De største sjokkene med å få baby

TØFT Å BLI FORELDRE: Det oppleves som tøft når to blir tre. Selv om vordende førstegangsfedre og -mødre er godt informerte, så er ikke alltid babyen som forventet. © Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com
TØFT Å BLI FORELDRE: Det oppleves som tøft når to blir tre. Selv om vordende førstegangsfedre og -mødre er godt informerte, så er ikke alltid babyen som forventet. © Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Babyen sover ikke, du kan glemme å dusje og ammeproblemer er helt vanlig. Det er tøft å bli mamma, men det finnes råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forberedelsene var det sikkert ingenting å si på. Du slukte all infoen du kunne finne, om graviditet, fødsel og baby, på nett og i bøker og blader. Kjøpte inn nødvendig utstyr og klær. Planla alt, ned til minste detalj.

Men da babyen endelig kom, var den overhodet ikke slik du hadde trodd at babyer skulle være. Faktisk var det svært lite som ble slik du hadde forestilt deg.

Kjenner du deg igjen?

Mange førstegangsforeldre får seg en stor overraskelse når babyen kommer og tar full kontroll over livene deres. Og ikke alle takler forandringen like bra.

Les også: Bruk fordelene med kredittkortet

De største sjokkene

Flere foreldre forteller om sine tøffe opplevelser på Foreldre & Barns facebooksider:

Det største sjokket var at hun ikke var sånn som det stod i bøkene. Jeg var ung og uerfaren og fikk totalt bakoversveis. Vi måtte spise etter tur. Dusje kunne jeg bare glemme. Hun sov aldri. Nektet brystet, nektet smokk. Hun likte ikke at jeg satt med henne. Jeg måtte stå og småhoppe mens jeg pratet med folk på mor og barn-treff. Trilleturer kunne jeg bare glemme, da hun hatet å ligge i vognen. Mistet alt av tid til meg selv og forholdet til far, skriver en mamma.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ammetrøbbel og søvnmangel oppleves også som overraskende slitsomt for mange:

Jeg måtte amme dag ut og dag inn. Visste ikke at det tok så mye tid og varte så lenge om gangen, skriver en mamma.

Det største sjokket var mangelen på søvn. Var totalt utslitt etter fødselen, og lillegutt hadde vondt i magen, så det ble veldig lite søvn etter fødselen også, forteller en annen.Ammepress og prestasjonskrav

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alderen på førstegangsfødende kvinner har økt de siste årene. Kvinner er nå i gjennomsnitt 27,7 år når de får sitt første barn. Oslo-kvinner er 30 år når de blir mødre, viser statistikk fra Medisinsk fødselsregister ved Folkehelseinstituttet.

Helsesøster Veslemøy Ruud tror at dagens kvinner av den grunn er mer modne og reflekterte når de får barn, de er godt voksne, med strukturerte liv. Men det hjelper lite når mange knapt har tatt i en baby før de får barn selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange syns det er skremmende at livet forandrer seg såpass mye når de får barn. De liker ikke å miste kontrollen.

– Kvinnene var nok mer forberedt før. Jeg har selv undervist i småbarnsstell, og hatt med meg en tre måneder gammel unge på skoler, for å vise at det krever litt å ta vare på en baby. Før var det også mye vanligere at større unger tok seg av småsøsken, og unge jenter var trillepiker. Det er dessverre nesten helt slutt på, sier Ruud til Foreldre & Barn.

Mens noen par forbereder seg skikkelig, kjøper alt av nødvendig utstyr og leser bøker, drøyer andre det helt til mor er på sykehuset. Det kan være lurt å ligge litt i forkant, for forberedelsene er en del av prosessen det også, mener helsesøsteren, som savner flere foreldreforberedende kurs.

Kravene til dagens mødre er store, og mange kvinner stiller også høye krav til seg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når dere kommer hjem fra sykehuset, så er det så mange forventninger til hvordan alt skal bli. Da er det så lett å føle seg mislykket. Men alle familier er forskjellige, så ikke heng dere for mye oppi hvordan andre gjør ting. Dere må lage deres egen historie, sier Ruud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lytt gjerne til andre småbarnsforeldre, men gjør det som passer dere best, er hennes råd.

Begrens besøket i starten

Det er nærmest umulig å på forhånd planlegge hvordan alt skal bli.

– En nyfødt baby skal selvregulere amming og søvn, og mange syns det er tøft å miste kontrollen over dagene sine. Det er fort gjort å bli frustrert, fordi ammingen ikke går så lett som det gjorde for søsteren eller venninnen.

Helsesøsteren mener nybakte foreldre trenger ro, og at det ofte blir for mye besøk den første uken.

– Permisjonstiden er lang, det er mer enn god nok tid til å ta imot besøk. Send heller en takk og et bilde av babyen på mobilen til alle som vil gratulere, og si at dere vil invitere på besøk etter hvert. I starten bør gjestene ikke være lenger enn en halvtimes tid, fordi mor er sliten og babyen trenger ro til å amme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele familien kan også ha behov for å sove en god middagslur. Sett en tidsramme på besøket før gjestene kommer, om dere får til det, anbefaler Ruud.

