Slik vasker du dunjakken din

OBS, OBS: Vasker du dunjakken din feil, vil den bli både formløs og stygg. © FOTO: Nelly.com
OBS, OBS: Vasker du dunjakken din feil, vil den bli både formløs og stygg. © FOTO: Nelly.com

Her er nøkkelen til en vellykket dunjakke-vask.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En deilig dunjakke av god kvalitet kan være ett av de absolutt beste plaggene å holde kroppen varm med på vinteren. Men vær obs!

Vasker du jakken feil, kan den plutselig gå fra å se eksklusiv og fluffy ut, til å bli både slapp i fisken, flat og ubrukelig.

Her er ekspertenes tips som hjelper deg mot en vellykket dunjakke-vask.

Blir fort stygg

Til tross for at en skikkelig dunjakke kan være en relativt dyr investering, vil den kunne holde seg både fin og varm i mange år - dersom du behandler den riktig.

– Hyppig vask eller feilvask vil føre til at dunjakken din blir fortere stygg, i tillegg til at du reduserer dunets funksjon, og gjør den mindre varm og luftig, sier forsker Ingun Grimestad Klepp ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Hun har blant annet utført og skrevet rapporten «Vurdering av fire plagg etter vask» der dunjakken var blant de fire plaggene.

– Det er et par ting det er viktig å tenke på, både når du vasker, kjøper og bruker en dunjakke, advarer Klepp.

Kan gå i maskinen

Ifølge Gyri Wahl, design- og produktutvikler i sportskjeden Sport 1, kan de aller fleste dunjakkevarianter maskinvaskes.

– Det er selvfølgelig viktig at du tar hensyn til vaskehenvisningen som står på innsiden av jakken, men de fleste typene og modellene kan vaskes i maskin på 40 grader finvask, sier Wahl.

Pass på at du lukker alle glidelåser og vrenger plagget før du legger det i vaskemaskinen. Du bør også få orden på alle tråder og snorer som henger løst.

Det anbefales videre at du bruker kun en tredjedel av normal mengde vaskemiddel. Ifølge Wahl er det spesielt én ting du bør styre unna i vaskeprosessen.

– For all del, hold deg unna bruk av tøymykner. Det kan føre til at dunet klistrer seg sammen i klumper, noe som vil ødelegge jakken din, advarer hun.

Det som redder deg

Ifølge Klepp er det mest kritiske punktet under dunjakke-vaskingen selve tørkingen av plagget.

– Jeg anbefaler tørketrommel på det sterkeste - helst på svak varme, sier Klepp.

Hun mener det er helt avgjørende for det endelige resultatet at du putter tre, fire tennisballer inn i tørketrommelen sammen med jakken.

– På den måten vil du unngå at den blir flat og lite anvendelig. Tennisballene vil puffe opp jakken, og dermed holde den fluffy og fin i fasongen, samtidig som det vil bevare jakkens egenskaper. SIFO har ikke testet andre tørke-alternativer, men for eksempel tørk på gulv med varmekabler kan fort føre til at jakken får mye varme, men lite luft. Konsekvensen er da at du ødelegger jakken, samtidig som den ikke tørker, sier Klepp.

Pass imidlertid på at tennisballene er splitter nye, og helt rene. Du er vel ikke veldig interessert i skitt og gammel gymsallukt som smitter over på yndlingsjakken din?

– Det er riktignok en myte at du også må bruke tennisballer når du vasker jakken i vaskemaskin. Det er kun i tørketrommelen de vil gi full effekt, sier Wahl.

Risky plan B

Har du ikke en tørketrommel, kan du forsøke å kjøre et sentrifugeringsprogram på vaskemaskinen din en gang eller to etter at jakken er vasket.

Da er det svært viktig at du rister og puffer opp jakken med jevne mellomrom i etterkant av vasken, gjerne så ofte som hvert 20 min, slik at dunet fordeler seg i hele plagget.

– Jeg har ikke tørketrommel, og pleier derfor å gjøre det på denne måten. Men pass på å ikke henge jakken opp umiddelbart etter at den er ute av vaskemaskinen. Da kan nemlig all dunet falle nederst i jakken, og fordele seg ulikt i de forskjellige kamrene, sier Wahl.

Hun mener likevel at det ikke er farlig å henge opp jakken senere i prosessen.

– Etterhvert kan det lønne seg å henge jakken på en kleshenger slik at den får luft fra alle kanter. Dette tørke-alternativet krever selvfølgelig mer arbeid, og er en nokså krevende prosess, sier Wahl.

Oppbevaring

Dersom du allerede har vasket jakken din feil, og den har blitt både flat og fått en ujevn fordeling av dunet, er den beste løsningen å prøve vaskeprosessen en gang til.

– Feilvask skjer ofte når det har gått galt i tørkeprosessen. Mitt beste tips her er å stikke over til naboen og låne deres tørketrommel, sier Wahl.

Hun anbefaler deg å vaske dunjakken din så sjelden som mulig, men gjerne én gang når du tar den frem for vinteren, og én gang før du pakker den vekk igjen.

– Oppbevar gjerne jakken i en klespose eller et gammelt dynetrekk når den ikke skal brukes på en stund. Bare pass på at den får puste, og ikke blir helt innesperret. Veldig mange tar vare på dunjakken sin på samme måte som de passer på bunaden. Det er flott, sier Wahl.

Tenk deg om!

Tenk på farge og bruksområde før du går til anskaffelse av en dunjakke. En hvit variant vil naturlig nok være mer krevende å holde ren og fin enn for eksempel en svart.

– Dun er godt og varmt, men ikke egnet til å bruke i veldig svette aktiviteter. Da finnes det mange andre materialer som passer bedre. Dersom du likevel kombinerer et høyt aktivitetsnivå med dunjakken din, må du være klar over at du må velge mellom å vaske jakken oftere – som reduserer levetiden, eller leve med at luktene i jakken stiger, sier Klepp.

Hun poengterer at det selvfølgelig finnes svært mange ulike materialer og modeller når det kommer til de forskjellige dunjakkene, og at dette alltid vil være utgangspunktet for hvordan de skal vaskes og behandles.

– Jeg vil si at du setter listen for hvor mye arbeid du skal legge i jakke-vaskingen allerede når du går til innkjøp av en dunjakke. Det handler om å ha is i magen når det kommer til popularitet. Det finnes mange andre gode alternativer på jakkemarkedet. For å unngå å vaske jakken altfor ofte, bør du fjerne flekker med én gang du ser dem. Dersom du søler noe på jakken, er det lurt å tørke området med en fuktig klut umiddelbart, sier Klepp.

Les også:

Her er pelsen du kan bruke med god samvittighet

Følg Klikk Mote på Facebook

Dette er sesongens hotteste jakke

Slik blir du fin på en dårlig dag

Her er de kuleste vinterjakkene til menn

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Personvernpolicy