Nytt liv i gamle møbler

FORNYELSEN: Skal du stoppe gamle stoler på nytt, bør du ha originale materialer for hånden. Møbeltapetserer Nina Hurum bruker blant annet alfagress, ullvatt og akron. (FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix)

Selv om fjærene stikker ut av bestemors gamle stol, trenger du ikke å kaste den.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trekk om selv
* Møbeltapetsering krever tålmodighet og øvelse. Det kan være lurt å ta et kurs.


* Uerfaren? Begynn enkelt med stolseter eller med stoler uten stoff og stopping på armlenene.

Forarbeid

* Start med å ta av gammelt trekk. Ikke legg nytt trekk over gammelt trekk, da blir stoffet pløsete. Husk at dette kan ta tid. I en gammel sofa er det gjerne hundrevis av spiker.

Stopping

* Hvilken type stopping du skal velge, kommer an på hvor gammelt møbelet er. På møbler fra 1960-tallet og fremover var det vanlig med skumplast. Moderne skumgummi er dyrere og bedre enn den originale skumplasten, som blir hard og porøs med årene.

* På møbler med fjærer i setet strammes hjortebåndene under som holder fjærene under på plass. Til dette trenger du en hjortebåndstrammer, som er en liten «vektstang».

* Før stoppingen må du stramme og feste grønnstrie. Fjærene skal sys fast i strien. Om du ikke gjør det, kommer stoppingen til å bevege seg.

* Selve stopping består av flere lag. Først legger du et tynt lag med ullvatt, så et lag med alfagress. Det er viktig å få stopping godt ut i kantene, men pass på at den er samtidig jevn inn mot midten, slik at du unngår «pisserenner» i setet. Deretter legges fasongstrie på. Denne gjør at stoppingen holdes på plass og ikke forskyver seg. Strien heftes med seilgarn og en tung spiss nål. Etter dette passer man på å fylle opp kantene med stopping.

* Til overstopping kan man bruke syntetisk ull. Før i tiden var det vanlig å bruke hestehår som gir god spenst. Til slutt kan du legge et lag med dakron (kunststoff).

Trekk

* Trekket må legges trådrett på. Finn midten av både stoff og stol. Start heftingen i midten bak setet og jobb deg mot sidene. Etter å ha strammet foran tar du bakdelen en gang til for at det skal sitte. Til slutt klipper du til hjørnene.

Possement

* Possement er dekor på et møbel – som agraman (pyntebånd), pyntesnorer, pyntespiker, kjeder og frynser. Du kan for eksempel sy en bomullssnor inn i stoffet for å lage en dekorkant.

(Kilde: Møbeltapetserer og kursholder Eddie King)

Viktig verktøy

* Tang og stor syl – til å ta av trekket med

* Hjortebåndstrammer – til å stramme hjortebåndene med

* Heftenåler – til heftingen

* To store en krumnåler – én på 25 cm til å sy stoppingen, og én på 16 cm til å sy finish

* Magnethammer – kjekt med magnet på hammeren når det er hundrevis av småspiker på gang

* Stiftemaskin med luftkompressor – vanlig stiftemaskin er ikke kraftig nok

* Små krumme synåler – til blant annet possement

* Kraftig skreddersaks

(Kilde: Møbeltapetserer og kursholder Eddie King)

Dette gjør en møbeltapetserer

* En møbeltapetserer restaurerer og produserer stoppede møbler og annet interiør. Arbeidet er ofte spesialoppdrag og innebærer mye håndarbeid.

* På sofaer og stoler bygger en møbeltapetserer underlag av bæreduk og fjær, binder fjærene sammen og monterer på stoppmaterialer. Til slutt blir dette trukket med trekkmateriale i hud eller møbelstoff som skjæres til.

* Materialene som brukes, er ofte naturmaterialer som hestetagl, krøllhår, alfagress, jute og silke.

* Folkeuniversitetet og frittstående møbeltapetserere tilbyr ofte kurs i møbeltapetsering. Du betaler kursavgift og for materialer, og tar selv med det du vil ha trukket om.

– Folk vil ta vare på minner. De gjenbruker gamle møbler om de kan. Dessuten er gamle møbler ofte av høyere kvalitet enn nye, sier møbeltapetserer Nina Hurum.

Hovedsakelig setter hun i stand gamle ting, men av og til lager hun noe nytt også.

– Typiske oppdrag er å trekke om gamle spisestuemøbler eller lenestoler, men i det siste har det kommet inn en del barinteriør også. Utover dette overflatebehandler jeg trevirke med olje og voks og gjør mindre snekkerarbeider. Jeg syr også puter, sier Nina Hurum.

– Stopper jeg en stol og snører fjærene, skal det holde i nye femti år. Det holder for de fleste, smiler Nina.

Les også: Skandinavisk fargefest

Helgekurs

Rundt om i landet finnes det flere som tilbyr nybegynnerkurs i møbeltapetsering. Mala Wang-Naveen fikk et kurs i gave av mannen sin etter at hun reddet seks gamle spisestuestoler fra søppeldynga.

– Kurset varte en helg. Jeg tok med stolene til kurslokalet for å jobbe med dem der. Andre hadde med seg alt fra ørelappstoler til en slede de ville ha fikset. Jeg lærte å ta av gammelt trekk, behandle treet og stoppe med ny skumgummi. Faktisk sydde jeg pyntebånd også.

Kurset Mala Wang-Naveen fikk, var for nybegynnere, men likevel lærte hun såpass at hun har satt i gang egne prosjekter.

– Selv om jeg ennå ikke har fått alle stolene helt ferdig, har jeg kjøpt stoff til en sengegavl jeg planlegger å lage. Jeg lærte i alle fall hvordan man gjør ting grundig og nøye.

Les også: Løfter fram norsk design

Gammel kunnskap

Møbeltapetsering er lett å komme i gang med, men det kan være greit å starte med de enklere prosjektene.

– Det er veldig mye som kan gjøre hjemme, men selv om teknikken er grei, kreves det litt erfaring for at resultatet skal bli rett og stramt, sier Nina Hurum.

Før i tiden var det mer vanlig å reparere møbler selv. Denne kunnskapen har ikke nødvendigvis gått tapt.

– Det finnes nok fortsatt en del eldre damer som vet hvordan du stopper madrasser. Dette var husmorarbeid før i tiden da fjærmadrasser var vanlig, men det er ikke noe folk i dag gjør, sier Nina Hurum.

Les også: En etterbrenner gjør den gamle ovnen din mer effektiv

Lengre perspektiv

Eidi Ann Hansen er kampanjeansvarlig i Grønn Hverdag. Grønn Hverdag oppfordrer folk til å se muligheter i bruktmarkedet og ikke alltid kjøpe nytt.

– Jeg tror stadig flere ser sitt eget forbruk i et større sammenheng. I dag er det enkelt å kjøpe møbler av dårlig kvalitet for en overkommelig penge. Men mange ser etter mer varige ting, sier Eidi Ann Hansen.

– Folk trekker nok ofte i utgangspunktet om møbler for å ta vare på familieklenodier, men underveis lærer man at fortidens møbler ble laget for å vare i generasjoner.

Les også: Slik får du matt parkett til å skinne

Personlig preg

Møbeltapetsering handler om å gi nytt liv til gamle møbler, uansett om det er snakk om å beholde et originalt uttrykk eller gjøre noe helt nytt.

– Nå er det ikke slik i denne bransjen at alt gammelt er bra, og alt nytt er dårlig. Folk trekker om nyere ting også, for eksempel 90-tallsmøbler fra IKEA, sier Nina Hurum.

– Fordelen med å trekke om, uansett hva det er, er at får du det som du vil.

Personvernpolicy