Vi betaler mer for mobilene

SMART: 86 prosent av de solgte mobilene i 2012 var smarttelefoner. Foto: NTB Tema
SMART: 86 prosent av de solgte mobilene i 2012 var smarttelefoner. Foto: NTB Tema
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mobilbransjen tjener mer og mer penger, selv om antallet solgte mobiler har sunket. Her er flere nyheter fra teknologiverdenen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser statistikk fra bransjeforeningen Elektronikkbransjen. Årsaken er at nordmenn kjøper stadig dyrere og mer avanserte telefoner.

– Vi ser at nordmenn gjerne vil ha det beste av det beste, og de velger seg ofte flaggskipmodellene fra de ulike produsentene. Hvilken mobiltelefon og tilbehør man kjøper, blir stadig mer en del av folks personlige stil, sier Marte Ottemo, kommunikasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

86 prosent av de solgte mobilene i 2012 var smarttelefoner. Dette er en kraftig økning fra 2011, da andelen var på 65 prosent. Trenden er at produsentene lanserer færre og mer avanserte telefoner. (Tek.no)

Les også: Denne mobilen har skjerm begge veier

Googlemaskin

Googles «Chromebook» er en liten datamaskinen med Googles eget operativsystem «Chrome OS», og nå kan Chromebook komme til utfordre Apples toppmodeller. Chromebook har allerede kommet ut i flere rimelige versjoner, men skal vi tro rykter på internett, kan en fremtidig Chromebook bli utstyrt med en skikkelig rå berøringsskjerm. Modellen kalles enkelt og greit for «Pixel», ettersom den skal være utstyrt med ganske mange av dem. Navnet «Google Link» har også dukket opp. Den bærbare datamaskinen skal være designet av Google selv, og skjermen skal ha over fire millioner piksler. (Tek.no)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

YouTube på norsk

YouTube er nå lansert i norsk drakt. For vanlige brukere er forskjellen ved første øyekast at du får nettvideotjenesten med norsk språk, samt reklame som i større grad er rettet mot et norsk publikum. Det kanskje viktigste er nok likevel at YouTube.no er tilrettelagt for norske innholdsleverandører og deres ønsker. Eksempelvis er en avtale med interesseorganisasjonen TONO endelig på plass. I tillegg satses det på norsk innhold via partnere. Nå skal vi fristes med video fra blant annet TVNorge, FIS og Den Nationale Scene. (Tek.no)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: PCen du kan kjøre over med en bil

Uendelig lagringsplass

Den amerikanske nettskybaserte lagringstjenesten «Bitcasa» tilbyr nå en funksjon de kaller «Infinite Drive», og som navnet antyder kan du lagre så mye du vil på selskapets servere. Tjenesten krypterer alle data du laster opp, slik at det bare er du som skal ha tilgang til filene dine. Ellers er Bitcasa som skylagringstjenester flest – du får tilgang til alle dine synkroniserte data på tvers av ulike duppeditter, og du kan dele dem med hvem du vil. Tjenesten kommer hovedsakelig i to utgaver – en gratisversjon som støtter opptil ti GB, og et abonnement på normalt ti dollar (55 kroner) i måneden, eller 99 dollar (540 kroner) i året. Det er selvsagt betalingsutgaven som tilbyr uendelig med lagringskapasitet. (Tek.no)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smart TV

Samsung slipper en ny TV, «F8505», på det europeiske markedet i 2013. Panelet er LED-LCD-basert, og kommer med et fundament og stativ i aluminium. Den nye TV-en skal visstnok være i stand til å kjenne igjen hva slags innhold som vises på skjermen, og F8505 vil tilpasse bildet avhengig av om du ser på for eksempel sport, naturprogrammer eller actionfilm. Ved siden av design og automatiske skjerminnstillinger kan F8505 også skilte med Samsungs øvrige smart-TV-funksjoner, inkludert TV-apper og oppgraderingsmuligheten Evolution Kit. Samsung F8505 dukker opp i Norge i størrelsene 46 og 55 tommer, med modellene UE46F8505 og UE55F8505. Lanseringsdatoen er satt til andre kvartal 2013, og veiledende priser er henholdsvis 20.700 og 28.000 kroner. (Tek.no)