Bruk impregnering mot muggsopp

Membranen skal ligge bak fliser og fuger, men det skader ikke å stoppe vannet før det kommer så langt. (Foto: Chera Westman)
Membranen skal ligge bak fliser og fuger, men det skader ikke å stoppe vannet før det kommer så langt. (Foto: Chera Westman)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik stopper du de usynlige muggangrepene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle nyere norske baderom som er bygget forsvarlig har en fuktsperre som skal hindre muggsoppvekst og følgende råteskader. Det er imidlertid ikke bare det bak membranen som bør beskyttes. Mugg og sopp trives godt i det varme og fuktige klimaet i badet, og trives ekstra godt i fugene og bak flisene.

Det er dårlig nytt for inneklimaet: Mugg og vannskader kan gjøre deg forkjølet , men heldigvis har forskere funnet ut at det ikke er astmafremkallende.

Pass ekstra på i dusjen

I tillegg til vann og varme er såperester som følger med vannet gjennom de mikroskopiske porene i fugene mellom flisene i dusjen et yndet måltid for mugg og sopp. Dette forhindrer du ved å tette porene i fugene mellom flisene. Du trenger ikke ringe håndverker for å få jobben gjort, du gjør jobben enkelt selv med et eget impregneringsmiddel for flisefuger. Fugeimpregneringen fra Alanor, som er brukt på trinn for trinn-bildene under, inneholder blant annet silikon og voks og er ufarlig for mennesker. Før du starter er det viktig å passe på at underlaget er rent og tørt, dette for å forhindre at du stenger fukten inne i veggen mellom membran og impregnering. Er baderommet helt nytt er det viktig at fugen har herdet helt gjennom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Impregner fugene mellom flisene på kjøkkenet

Slik gjør du, trinn for trinn:

Klikk for å se stort bilde

KLIKK HER FOR Å SE ALLE 4 BILDENE

Impregneringen vil bli slitt når du bruker dusjen, og ikke minst når du vasker den. Litt avhengig av bruk, bør du derfor gjenta impregneringen hver tredje eller fjerde måned. Hvor lenge du må vente før du tar dusjen i bruk vil avhenge av hvilken fugeimpregnering du velger. Her må du altså følge instruksjonene på flasken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Temperaturforskjeller gir kondens- og fuktproblemer, så du må ha dampsperre i baderomsvegger mot kalde rom.

Slik fjerner du mugg

Muggsopp oppstår i fuktige miljøer. Det smarteste du gjør er selvsagt å forebygge, men hva med eksisterende problem? Muggsopp på et tidlig stadium kan vaskes bort med vann og salmiakk eller klorin - eller spesialprodukter. Klorin er veldig effektivt på plast og enkelte harde overflater, men bør ikke brukes på tregulv, da det kan bli bleket av klorinen. Her bør du velge salmiakk eller egne trerensemidler. Er du i tvil om hvilke rensemiddel du bør bruke, les på flasken. Her står det hva som egner seg til hvilket bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NB! Du må aldri blande klorin og salmiakk - disse reagerer med hverandre og danner en farlig gass.

Muggdreperne

Forekomst av muggsopp er uansett et tydelig tegn på at boligen ikke er sunn. Som nevnt over er utbedring av ventilasjon viktig for å få bukt med problemet, men det finnes også andre grep du kan ta.

Mugg i dusjen: Er du plaget med at fugemassen i dusj og våtrom blir full av sorte prikker, kan bytte av fugemasse være redningen, melder Ifi.no. Grunnen til at det ofte oppstår muggsopp i dusjen er jevnt tilsig av fuktighet, blandet med såperester - som reagerer med fugemassen. Dette gir god grobunn for sopp. AquaSeal er en ny type fugemasse fra Casco som skal få bukt med problemet. Produktet er ikke silikonbasert, og har et eget antimuggsystem.