Helsesøsterens erfaring er at nybakte mødre sliter mest med amming og søvn. Og ikke bare egen med søvn, men også barnets. Pappaene er også opptatt av dette, men kan fort kjenne dårlig samvittighet og bli flaue fordi de fremdeles sover godt om natten, og ikke våkner med det samme barnet knirker, slik mor ofte gjør.

– Blir det svært vanskelig å få sove, syns jeg at barnet kan få et eget rom, heller enn far. En frisk unge kan godt sove i egen seng på eget rom. Babyen får så mye nærkontakt med mor i løpet av dagen likevel, sier helsesøsteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Skryten sitter langt inne

Far føler seg utenfor

Nybakte fedre kan bli overrasket over hvor sterkt mor og baby knytter seg til hverandre, og føle seg til overs. Mange er også engstelige for å blande seg inn i ammingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsesøsteren har erfart at fedre kan få en liten nedtur etter fødselen. Kanskje hadde de gledet seg til å få et barn å "leke med", og så er det bare mor og amming i starten.

– Ta plass, sier jeg til pappaene som har det sånn. Bland deg inn på en god måte, ikke trekk deg unna. Finn drikke til mor når hun skal amme, og etter at babyen har spist, kan du ta over og hjelpe barnet til å rape, mens mor slapper av. Ta ansvar for middagslagingen, uten å bli bedt om det. Gå trilleturer med babyen. Mor er garantert sliten, kanskje har hun fått brystbetennelse, babyen kan ha kolikk. Barseltiden er tøff, så dere må hjelpe hverandre, sier Veslemøy Ruud.

BMI: Disse to er like tjukke

Tøft når to blir tre

Psykolog Knut Halfdan Svendsen forteller at menn kan bli frustrerte over den store omveltningen det er å få en baby hjem.

– Det er en mye større overgang å bli tre enn å flytte sammen med kjæresten, sier han til Foreldre & Barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et barn er helt avhengig av permanent omsorg og tilsyn. Det betyr et liv preget av mye forsakelse for dem som tar foreldrerollen på alvor. En realitet ikke alle vordende fedre har tatt innover seg, før babyen blir født.

Jo mindre mannen er bevisst hva det innebærer å bli far, desto tøffere blir overgangen. Noen har ikke forestilt seg konsekvensene av den nye situasjonen, sier Svendsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse mennene får en ekstra utfordring: Hvor vanskelig det blir avhenger av hvor godt han og hun klarer å forstå hverandre og snakke sammen om dette, ifølge psykologen.

– Mannens selvbilde og egen trygghet avgjør hvor mye han reagerer på den nye situasjonen.

Les om spedbarnsstell og amming

Det kan være lurt å lese seg litt opp på spedbarnsstell på forhånd.

– Jeg anbefaler å låne bøker om spedbarn på biblioteket, for eksempel Cappelens Store bok om barnet, råder han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også helsesøster Veslemøy Ruud anbefaler å oppsøke informasjon før babyen er født.

– Les bøker under graviditeten, også om amming. Det kan også pappa gjøre, det finnes egne pappabøker, humoristiske faktabøker skrevet av menn i samme situasjon. Det kan forebygge mange problemer. Og når babyen først har kommet, er det viktig å søke hjelp fort, om dere får trøbbel med amming eller annet, enten på helsestasjonen, eller hos Ammehjelpen, anbefaler helsesøsteren.

Noen steder finnes det åpen barnehage, hvor foreldrene kan komme med babyen og treffe andre i samme situasjon. Dit kan gjerne far gå, mens mor er hjemme og slapper av. Mor går gjerne trilleturer med barselgruppen, men også far kan avtale faste trilleturer med andre småbarnsforeldre i nærmiljøet.

Det kan være lurt å bytte på gjøremålene når dere har mulighet, som for eksempel kveldsstell og legging.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er bedre at én og én er sliten, enn at begge er det samtidig. Men her må dere gjøre avtaler i forkant, slik at dere ikke krangler om hvem som skal gjøre hva når dere er slitne. Lag en klar skiftordning, anbefaler Ruud.

Lag en rytme i familien

Savner dere egentid, kan dere etter noen uker prøve å lage mer rytme på livet for hele familien. Lag natt for babyen rundt klokka 20. Legg gjerne babyen i en egen seng på soverommet, slik at dere etter hvert får litt barnefri om kvelden, tipser helsesøsteren.

Les også:

Mødre legger seg under kniven for å få tilbake kroppen etter fødsel

Kroppen etter fødsel: Det første jeg tenkte var at jeg aldri kommer til å ha samleie igjen

Derfor kan du hente barnet sent i barnehagen

9 ting du sverget på du aldri skulle gjøre som mamma