Parkett og vann:

Vann på parketten bør fjernes fortest mulig

IKKE VANN PÅ PARKETTEN: Moderne parkett tåler i liten grad vann. Rengjøring skal helst foregå med en tørrmopp, eller i nødsfall med en svak fuktet klut. Vannsøl bør fjernes så fort som mulig. Foto: Alexander Berg
IKKE VANN PÅ PARKETTEN: Moderne parkett tåler i liten grad vann. Rengjøring skal helst foregå med en tørrmopp, eller i nødsfall med en svak fuktet klut. Vannsøl bør fjernes så fort som mulig. Foto: Alexander Berg

Sørg for å holde vannet unna parketten din.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I disse tider hvor det er snø, slaps og kulde utenfor veggene dine står parkettgulvet ditt under angrep, og fuktighet er noe av det verste som kan treffe gulvet ditt.

Den kanskje største utfordringen i så måte er vannsøl generelt og overdreven vannbruk ved rengjøring.

– Fukt er gjennomgående det mest dramatiske for et parkettgulv, forteller seniorrådgiver ved SINTEF Byggforsk, Johan Gåsbak, til klikk.no.

Les også: Det blir ikke rent når du vasker gulvet

Derfor bør du generelt ikke vaske parketten din. Det profesjonelle rådet er å tørrmoppe gulvet, og til nød kan man bruke en svak fuktet klut. Dersom det kommer vann på parketten, så sørg for å fjerne det så fort som mulig.

– Selv om vi ikke har noen statistikk på dette, kan det se ut som om noen bruker for mye vann på parketten. Og dersom vann blir liggende på parketten i mer enn ett døgn kan det medføre skade, forteller avdelingsleder ved Treteknisk, Audun Øvrum, til klikk. no.

– Særlig er endeveden utsatt ved fuktighet, men vanligvis følger det med instrukser fra produsenten for hvordan parketten skal rengjøres.

Moderne parkett holder ikke vannet unna

Ifølge Gåsbak er moderne parkett lite motstansdyktig mot vann. Dette gjelder først og fremst den parketten som leveres ferdiglakkert.

– Lakken på moderne parkett er tørket kunstig, og det betyr at lakken ikke har rukket å trekke ned i treverket før den tørker. Det igjen fører til at vannet tar seg ned i sprekkene i parketten. Dette i motsetning til hvordan det var tidligere når man la ubehandlet parkett og så lakkerte etterpå. På den måten ble sprekkene forseglet. Men selv om man på en moderne ferdigbehandlet parkett legger på et lag med lakk, vil likevel skjøtene representere brudd i overflaten og steder hvor vann kan trenge ned.

Les også: Slik rengjør du de skitneste stedene i huset

Nødvendig med utskifting

Dersom det oppstår mindre skader på parkettgulvet som følge av fuktighet, kan det la seg å gjøre å skifte den eller de skadede stavene. Større skader, eventuelt som følge av langvarig og overdreven bruk av vann ved vasking, vil ifølge det danske nettstedet Bolius.dk sannsynligvis bare kunen rettes opp ved å legge ny parkett.

«Bliver gulvet vasket med meget vand, som ikke bliver tørret godt op, vil stavene eller brædderne suge vandet til sig. Det får dem til at udvide sig, og derved skubbes der til den orden, stavene eller brædderne er lagt i. Når de er tørret igen, vil gulvet være fuldt af sprækker. Problemet kan også opstå ved en vandskade. Er skaden sket, er der ofte ikke andet at gøre end at få lagt et nyt gulv. En gulvslibning og en behandling med lud og olie kan måske redde det, men det er absolut ikke sikkert», skriver de på sine nettsider.

Les også: De vanligste rengjøringstabbene

Fuktskadet parkett=FUKTSKADET PARKETT: Heltre parkettgolv som har slått opp som en bølge på grunn av fuktutvidelse og manglende bevegelsesmuligheter. Foto: SINTEF Byggforsk

Oljet parkett mer utsatt

Ifølge Øvrum er blant annet såkalt flersjiktsparkett utsatt ved større mengder fuktighet, ved at vannet trenger ned og inn mellom de ulike sjiktene.

– Skadene som oppstår behøver ikke være markante, men de kan likevel være et problem, blant annet visuelt ved at det blir misfarging.

Øvrum utdyper at parkett med oljede overflater vil være mer utsatt for vannskader enn lakkert parkett.

Les også: Roboter er de nye hushjelpene

Syntetiske vaskemidler

Ifølge parkettprodusenten Boen bør lakkert parkett behandles med syntetiske vaskemidler uten fett, mens oljede gulv bør regnjøres med fettholdige såpeprodukter.

«Ved normal bruk vil egnede vaskemidler fungere som en naturlig fuktighetsbevarer og gjøre gulvene mer motstandsdyktige», skriver de på sine nettsider.

Fuktskadet parkett=FUKTSKADET PARKETT: Parkettgulv med skader etter oppfukting og påfølgende uttørking. Foto: Jon Lundesgaard

Skoene utenfor og dørmatter

Gåsbak forteller at snø og slaps gjennomgående ikke er et stort problem for parkett, men det kan likevel være en utfordring for den enkelte og representere et irritasjonsmoment.

Les også: Dingsene som får deg til å digge rengjøring

– Blant annet fordi man etter skade erkjenner at man ikke har vært forsiktig nok med å holde fuktighet unna, men det vil være varierende hvilke muligheter den enkelte har for å unngå at snø og slaps kommer innenfor. Noen har anledning til å sette skoene utenfor, derfor kan en skorist med plastbrett under være en god løsning å ha i gangen eller entreen. En slik løsning kan også fungere godt innenfor.

Gåsbak ser for seg at man utenfor inngangdøren har en matte som er god til å stryke av seg skoene på og som samler opp skitten.

– Koster som står på stativ vil også være en god løsning.

Les også: Derfor bør du rengjøre dobørsten

Vinyl best

Selv om parkett er det gulvbelegget som er mest utsatt for skader ved fuktighet, kan også andre typer belegg påvirkes.

– Det finnes fliser som kan bli flekkete på grunn av fuktighet. Og dersom flisene ligger på et bjelkelag eller et annet underlag av tre, så kan dette skades av fuktighet fordi fugene i flisgulvene ikke er helt tette, utdyper Gåsbak.

Det mest robuste belegget mot fuktighet er ifølge Gåsbak vinyl.

Les også:

Slik velger du heltregulv

Slik maler du tregulv

Gulv og vedlikehold

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Personvernpolicy