Slutte med bleie:Gutt ble bleiefri i løpet av fem dager

POTTETRENING: Christine Cappa fikk sønnen til å slutte med bleie på en uke. Her er hennes tips. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphoto
POTTETRENING: Christine Cappa fikk sønnen til å slutte med bleie på en uke. Her er hennes tips. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphoto

Her er Christines bleietips.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tips til vellykket pottetrening:
 1. Vent med potte/ do-trening til barnet begynner å kommentere på at han/ hun tømmer seg.
 2. La gjerne barnet gå nakent – da merker han lettere at noe skjer.
 3. La barnet være i nærheten når du selv er på do, men ikke gjør noe nummer ut av det.
 4. Vis entusiasme, men snakk om det som kommer i potte/ do som flaks, ikke skryt av at barnet er flink.
 5. Kommer det ikke noe i doen så si noe optimistisk om at det kanskje kommer noe i morgen.
 6. Klistremerker kan øke motivasjonen, men snakk om det som en logg, ikke som premie.
 7. Ha med rikelig med skift for å unngå å gjøre barnet pinlig berørt.
 8. Ikke hold igjen på drikke. Tisser barnet på seg dersom hun drikker mye har hun ikke utviklet nok kontroll, og du har antagelig begynt for tidlig å forvente renslighet.
 9. Tørre netter handler både om hormoner og modning av nervesystemet, og er vanskelig å trene opp. Det er helt normalt at barn bruker nattbleie fram til femårsalder.
 10. Prøv truse innenfor bleia dersom du mistenker at barnet ditt ikke gidder å gå på do, eller for å øke bevisstheten og motivasjonen.
 11. Det er vanlig med tilbakeskritt. Ikke gjør noe nummer ut av perioder med mange uhell, men undersøk om barnet kan være kald eller ha urinveisinfeksjon.

(Kilde: Barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen)

Mange barn fortsetter å tisse i senga lenger etter at de har sluttet med bleie. Foreldre sliter med å få treåringene til å slutte med bleie , viser debatten i vårt forum Barnimagen. I den situasjonen kan vi alle ønske oss 40 tips til bleieslutt.

I en artikkel på Parenting.com kommer alenemoren Christine Cappa med tips og triks til hvordan foreldre kan potte-trene barna sine på bare en uke – eller enda mindre til og med.

Christine selv fikk sønnen bleiefri på fem dager, blant annet ved å ta med potte i bilen hvis behovet skulle melde seg når de ikke var hjemme.

Norske Ester M. V. Bjørgan satte sønnen på potte fra han var fire måneder gammel.

Les også: Derfor får du trassige, sutrete unger

Slik beskriver Christine Cappa sine egne erfaringer på parenting.com:

1. Pottetrening hvert 15. minutt

Start med pottetrening-tidspunkt hvor du de to første dagene setter barnet på potta en gang om morgenen og en gang om kvelden.

La barnet drikke, spise og leke som normalt, men sett ham på potta hvert 15. minutt. Etter hver «leksjon» tar du på bleie.

Den tredje dagen skal du gå for en «heldags-leksjon», i følge Parenting.com. Sett barnet på potta hvert 15. minutt og ta potta med hvis dere drar noen steder.

2. Gå naken

La ham tusle rundt naken hjemme, eller eventuelt i en t-skjorte. Fordi han ikke bruker bleie eller undertøy, vil han ikke ha et sted å tisse eller bæsje – han trenger et annet sted å gjøre fra seg, for eksempel på potta. Når han har gått på potta, kan dere begge se på tisset eller bæsjen – det visuelle er viktig for forståelsen til barnet, mener Christine Cappa.

Gjør det å spyle ned til en stor sak hvor du peker på vannet som skylles nedover i toalettet og den kule «swooshe-lyden».

Les også: Så ofte bør du skifte sengetøy

3. Belønning

Klistremerker, stempel på hånda eller en liten sjokoladebit er alle gode potte-belønninger. Eventuelt kan du la barnet få velge seg en leke i lekebutikken når det har nådd en milepæl i pottetreningen, for eksempel at han har klart en hel dag uten å tisse/ bæsje i trusen, eller en natt han ikke har hatt uhell.

Også mat-belønninger som pizza til middag, eller en is til dessert er gode ideer til belønninger.

4. Vær en støttespiller

Når barnet går på potte og gjør det de skal, er det viktig å heie, klappe, smile og klemme. La ham også ta en telefon til bestemor eller en tante eller onkel og skryte over at han ikke bruker bleie lenger.

Les også: Hva kan utslettet være?

5. Forebygging i barnehagen

Informer ditt barns primærkontakt om at dere driver med pottetrening hjemme. Kanskje trenger han en liten påminnelse i løpet av dagen om at han må gå på potta?

Eventuelt kan du følge barnet litt tidligere i barnehagen slik at du kan bli med ham på toalettet og ta del i do-gåingen der. Hvis du belønner med klistremerker hjemme, ta med noen til barnehageansatte – hun deler med glede ut til din potte-proff!

6. Vis barnet hvordan det gjøres

For alenemoren Christine har det vært en utfordring å lære gutten hvordan han står og tisser. Hun anbefaler da å la barnet få være med en mannlig rollemodell på toalettet – som for eksempel bestefar, en gudfar eller onkel.

7. Unngå drikke før sengetid

Kutt ned på melk og juice én time før sengetid, for å hjelpe barnet med å holde seg tørr hele natta. Det kan bety at du må servere en senere middag, slik at han ikke vil trenge mat eller drikke før han skal i seng.

8. Les bøker om pottetrening

Bøker som har med pottetrening å gjøre, kan være lurt å lese når barnet skal bli tørr.

Les også: Derfor hjelper ikke kjeftingen

– Avvenning tar vanligvis uker eller måneder

Barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen er skeptisk til metoden.

– Å få viljestyrt kontroll over disse funksjonene er noe som modnes gradvis hos barnet. Først vil barnet begynne å legge merke til at han eller hun tisser eller bæsjer. Deretter kan det gå uker eller måneder før han begynner å kjenne igjen tegnene på at han snart må tømme seg, sier Gerhardsen.

Deretter trenger barnet enda mer tid på seg før han greier å kjenne igjen tegnene og klarer å holde igjen aktivt til han når en do, mener hun.

Først når barnet kan holde igjen med vilje gir det mening å snakke om at barnet er tørt – alt annet er bare flaks, understreker barnepsykologen, som mener at å få et barn tørt i løpet av en knapp uke tilhører sjeldenhetene.

Barn kan få prestasjonsangst

Elisabeth Gerhardsen forteller til foreldreogbarn.no at problemet med å begynne før barnet er i stand til å kjenne igjen tegn på at det skal skje noe, er at barnet kan få prestasjonsangst.

– La meg komme med et klassisk eksempel: Har barnet flaks og det kommer noe i potta, stråler foreldrene opp og skryter veldig av hvor flink han er, selv om han ikke aner hvordan han greide det.

Les også: Barneoppdragelse på fransk

Neste gang han settes på potta kommer det kanskje ikke noe, og da er det fort gjort for barnet å føle at nå var han ikke flink, og bli redd for at han skuffer foreldrene.

– For noen barn låser dette seg helt, og det ender med et barn som nekter å bruke potte selv lenge etter at han eller hun egentlig har full kontroll, påpeker barnepsykologen. Venter du derimot til barnets nervesystem er modent trengs det nesten ikke trening eller belønninger.

– Foreldre legger opp til maktkamper

Elisabeth Gerhardsen anbefaler foreldre med å vente til barnet selv begynner å kommentere at noe skjer, og så følge barnets initiativ.

Å operere med faste pottetider er å legge opp til maktkamper, mener Elisabeth Gerhardsen.

Men når vet man at det er riktig å begynne med pottetrening?

– Ser barnet ditt nedover seg selv og sier: «tisset kommer» eller lignende, kan du foreslå potta og følge barnet. Vær gjerne entusiastisk dersom noe kommer i potta, men snakk om det som en gledelig overraskelse for dere begge, og ikke som en prestasjon fra barnets side, forklarer hun.

Les også: Barna er smartere enn du tror

– Si «Oi, der kom det jo tiss! Så gøy!» eller «Kommer det ikke noe, sier du? Det kom visst ikke noe tiss i dag, kanskje det kommer noe morgen?»

Om vind og vær - og bæsj

Gerhardsen anbefaler å ha et avslappet forhold til dette med at barnet skal gjøre noe på potta eller ikke.

– Snakk om dette som et naturfenomen, omtrent som du viser hvor hyggelig det er om sola plutselig bryter igjennom skylaget. Du blir tydelig glad, men skryter ikke av noen rundt deg for å være flinke. Dermed er det ingen som får skyldfølelse for at det begynner å regne igjen.

Ikke kutt ned på drikke om kvelden

De færreste barn blir tørre samtidig natt og dag, påpeker Gerhardsen. Hun er derfor svært skeptisk til at foreldre skal kutte ned på drikke om kvelden for at barnet skal holde seg tørr påfølgende natt.

– Barn utvikler fram mot femårsalder et hormon som konsentrerer urinen, slik at de ikke må tisse om natta. Et barn som har dette hormonet tidlig kan få tørre netter, men ikke fordi hun selv har kontroll. Et barn som ikke har utviklet dette hormonet kan kanskje få flere tørre netter dersom du holder igjen drikke, men det påvirker jo ikke barnets evne til å våkne av signalene fra en full blære, som egentlig må til for å kalles tørr, forteller hun.

Les også: Dette er ikke en ekte baby

Derimot får du sannsynligvis maktkamper og gråting rundt det å få drikke, samtidig som du risikerer at barnet skammer seg over våte senger de gangene hun har sneket seg til å drikke.

pottetreningPOTTETRENING: Når barnet ditt går på do og gjør det det skal, er det viktig å heie, klappe, smile og klemme. Foto: Thinkstockphoto

Ha truse innenfor bleia

Barnepsykologen anbefaler heller at man lar barnet ha nattbleie til hun begynner å bli tørr av seg selv.

– Har dere mistanke om at barnet ikke gidder å stå opp for å gå på do kan man ha en truse inne i bleia. Dagens bleier er så godt laget at barn ikke merker at de blir våte, så ved å ha en truse nærmest kroppen øker bevisstheten, uten at barnet trenger å føle seg mislykket dersom hun likevel tisser i søvne, råder Gerhardsen.

Les også:

Slik får du barnet til å slutte med bleie

Startet pottetrening når barnet var fire måneder

Hurtigkuren. Slik blir du kvitt bleiene på tre dager

Slik får du barnet til å bæsje normalt

pottetreningBLEIESLUTT: Ha et avslappet forhold til at barnet ditt skal gjøre noe på potta eller ikke, slik at barnet ditt ikke får prestasjonsangst hvis det ikke kommer noe. Foto: Thinkstockphoto