny

Slankekur

- Dette virker ikke!

DÅRLIG SLANKEKUR: En slankekur bestående av kun drikke, en juicediett eller en diett hvor man kun spiser salat, er eksempler på dårlige alternativer som ikke gir en varig vektnedgang, mener ernæringseksperten. © Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det blir som å slanke seg feit igjen, hevder kostholdseksperten.

Noen av oss bruker store deler av livet til å gå på "evig" slankekur.

Det er veldig bortkasta, skal vi tro Camilla Andersen, ernæringsfysiolog ved kostholdsveilederen Somebody.no.

- Nå må vi slutte å slanke oss. Det virker jo ikke likevel, sier Andersen til Kvinneguiden.

- Ni av ti går opp igjen

Ernæringsfysiologen mener det er umulig å oppnå en varig vektnedgang om man velger raske "løsninger" som kurer og dietter.

- Å gå på kur er det samme som å slanke seg feit igjen. Dessuten; nesten Ni av ti som går på kur, går opp igjen i vekt, hevder Andersen.

 ERNÆRINGSFYSIOLOG: Camilla Andersen ved Somebody.no © Foto: SOMEBODY.NO ERNÆRINGSFYSIOLOG: Camilla Andersen ved Somebody.no © Foto: SOMEBODY.NO

- Hvis man følger en for streng diett, som man ikke orker å følge i lengden - faller man bare tilbake dit man var - og tilbake til gammel vekt.

Hun understreker dermed viktigheten av å planlegge en varig vektnedgang, og det starter med å ta seg selv og kroppen litt mer på alvor.

-Kartlegg hvorfor du ikke greide det sist. Hva gjør at du sprekker? For mange sitter det i hodet, ikke på matfatet. Det er for mange tanker og følelser som ødelegger, som saboterer resultatene. Som "fordi jeg fortjener det", "uff, jeg klarer det ikke" og så videre. Det er disse takene du må lære deg å takle, mener Andersen.

Du må få kontroll på dette

Kostholdseksperten mener at kosthold er personlig og må tilpasses den enkelte.

- Én diett passer ikke for alle. Det er energibalansen du må få kontroll på uansett. Også om du spiser "lavkarbo", tipser Andersen.

Da er det smartest å skape et kosthold du klarer å holde.

Andre eksperter mener at det er realistisk å gå ned 10 kilo på fire måneder.

- Ikke vær for streng, men vær forsiktig med hverdagskosen. Det er alt for mange fristende tilbud der ute på mat vi ikke burde spise for ofte. Spis mer mat som både munnen og kroppen liker, oppfordrer Andersen videre.

Hun mener at mange får seg en real aha-opplevelse når de setter seg inn i hvor mye kalorier ulike matvarer faktisk inneholder. Plutselig skjønner man hvor usunt smågodt er.

- Da velger man å spise mindre. Man trenger ikke å slutte å spise smågodt, men det har vist seg at det er mengden som er avgjørende, mener Andersen.

Hun synes at det er enkelt å gjøre små grep med kostholdet, for eksempel å bli bevisst på hva maten egentlig inneholder slik at du kan ta klokere valg.

- Du har mye å spare på å gjøre små endringer. Som for eksempel at ved å bytte fra lettmelk til ekstra lett, sparer du kroppen for 1.3 kilo på ett år. Tre-fire slike små endringer med den maten du spiser mest av er alt som skal til.

=

BALANSERT KOSTHOLD: Å gå varig ned i vekt handler mest om å gjøre en livsstilsendring og dermed også skape et kosthold man kan leve med. Da nytter det ikke med å kun spise selleri og drikke vann. © Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.

- Ingen kur

Heller ikke Line Marion Nielsen Kjøniksen, personlig trener og livsstilscoach ved Gympartner.no, mener at raske løsninger funker best.

- Det er ingen "kur" du går på i kun noen måneder. Å gå ned i vekt handler om en hel livsstilsendring og å finne gode vaner du kan leve med resten av livet. Det er nettopp derfor det er så viktig å finne en god balansegang slik at du klarer å "stå løpet ut", sier Nielsen Kjøniksen til Kvinneguiden.

LIVSSTILSCOACH: Line Marion Nielsen Kjøniksen, personlig trener og livsstilscoach ved Gympartner.no © Foto: PRIVAT. LIVSSTILSCOACH: Line Marion Nielsen Kjøniksen, personlig trener og livsstilscoach ved Gympartner.no © Foto: PRIVAT.

Hun mener at dette er den store forskjellen på jojo-slankerne og de som faktisk lykkes:

- De som lykkes med å opprettholde vektnedgangen etter å ha oppnådd ønsket målvekt/kroppsform, tar ingen snarveier.Å finne en god balansegang slik at man holder vekten stabilt nede, er mye vanskeligere enn å gå raskt ned i vekt, sier hun.

- Tilstanden din styrer din adferd

Også Karine Sperre, personlig trener, mener at en plan om en varig endring er det absolutt mest nødvendige å tenke på om man har tenkt å gå ned i vekt.

- Første holdepunkt før man setter i gang med endringer som skal vare, er mål, motivasjon og realistiske forventninger. Jeg har større tro på små skritt, og kun en liten endring av gangen, forteller Sperre til Kvinneguiden.

 PERSONLIG TRENER: Karine Sperre. © Foto: ERNERGIKA. PERSONLIG TRENER: Karine Sperre. © Foto: ERNERGIKA.

Hun mener at det er viktig å planlegge dagene i forkant.

- Trening og måltider bør derfor ha like stor plass i avtaleboken som alle andre avtaler. Er fristelsen for stor til å skulke treningen eller det planlagte måltidet, tar du igjen frem bildet av den personen du ikke har lyst til å være, for eksempel, tipser Sperre videre.

Treneren mener at alt handler om egen innstilling og tilstanden som styrer din atferd.

- Og det innebærer at din atferd, hvilke ressurser du har tilgjengelig og din opplevelse av deg selv og andre er styrt av tilstanden du er i. Et godt eksempel på dette er din atferd når du er i ekstase, i motsetning til din atferd når du er deprimert. Gjennom å assosiere andre tilstander til de situasjonene der du gjør din “uvane”, kan du skape endringer, mener Sperre.

- Bare tull

Andersen er for å nå en varig vektnedgang ved å gå sakte men sikkert ned i vekt.

Her anbefaler hun en vektreduksjon på 0,5 til én kilo per uke , og hun mener at kostholdet er det som betyr aller mest for vektnedgangen.

- Å trene to dager i uken utgjør dessverre ikke så mye, men det å trene er for all del viktig. Og økt muskelmasse øker forbrenningen. Men ikke glem hverdagsbevegelsen. Det å takke ja til en spasertur eller ekstra tur i trappen er viktig. Vi sitter veldig mye stille, mener ernæringsfysiologen.

Andersen understreker at det er viktig å finne et kosthold man trives med og kan leve med videre istedet for å være så utålmodig at man tenker at en kur skal fikse en lettere kropp i en fei.

- Å gå raskt ned i vekt er bare tull hvis du ønsker å ha glede av vektnedgangen på sikt. Gå heller varig ned i vekt istedet for å velge kurer og dietter som ikke virker på sikt, råder hun.

For dem som er overvektig og ikke bare skal fjerne "noen få skjønnhetskilo", har Andersen altså følgende oppfordring:

- Bruk heller tid på å gå varig ned i vekt til neste års bikinisesong!

Les også:

-Det er lett å gå ned 5 kilo

Damene skal pumpe opp musklene

Sunn kosemat

Nøtter gjør deg slankere

Spiser du nok frukt?

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus