Borneo:

Flere døde elefanter funnet

DYRETRAGEDIE: Til nå er 13 døde elefanter funnet på Borneo etter det som antas å være forgiftning etter at middel mot skadedyr er spredt over en stor oljepalmeplatasje på øya. Foto: STR/Handout (EPA)
DYRETRAGEDIE: Til nå er 13 døde elefanter funnet på Borneo etter det som antas å være forgiftning etter at middel mot skadedyr er spredt over en stor oljepalmeplatasje på øya. Foto: STR/Handout (EPA)

Ytterligere tre døde elefanter er funnet på Borneo, der i alt 13 elefanter antas å være forgiftet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere denne måneden er til sammen ti elefanter funnet døde i et reservat på Borneo. Onsdag ble det funnet ytterligere tre døde elefantkropper i den malaysiske delstaten Sabah på øya Borneo.

Lokale myndigheter antar at det er spredning av gift som plantasjearbeidere har spredd utover for å holde skadedyr unna en oljepalmefarm i området.

Les også: Her forsøker babyelefanten å vekke moren til live

– Vi prøver å finkjemme flere områder i nærheten av der elefantskrottene er funnet. Jeg antar at vi kan finne flere, sier viltnemndsdirektør i Sabah, Laurentius Ambu, til nyhetsbyrået AFP.

Trosset advarsler

Han har tidligere advart mot at elefanter beveger seg i flokk, gjerne dusinvis, og at flokken kan ha kommet frem til området der skadedyrgiften er spredd.

Les også: Økonomisk straff for vanstell av dyr

I løpet av neste uke vil analysen av de døde elefantkadavrene være ferdigbehandlet og først da kan resultatene av prøvene som er tatt avsløre om det faktisk er denne giften som har tatt livet av elefantflokken.

World Wildlife Foundation (WWF) antar at rundt 1.200 av Borneos pygméelefanter, som er mindre og har mer avrundede former enn den asiatiske elefanten, fortsatt eksisterer i dag.

Aktivister har tidligere advart mot avskogning og mot at palmeoljeplantasjene utgjør alvorlige trusler både mot Borneos pygméelefanter og annet dyreliv på den frodige øya.

Les også: Elefant kan snakke koreansk

Stadig mindre plass for elefantene

Ville elefanter har gjennom en årrekke blitt presset inn i stadig midre skogsområder på Borneo, som er regnet som et av verdens rikeste konsentrasjoner av biologisk mangfold.

Malaysia og Indonesia, som Borneo er en del av, står for 85 prosent av verdens palmeoljeproduksjon.

Les også:

Fortsatt lov med elefanter på norske sirkus

Elefantmassakre krever 450 ofre

200 elefanter slaktet ned

Her slår de elefantene

Personvernpolicy